Zimno, zimniej, …. najsmaczniej!
Wykorzystując zarówno do chłodnika, jak i lodów napoje roślinne Sante Organic, przygotujemy je w wersji wegańskiej. Idealne dla wszystkich, którzy są na diecie roślinnej, bądź mają ochotę na coś nowego!
Napoje roślinne świetnie smakują „solo”, jako dodatek do kawy (również mrożonej), koktajli, smoothie, płatków śniadaniowych czy granoli. Ale nie każdy wie, że mają one dużo więcej możliwości kulinarnego zastosowania. Na bazie napojów roślinnych można przygotować pyszne i zdrowe letnie klasyki – jak orzeźwiający chłodnik i wyśmienite, domowe lody.
Doskonale sprawdzą się tu napoje roślinne Sante Organic. To produkty z certyfikatem BIO, co oznacza, że nie zawierają pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są modyfikowane genetycznie. Napoje roślinne Sante Organic mają krótką listę składników i nie zawierają sztucznych dodatków.
Do chłodnika świetny będzie napój sojowy Sante Organic, o kremowej konsystencji i neutralnym smaku. Wyróżnia go:
- zawartość wysokiej jakości przyswajalnego białka
- wzbogacenie w wapń
- niska zawartość cukru
- bardzo niska zawartość soli
- niska zawartość tłuszczów nasyconych
- brak laktozy
By przygotować pyszne lody, warto sięgnąć po napój migdałowy Sante Organic, o delikatnej, migdałowej nucie. Jego atuty to:
- niska zawartość soli
- niska zawartość tłuszczów nasyconych
- brak dodanego cukru
- brak laktozy
- doskonały smak
Wegański chłodnik z awokado i ogórków, z napojem sojowym Sante Organic
Składniki:
2 awokado, bardzo dojrzałe
4 ogórki gruntowe
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 szklanka napoju sojowego Sante Organic
koperek
oliwa z oliwek
szklanka ugotowanej ciecierzycy Sante
Przygotowanie
Obieramy ogórek, kroimy go wzdłuż na pół i wyjmujemy miąższ z pestkami.
Wszystkie składniki (poza napojem sojowym Sante Organic) wkładamy do blendera lub thermomixa i miksujemy/blendujemy do czasu powstania gładkiego kremu. Pod koniec blendowania powoli dodajemy napój sojowy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika.
Doprawiamy sporą ilością soli, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Posypujemy świeżym koperkiem.
Chłodnik możemy podać z podsmażoną ciecierzycą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej. Można również dodać np. garam masala, paprykę wędzoną oraz chilli.
Wegańskie lody bananowo-orzechowe z musem karmelowym, z napojem migdałowym Sante Organic
Składniki:
Lody:
banany – 3 szt.
napój migdałowy Sante Organic – ¼ szklanki
syrop z agawy – 2 łyżki
masło orzechowe Go On – 1 łyżka
mus:
8-10 daktyli suszonych Sante
3 łyżki mleka kokosowego (gęsta część)
szczypta soli himalajskiej Sante
Przygotowanie:
Banany w całości (najlepiej bez skórki) mrozimy w zamrażarce, przez minimum 3 godziny. Zamrożone banany, napój migdałowy Sante Organic, syrop z agawy i masło orzechowe umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy i przelewamy do miseczek. Przekładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut.
Całość podajemy w pucharkach lub szklankach. Można dodać świeże owoce lub posypać lody czekoladą bądź pokruszonymi orzechami, można też przygotować pyszny, zdrowy mus na bazie daktyli i mleka kokosowego.
Przygotowanie musu: daktyle zalewamy wrzątkiem, czekamy 10 minut aż lekko zmiękną i blendujemy z mlekiem kokosowym i szczyptą soli.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.