Zimowy Comfort Food. Sprawdź, co jedzą na świecie na poprawę humoru!
Dla Polaków może to być ciepła szarlotka z lodami lub pączki w lukrze, dla Greków musaka, a dla Ukraińców popularne syrnyky. Chyba w każdym zakątku świata jest taka potrawa, która budzi dobre wspomnienia, a z każdym jej kolejnym kęsem rośnie poziom zadowolenia. Z racji tego, że Comfort Food przyjął się na całym świecie, przedstawiamy zestawienie potraw z różnych regionów, które mają poprawić humor w zimowe wieczory.
Comfort Food to dania przypominające beztroskie dzieciństwo, gorące wakacje lub chwile spędzone z bliskimi. Polakom zapewne od razu przyjdzie na myśl talerz aromatycznej zupy pomidorowej, porcja babcinych pierogów z owocami lub pieczone na głębokim tłuszczu pączki z domową konfiturą i lukrem, którymi chętnie zajadają się nie tylko w tłusty czwartek. Jakie dania uznawane są za comfort food w innych zakątkach świata? Udaj się z nami w pyszną podróż i poznaj nie tylko kulinarne inspiracje, ale też związane z nimi słownictwo.
1. Irlandia - Sheperd’s Pie - to tak zwana zapiekanka pasterska. Składa się z zapiekanych w dużym naczyniu wołowiny, ziemniaków, cebuli. Co ciekawe, podobne danie znają Francuzi, tyle że pod nazwą Hachis Parmentier. Nauka języka angielskiego online z Preply umożliwia wyłapanie większej ilości takich smakowitych „kąsków”.
2. Grecja - Musaka - tego dania chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć musaka (lub też moussaka, a po grecku – Μουσακάς) swoje korzenie ma na Bliskim Wschodzie, to dzisiaj uznawane jest za narodowe danie Grecji. Znajdziemy w nim wszystkie bałkańskie dobrodziejstwa, czyli mielone mięso jagnięce, bakłażany, a na wierzchu puszysta pierzynka w postaci francuskiego beszamelu (béchamelle).
3. Ukraina - Syrnyky - to właśnie serowe placuszki przypominające polskie racuchy uznawane są przez naszych wschodnich sąsiadów za comfort food. Ich nazwa pochodzi (w oryginale сирники) pochodzi od starosłowiańskiego słowa syr (cсир), oznaczającego miękki twaróg. Podaje się je m.in na świadanie w wersji z rodzynkami.
4. Szwecja - Köttbullar - pod tą tajemniczą nazwą kryją się szwedzkie klopsiki. Najczęściej podaje się z sosem śmietanowym (nazwa dania to köttbullar med gräddsås), pressgurka (sałatką z ogórków), rårörda lingon (sosem z borówki brusznicy) i potatismos (tłuczonymi ziemniakami).
5. Indonezja - Sataje - lub też sate, według oryginalnej pisowni. To mięsne szaszłyki z dużą ilością pikantnych przypraw, podawanych z sosem orzechowym i sojowym. Często towarzyszy im lontong – placek ryżowy tradycyjnie zawijany w liść bananowca. Ciekawostka: w 2011 roku sataje trafiły na 14. miejsce listy 50 najsmaczniejszych potraw świata przygotowanej przez CNN Go.
6. RPA - Chakalaka - to tak zwany wegetariański bigos z fasoli, cebuli, papryki, marchewki i mieszanki pikantnych przypraw. Najlepiej smakuje w towarzystwie mieliepap, czyli kukurydzianej „odmiany” owsianki lub amasi (fermentowanego nabiału przypominającego jogurt).
7. Ghana - Nkatenkwan - czyli gęsty, aromatyczny gulasz z pomidorów, papryki, chilli, czosnku, cebuli i orzechów ziemnych. Za granicą potrawa ta często kojarzona też pod nazwą peanut butter soup (zupa z masłem orzechowym). Prawie zawsze podaje się ją z omo tuo (dużymi kulkami ryżowymi) lub fufu (rodzajem fermentowanych klusek z mąki maniokowej lub kukurydzianej).
Chcesz się dowiedzieć, jakie potrawy są uznawane za Comfort Food wśród mieszkańców Kolumbii, Brazylii czy Argentyny? Koniecznie wejdź na blog Preply i sprawdź, jakie dania poprawiają humor mieszkańcom tych krajów.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.