Komunikaty PR

Zimowy Comfort Food. Sprawdź, co jedzą na świecie na poprawę humoru!

2024-02-20  |  11:00
Biuro prasowe

Dla Polaków może to być ciepła szarlotka z lodami lub pączki w lukrze, dla Greków musaka, a dla Ukraińców popularne syrnyky. Chyba w każdym zakątku świata jest taka potrawa, która budzi dobre wspomnienia, a z każdym jej kolejnym kęsem rośnie poziom zadowolenia. Z racji tego, że Comfort Food przyjął się na całym świecie, przedstawiamy zestawienie potraw z różnych regionów, które mają poprawić humor w zimowe wieczory.

Comfort Food to dania przypominające beztroskie dzieciństwo, gorące wakacje lub chwile spędzone z bliskimi. Polakom zapewne od razu przyjdzie na myśl talerz aromatycznej zupy pomidorowej, porcja babcinych pierogów z owocami lub pieczone na głębokim tłuszczu pączki z domową konfiturą i lukrem, którymi chętnie zajadają się nie tylko w tłusty czwartek. Jakie dania uznawane są za comfort food w innych zakątkach świata? Udaj się z nami w pyszną podróż i poznaj nie tylko kulinarne inspiracje, ale też związane z nimi słownictwo.

1. Irlandia - Sheperd’s Pie - to tak zwana zapiekanka pasterska. Składa się z zapiekanych w dużym naczyniu wołowiny, ziemniaków, cebuli. Co ciekawe, podobne danie znają Francuzi, tyle że pod nazwą Hachis Parmentier. Nauka języka angielskiego online z Preply umożliwia wyłapanie większej ilości takich smakowitych „kąsków”.

2. Grecja - Musaka - tego dania chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć musaka (lub też moussaka, a po grecku – Μουσακάς) swoje korzenie ma na Bliskim Wschodzie, to dzisiaj uznawane jest za narodowe danie Grecji. Znajdziemy w nim wszystkie bałkańskie dobrodziejstwa, czyli mielone mięso jagnięce, bakłażany, a na wierzchu puszysta pierzynka w postaci francuskiego beszamelu (béchamelle).

3. Ukraina - Syrnyky - to właśnie serowe placuszki przypominające polskie racuchy uznawane są przez naszych wschodnich sąsiadów za comfort food. Ich nazwa pochodzi (w oryginale сирники) pochodzi od starosłowiańskiego słowa syr (cсир), oznaczającego miękki twaróg. Podaje się je m.in na świadanie w wersji z rodzynkami.

4. Szwecja - Köttbullar - pod tą tajemniczą nazwą kryją się szwedzkie klopsiki. Najczęściej podaje się z sosem śmietanowym (nazwa dania to köttbullar med gräddsås), pressgurka (sałatką z ogórków), rårörda lingon (sosem z borówki brusznicy) i potatismos (tłuczonymi ziemniakami).

5. Indonezja - Sataje - lub też sate, według oryginalnej pisowni. To mięsne szaszłyki z dużą ilością pikantnych przypraw, podawanych z sosem orzechowym i sojowym. Często towarzyszy im lontong – placek ryżowy tradycyjnie zawijany w liść bananowca. Ciekawostka: w 2011 roku sataje trafiły na 14. miejsce listy 50 najsmaczniejszych potraw świata przygotowanej przez CNN Go.

6. RPA - Chakalaka - to tak zwany wegetariański bigos z fasoli, cebuli, papryki, marchewki i mieszanki pikantnych przypraw. Najlepiej smakuje w towarzystwie mieliepap, czyli kukurydzianej „odmiany” owsianki lub amasi (fermentowanego nabiału przypominającego jogurt).

7. Ghana - Nkatenkwan - czyli gęsty, aromatyczny gulasz z pomidorów, papryki, chilli, czosnku, cebuli i orzechów ziemnych. Za granicą potrawa ta często kojarzona też pod nazwą peanut butter soup (zupa z masłem orzechowym). Prawie zawsze podaje się ją z omo tuo (dużymi kulkami ryżowymi) lub fufu (rodzajem fermentowanych klusek z mąki maniokowej lub kukurydzianej).

 

Chcesz się dowiedzieć, jakie potrawy są uznawane za Comfort Food wśród mieszkańców Kolumbii, Brazylii czy Argentyny? Koniecznie wejdź na blog Preply i sprawdź, jakie dania poprawiają humor mieszkańcom tych krajów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Moda

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.

Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.