Komunikaty PR

Złap oddech na koniec roku – jak spędzić Boże Narodzenie „na luzie”?

2020-12-22  |  19:15
Biuro prasowe

Idealnie wysprzątany dom, 12 wigilijnych potraw, makowiec i sernik – tak wygląda tradycyjne polskie Boże Narodzenie. Kultywowanie tradycji jest piękne, ale wymaga sporo pracy. Ten rok był pod wieloma względami trudny, dlatego zakończmy go w mistrzowskim stylu – bez stresu, nerwów i przedświątecznej gorączki. Za to w spokoju i z najbliższymi – takie święta wszystkim się należą.

Boże Narodzenie to ulubione święta Polaków. Jest wszystko, co tworzy magię – towarzystwo rodziny, pięknie ustrojona choinka, prezenty, smaki, na które czekamy cały rok i światełka, które rozświetlają zimny grudzień. I nawet brak śniegu tego nie popsuje. Żeby to wszystko przygotować potrzeba czasu, dlatego wyszarpujemy łapczywie z kalendarza, ile się da. Myjemy okna, szukamy prezentów, wreszcie gotujemy i pieczemy po nocach, bo na końcu czeka nagroda – piękne święta. A gdyby tak zwolnić, wcisnąć hamulec i odpuścić w imię spokoju i regeneracji sił? To nasza nieśmiała propozycja po długiej i wyczerpującej gonitwie, jaką był 2020 rok. Nie chcemy bojkotować świąt, bo to właśnie na nie czekamy, ale zachęcamy, by podejść do nich na luzie, także w kwestii długiej listy potraw. Dlatego wybierzmy prostsze wersje świątecznych potraw, które będą równie smaczne, jak te tradycyjne.

Punkt pierwszy: ryba

Ryba na stole wigilijnym musi być – śledź w śmietanie, ryba po grecku czy smażony karp. Tak mówi tradycja i tego się trzymajmy, proponujemy tylko małą modyfikację. Zamiast smażonego w głębokim oleju i pracochłonnego karpia albo tego w galarecie przygotujmy pieczoną rybę z tego, co mamy pod ręką. – Naszym sprzymierzeńcem w spokojnym świątecznym gotowaniu może być folia aluminiowa. Ryba pieczona w folii z przyprawami nie wymaga tak dużej uwagi, jak ta smażona, a jest równie pyszna – tłumaczy Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: Do takiej obróbki najlepiej nadaje się dorada lub pstrąg. W kwestii przypraw wiele zależy od indywidualnych gustów, ale dobrze sprawdzi się połączenie oliwy, czosnku, soli i gałązki świeżego tymianku. Co ważne, korzystając z folii aluminiowej musimy pamiętać, by nie używać dużej ilości soli ani cytrusów, bo mogą one wejść w reakcję chemiczną z aluminium. Cytryna dodana już po upieczeniu będzie zdecydowanie lepszym wyborem dla naszego zdrowia. Ryba będzie się świetnie prezentować w towarzystwie warzyw, które możemy upiec razem z nią w piekarniku – to rozwiązanie nie tylko smaczne, ale i oszczędzające czas, a przecież o to właśnie chodziło!

Punkt drugi: świąteczne pierniki

Zapachowi po otwarciu słoika z piernikami nic nie dorówna – mieszkanka korzennych przypraw idealnie łączy się ze słodyczą miodu, roznosząc się w każdy kąt domu. Nie wspominając o tych słodkich ozdobach z lukru. Jak takie pierniki zrobić? I tutaj jest problem – często do przygotowania tych słodkości podchodzimy z wielkim pietyzmem, co zajmuje czas i zabiera energię. Wiele osób planuje tę czynność z dużym wyprzedzeniem, bo pierniki potrzebują czasu, aby zmięknąć. Kolejną problematyczną kwestią jest przepis – w Internecie znajdziemy mnóstwo propozycji na te najlepsze, babcine i staropolskie pierniki według specjalnej receptury. Niestety często te najlepsze receptury są złożone, a liczba składników zajmuje całą stronę. Do tego lukrowanie – konia z rzędem temu, kto potrafi zrobić takie precyzyjne malunki…

– A gdyby tak potraktować robienie pierników jako zabawę, w którą włączą się wszyscy domownicy? Wybrać prosty, 5-składnikowy przepis z adnotacją, że na pewno się uda i zaopatrzyć się w pisaki z lukrem, które ułatwią ozdabianie? Takie podejście do świątecznych przygotowań z pewnością ucieszy całą rodzinę i sprawi, że „pierniczenie” będzie frajdą, a nie stresującym zadaniem. Jako marka produkująca artykuły gospodarstwa domowego stawiamy na proste, ale i skuteczne rozwiązania, które sprawdzą się także przy okazji organizacji świąt Bożego Narodzenia. W tym wypadku warto mieć pod ręką papier do pieczenia marki Paclan, który uchroni pierniki przed przywieraniem do blachy. Teraz tylko trzeba pilnować, żeby nie zjeść wszystkich przed świętami – komentuje Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

Punkt trzeci: uszka i pierogi

Uszka z grzybami oraz pierogi z kapustą to bożonarodzeniowa klasyka. Specjały wymagają kilku godzin pracy i wprawy w przygotowaniu ciasta oraz sprawności w lepieniu, dlatego odkładanie tego zadania na wigilijny poranek to kiepski pomysł. Co może pójść nie tak? W stresie i bieganinie – wszystko. Dlatego przygotujmy mączne specjały z dużym wyprzedzeniem, zapraszając do wspólnego lepienia mamę, babcię czy siostrę. To nietuzinkowy, ale całkiem dobry pomysł na wspólne spędzenie czasu. Przygotowane specjały wystarczy poporcjować i zapakować w woreczki na mrożonki – dobrze sprawdzą się woreczki na mrożonki marki Paclan z klipsami w dwóch pojemnościach – litr oraz trzy. Mając zamrożone pierogi i uszka można spokojniej czekać na Wigilię.

Święta w tradycyjnym wydaniu są piękne, ale te przeżywane na luzie i w radości z najbliższymi – także. Wykorzystajmy ten czas na odpoczynek, planszówki z domownikami czy wspólne oglądanie kultowego Kevina. Potrzebujemy tego świątecznego spokoju, jak nigdy dotąd.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.