Zlot food trucków w Atrium Kasztanowa
Tuż przed majówką Atrium Kasztanowa zabierze gości w kulinarną podróż dookoła świata. W ostatni weekend tego miesiąca, 28-30 kwietnia, do pilskiego centrum zawitają foodtrucki oferujące prawdziwą feerię smaków. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej czy słodkie przekąski w postaci lodów i gofrów to zaledwie przedsmak tego, co czeka miłośników kulinarnych wrażeń. Nie zabraknie też dań dla fanów burgerów, a także dla smakoszy belgijskich frytek i kultowych zapiekanek.
Idzie wiosna, pora rozpocząć foodtruckowy sezon! Wielbiciele ulicznej kuchni będą mieli okazję spróbować w Pile niecodziennych dań serwowanych z food trucków w ostatni weekend kwietnia. Do Atrium Kasztanowa zjadą restauracje na kółkach, oferujące prawdziwą mozaikę kuchni i smaków z różnych zakątków świata.
Podczas kwietniowego weekendu mieszkańcy Piły będą mogli skosztować wielu wspaniałych potraw, przygotowanych przez kucharzy mobilnych restauracji. W ofercie food trucków, które zawitają do centrum handlowego, znajdą się m.in. amerykańskie burgery, śródziemnomorskie przysmaki, a także słodkie i słone przekąski, a na orzeźwienie– zimne napoje. Pojawią się też propozycje dań w wersji wegetariańskiej. Na długiej liście food trucków znajdują się m.in.:
- Pan Burger – amerykańskie burgery
- Pan Fryta - frytki belgijskie
- Pulled Pork - kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Greek Street Food - kuchnia grecka
- Meat Pastrami – amerykańskie pastrami
- Tex – mex – potrawy kuchni meksykańskiej i teksańskiej
- Czarros - churrosy hiszpańskie
- Le mini - lemoniada molekularna
Przed galerią zaparkują także foodtrucki z chrupiącymi zapiekankami, orzeźwiającymi lodami, gorącymi goframi, a także z piwem.
– Nadchodzący zlot food trucków w Atrium Kasztanowa to świetna okazja, aby przypomnieć sobie smaki z ostatniego zlotu lub spróbować nowych, wcześniej nieznanych nam kuchni. Będą zarówno tradycyjne dania, jak i mniej spotykane kulinarne trendy. Nasz weekendowy piknik to dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu, a wszyscy wiedzą, że jedzenie na świeżym powietrzu smakuje najlepiej – mówi Marta Borsukiewicz, dyrektor Atrium Kasztanowa.
Zlot food trucków w Atrium Kasztanowa odbędzie się w dniach 28-30 kwietnia w godzinach 11.00-21.00 na parkingu przed głównym wejściem do centrum (al. Powstańców Wielkopolskich 99).
Więcej informacji na stronie: https://atrium-kasztanowa.pl/.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.