Znany i sprawdzony dodatek w kuchni
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2135781415.jpg)
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Tradycyjna musztarda delikatesowa idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie sosów i dressingów zarówno w warzywnych sałatkach, jak i mięsnych potrawach. Doskonale komponuje się także z rybami, wędlinami czy jajkami. Dzięki niej możemy przygotować przepyszne danie, które zasmakuje każdemu i to o każdej porze roku.
Musztarda do jeden z najpopularniejszych sosów, który gości na co dzień na stołach Polaków niezależnie od pory roku. Może być dodatkiem do dań na ciepło i na zimno, prosto ze słoiczka lub jako baza rozmaitych i aromatycznych sosów oraz dressingów. Sprawdzi się w potrawach mięsnych, jak i daniach wegetariańskich. Co ciekawe, w jej składzie znajdziemy tylko kilka składników. A im mniejsza ich ilość tym lepiej. Tradycyjnym wariantem jest Musztarda Kielecka delikatesowa produkowana przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” od 1932 roku. Powstaje z połączenia kilku najwyższej jakości składników tj.: gorczycy, aromatycznych przypraw, wody, cukru, soli oraz octu wytwarzanego w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi recepturami. Musztarda Kielecka delikatesowa jest aromatyczna, delikatna i wykwintna w smaku o aksamitnej konsystencji. Poniżej przedstawiamy przepis na potrawę z Musztardą Kielecką, która zasmakuje najbardziej wymagającym smakoszom, także tym najmłodszym.
Klopsikowe szaleństwo
Mięsne kulki to idealne danie, które doskonale smakuje szczególnie podczas zimniejszych dni. Jest to także pyszny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Klopsiki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego potrzebujemy do ich przyrządzenia?
- 500-600 g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- mleko
- kilka ząbków czosnku
- koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- mąka
- bułka tarta (opcjonalnie)
- 0,5 kg ziemniaków
Przygotowanie klopsików zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy nasiąknie i stanie się miękka, dobrze ją odciskamy i razem z łopatką wieprzową mielimy w maszynce do mielenia. Przekładamy do głębokiej miski. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Mieszamy wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Jeśli okaże się że masa jest zbyt rzadka – można dodać odrobinę bułki tartej. Kiedy nasze składniki połączą się ze sobą formujemy okrągłe kulki lekko zwilżonymi wodą rękoma. Można poprosić dzieci o pomoc – z takiego wspólnego gotowania na pewno się ucieszą! Gotowe mięsne kulki obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Można podawać je z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w łódeczkę. Danie podajemy z musztardą, która doskonale podkręca ich smak.
Cały przepis dostępny jest na stronie: https://www.majonez.pl/przepisy/koreczki-klopsiki-z-musztarda/.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto / 190 g
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.