Komunikaty PR

Znany i sprawdzony dodatek w kuchni

2021-10-08  |  11:08
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Tradycyjna musztarda delikatesowa idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie sosów i dressingów zarówno w warzywnych sałatkach, jak i mięsnych potrawach. Doskonale komponuje się także z rybami, wędlinami czy jajkami. Dzięki niej możemy przygotować przepyszne danie, które zasmakuje każdemu i to o każdej porze roku.

Musztarda do jeden z najpopularniejszych sosów, który gości na co dzień na stołach Polaków niezależnie od pory roku. Może być dodatkiem do dań na ciepło i na zimno, prosto ze słoiczka lub jako baza rozmaitych i aromatycznych sosów oraz dressingów. Sprawdzi się w potrawach mięsnych, jak i daniach wegetariańskich. Co ciekawe, w jej składzie znajdziemy tylko kilka składników. A im mniejsza ich ilość tym lepiej. Tradycyjnym wariantem jest Musztarda Kielecka delikatesowa produkowana przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” od 1932 roku. Powstaje z połączenia kilku najwyższej jakości składników tj.: gorczycy, aromatycznych przypraw, wody, cukru, soli oraz octu wytwarzanego w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi recepturami. Musztarda Kielecka delikatesowa jest aromatyczna, delikatna i wykwintna w smaku o aksamitnej konsystencji. Poniżej przedstawiamy przepis na potrawę z Musztardą Kielecką, która zasmakuje najbardziej wymagającym smakoszom, także tym najmłodszym.

Klopsikowe szaleństwo

Mięsne kulki to idealne danie, które doskonale smakuje szczególnie podczas zimniejszych dni. Jest to także pyszny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Klopsiki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego potrzebujemy do ich przyrządzenia?

  • 500-600 g łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • kilka ząbków czosnku
  • koperek i natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • mąka
  • bułka tarta (opcjonalnie)
  • 0,5 kg ziemniaków

Przygotowanie klopsików zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy nasiąknie i stanie się miękka, dobrze ją odciskamy i razem z łopatką wieprzową mielimy w maszynce do mielenia. Przekładamy do głębokiej miski. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Mieszamy wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Jeśli okaże się że masa jest zbyt rzadka – można dodać odrobinę bułki tartej. Kiedy nasze składniki połączą się ze sobą formujemy okrągłe kulki lekko zwilżonymi wodą rękoma. Można poprosić dzieci o pomoc – z takiego wspólnego gotowania na pewno się ucieszą! Gotowe mięsne kulki obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Można podawać je z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w łódeczkę. Danie podajemy z musztardą, która doskonale podkręca ich smak.  

Cały przepis dostępny jest na stronie: https://www.majonez.pl/przepisy/koreczki-klopsiki-z-musztarda/.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto / 190 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.