Komunikaty PR

Zrób Halloweenowe muffiny dyniowe

2022-10-26  |  14:00
Biuro prasowe

Niekiedy dzieci nie są zbyt chętne do pomocy w kuchennych obowiązkach. Czas poświęcony na wspólne gotowanie czy późniejsze porządki wolą przeznaczyć na swoje ulubione rozrywki. Warto to zmienić, a z pomocą przychodzą kreatywne pomysły na przysmaki, które zaciekawią nasze pociechy i pokażą im, że wspólne spędzanie czasu w kuchni to prawdziwa frajda i duża wartość dla rodzinnych relacji.

Coraz dłuższe jesienne wieczory stawiają rodziców przed wyzwaniem – jak zorganizować dzieciakom wolny czas? Wielogodzinne przesiadywanie przed ekranem telewizora czy smartfonu to zdecydowanie nie najlepsze rozwiązanie. Dobrym sposobem na uchronienie dzieci przed domową nudą jest za to wspólne gotowanie. To idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym, jednak musimy do tej kwestii podejść umiejętnie. Aby zachęcić dzieci do pomocy w kuchennych obowiązkach, najlepiej będzie zacząć od wspólnego przyrządzania atrakcyjnych smakołyków, które dodatkowo wzbogacimy dekoracjami. Zbliżające się Halloween to świetna okazja do przygotowania tematycznego deseru – polecamy dyniowe muffiny z pysznym kremem i, co szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym, z własnoręcznie wykonanymi mini-dyniami.

Muffiny dyniowe na Halloween

Przygotowanie tego pysznego, jesiennego deseru sprawi wszystkim wiele radości i nie zajmie wiele czasu. Przepis jest prosty i niewymagający. Z kolei tworzenie dekoracji przy użyciu masy cukrowej to coś, przy czym możemy popuścić wodze fantazji. My sugerujemy ulepienie małych, „strasznych” dyń, aczkolwiek istnieje wiele innych jesiennych i Halloweenowych ozdób, które bez trudu uda wam się odwzorować. Śmiało, eksperymentujcie!

Składniki na muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 duże jajka
  • 200 g przecieru lub puree z dyni
  • kostka roztopionego masła ekstra Łaciate
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Składniki do przygotowania dekoracji:

  • kolorowa masa cukrowa (np. pomarańczowa i brązowa do stworzenia dyń)
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia masła oraz ubicia jajek. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Podczas gdy się on nagrzewa, wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy lekko ostudzone masło i ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy przecier/puree z dyni i ponownie delikatnie łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na muffiny, wypełniając je do połowy pojemności. Następnie od razu wkładamy foremki do piekarnika. Muffiny powinny piec się przez 20 minut.

Dekoracje: Teraz pora na najciekawszy, pełen zabawy moment – wykonanie dekoracji. Ser mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Kremową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub nakładamy na folię spożywczą, którą następnie zwijamy w rożek. Krem wyciskamy na wierzch babeczek.

Do wykonania ozdób, w naszym wypadku będą nimi „straszne” dynie, potrzebujemy gotowej masy cukrowej w kolorze pomarańczowym i brązowym. Małe kawałki masy formujemy w kuleczki na kształt dyni. Możemy je również delikatnie ponacinać nożem lub wykałaczką. Z brązowej masy lepimy czapeczki (np. kapelusze czarownic), oczy i buźki. Wszystkie brązowe elementy nakładamy na pomarańczowe dynie i gotowe! Możemy je położyć na muffinkach bądź udekorować nimi talerz.

Ten prosty w przygotowaniu, a zarazem rozwijający kreatywność i wyobraźnię deser sprawi, że wasze dzieciaki wręcz nie będą chciały wychodzić z kuchni. Więcej inspiracji do wspólnego, jesiennego pieczenia i gotowania znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl. Życzymy smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.