Zupy z jajkiem
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Jajko to pożywny i urozmaicający smak dodatek do wielu zup. Tą najczęściej gotowaną w Polsce jest oczywiście żurek. Jednak smakosze lubiący łączyć smak zupy z jajem mają znacznie więcej możliwości...
- Jajko to idealny dodatek do zupy - mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Dzięki niemu staje się bardziej pożywna i wzbogacona o korzystne dla zdrowia składniki. Pamiętajmy, że jajka zawierają wiele witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, jod. A dodatkowo cenne aminokwasy. Chyba trudno o lepszą rekomendację?
Żurek nie tylko na Wielkanoc
Żur znany jest w Polsce prawdopodobnie od czasów panowania Jana III Sobieskiego, a jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „sauer” (kwaśny, ukiszony), ponieważ był przyrządzany z ukiszonej mąki. Właśnie zakwas, który dzisiaj można bez problemu kupić w większości sklepów, jest podstawą każdego żurku.
Do ugotowania tej zupy oprócz ½ litra zakwasu będziemy potrzebować 500 g białej kiełbasy, 1 litr wody, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, ½ szklanki śmietany 18%, 4 jajka ugotowane na twardo, sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kiełbasa będzie miękka i aromatyczna. Dodajemy zakwas żurkowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak kolejne 10-15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z połową jajka.
Zupa bogów
Pod tą frapującą nazwą kryje się chińskie danie w postaci rosołu gotowanego z dodatkiem kości wieprzowych, do którego dodaje się surowe jajko. To niezwykle popularna w potrawa w Państwie Środka, zwykle jadana jako przerywnik między „cięższymi” daniami. Chcąc ją przyrządzić, najpierw musimy ugotować chiński rosół. Będziemy do tego potrzebowali następujących składników:
skrzydełka dużej kury, ½ kg kości wieprzowych, 1 mała cebula, 1 mała marchewka, średnia kalarepa, ¼ selera, 2 i ½ l wody, ½ łyżeczka soli, 2 plasterki świeżego imbiru (lub ¾ łyżeczki imbiru w proszku), 1,5 łyżeczki vegety, pieprz do smaku.
Aby ugotować rosół, do garnka wkładamy części mięsne, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, zbierając szumowiny. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu przez 1 godz. i 15 min, przecedzamy i studzimy. Zbieramy nadmiar tłuszczu, przyprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy.
Do przyrządzenia właściwej zupy bogów będziemy potrzebowali dodatkowo: 1 jajo, 2 cebulki dymki, 1 litr rosołu chińskiego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, sól i pieprz.
Jajo ubijamy widelcem przez kilkanaście sekund. Siekamy cebulki. Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy jajo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, po wlaniu natychmiast zestawiamy
z ognia. Podajemy od razu, posypując cebulką dymką i kropiąc olejem sezamowym.
Zupa szczawiowa
Wielkimi krokami zbliża się moment powrotu w naturze zieleni, dlatego warto wspomnieć też o zupie wykorzystującej liście szczawiu, czyli rośliny o intensywnie kwaśnym smaku. To jedna z potraw kojarzących się z wiosną, która idealnie pasuje do jajka ugotowanego na twardo. Zatem jeżeli oprócz zieleniejących drzew i trawy, chcielibyście zobaczyć zieleń w swoim talerzu to przygotujcie:
500 g liści szczawiu, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 ziemniaki, 1 cebulę, 2 marchewki,
2 jajka, 2 łyżki masła lub oleju, 2 łyżki śmietany 18%, sól i pieprz do smaku.
Szczaw myjemy i siekamy, a ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Dodajemy szczaw i gotujemy przez kolejne 5 minut. Osobno gotujemy na twardo jajka,
a następnie kroimy na połowy lub plasterki wedle uznania. Dodajemy jajko do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy śmietanę.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).
www.fdjokiel.pl

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.