News powiązane z pozycje jogi

2017-05-25 | 06:10
Sport
Joga dobrym dodatkiem do joggingu. Biegaczom szczególnie polecane są ćwiczenia w pozycji stojącej News powiązane z pozycje jogi

Joga dobrym dodatkiem do joggingu. Biegaczom szczególnie polecane są ćwiczenia w pozycji stojącej

Biegaczom szczególnie polecane są pozycje stojące, które rozciągają i wzmacniają mięśnie kończyn dolnych, a także stabilizują stawy. Niezwykle ważne jest zadbanie o mięśnie głębokie, które pozwalają utrzymać prawidłową postawę ciała. Joga pozwala również odciążyć kręgosłup, wydłużyć go i zregenerować krążki międzykręgowe. Wiele jej pozycji poprawia także naszą równowagę, przez co później znacznie łatwiej ją utrzymać na trudnych, biegowych ścieżkach, gdzie jest większe ryzyko kontuzji.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Psychologia

Telekomunikacja

Polacy chętnie angażują się w lokalne inicjatywy społeczne. Przybywa też miejsc, w których mogą to robić

Społecznicy stanowili w 2021 roku 45 proc. dorosłych Polaków, angażowali się w prace organizacji obywatelskich i działali na rzecz społeczności lokalnych lub osób potrzebujących – podaje Fundacja Orange za badaniami CBOS. Takie zaangażowanie, jak podkreślają eksperci, buduje zaufanie społeczne, które w Polsce wciąż jest na dość niskim poziomie. Dlatego cenne są wszelkie inicjatywy, które będą wspierać skalę działań społecznikowskich. Temu mają służyć m.in. Pracownie Orange, które są przestrzenią aktywizacji lokalnych społeczności, miejscem spotkań, ale też warsztatów podnoszących kompetencje cyfrowe i społeczne. Do 30 kwietnia mieszkańcy miejscowości liczących do 40 tys. mieszkańców mogą zgłosić się do nowej edycji programu.

Przemysł spożywczy

Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru

Izraelski technolog żywności opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. W czasie prac nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, odkrył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie słodszy niż cukier w kryształkach. Oznacza to, że wysokosłodzone produkty będą mogły być w przyszłości zdrowsze. Ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.