Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Unilever |
2/3 Polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma wysoki poziom cholesterolu. Dorośli powinni robić badania raz do roku
Połowa dorosłych Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. To oznacza, że są narażeni na choroby układu krążenia, a niestety nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Ma na to wpływ wiele czynników – dieta, ogólny stan zdrowia, siedzący tryb życia czy brak aktywności fizycznej. Lekarze podkreślają, że już osoby po trzydziestce raz w roku powinny robić badania w tym kierunku i w razie potrzeby zmieniać swoje nawyki żywieniowe.
Cholesterol to tłusta, woskowata substancja w większości wytwarzana w wątrobie, a w części pochodząca z pożywienia. Zły cholesterol (LDL) odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych i przyczynia do rozwoju blaszek miażdżycowych. Z kolei pęknięte blaszki są główną przyczyną udaru mózgu i zawału serca. Dobry cholesterol (HDL) odwraca ten proces, odsyłając LDL z tętnic do wątroby, gdzie zostaje przetworzony na kwasy żółciowe. Ze zbyt dużą jego ilością nie jest jednak w stanie sobie poradzić.
– Przyczyną 45 proc. zgonów w naszym kraju są choroby układu krążenia. Jednym z czynników, który je powoduje, jest podwyższone stężenie cholesterolu. Niewielu Polaków jednak wie, jaki ma poziom cholesterolu, dlatego że ten podwyższony cholesterol po prostu nie boli, nic nam nie dolega, nie ma żadnych objawów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Unilever.
Ze statystyk wynika, że podwyższone stężenie cholesterolu ma już co drugi dorosły Polak. To oznacza, że problem dotyczy 18 mln osób, a 2/3 z nich w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy. Dietetycy zachęcają więc do bezpłatnych badań w ramach programu „Proaktywnie dla serca”.
– Jeżeli wynik okaże się niekorzystny, zachęcamy do wprowadzenia drobnych zmian w stylu życia. Warto zacząć więcej się ruszać, dobrym i skutecznym sposobem na obniżenie cholesterolu jest także zmiana diety. Co warto jednak zaznaczyć, nie oznacza to wielkich poświęceń i rezygnowania ze wszystkich smacznych rzeczy – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że duży wpływ na stężenie cholesterolu ma jakość tłuszczów, które znajdują się w codziennym pożywieniu.
– Wystarczy zamienić produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają złe tłuszcze nasycone, czyli tłuste mięsa, tłuste wędliny, pasztety, tłusty nabiał, masło, na produkty zawierające tłuszcze nienasycone. Ich doskonałym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne i wszelkie produkty zrobione z ich udziałem, np. dobrej jakości margaryny – tłumaczy Iwonna Niegowska.
Innym skutecznym sposobem na walkę z nadmiarem cholesterolu jest wprowadzenie do diety produktów zawierających sterole roślinne.
– Są to składniki pochodzenia roślinnego, które naturalnie występują w olejach, warzywach czy orzechach, niestety w niewielkich ilościach. Żeby osiągnąć zamierzony efekt, potrzebna jest nam znaczna ilość, między 1,5 a 3 gramy steroli dziennie. Dlatego lekarze i żywieniowcy polecają produkty funkcjonalne wzbogacane w sterole roślinne – mówi Iwonna Niegowska.
Takim produktem jest na przykład specjalna margaryna wzbogacano w sterole. Wystarczy spożywać jej około 30 gramów dziennie.
– Wystarczy posmarować taką margaryną 3-4 kanapki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego. Można także dodać ją do ugotowanych ziemniaków czy warzyw. Wówczas mamy pewność, że ta ilość steroli jest odpowiednio wysoka, w związku z czym w ciągu 2-3 tygodni możemy obniżyć stężenie cholesterolu o 7-10 proc., zaledwie taką drobną, prostą zmianą, czyli zamieniając zwykłe masło na produkt wzbogacony o sterole roślinne – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że w menu osoby, która walczy z cholesterolem, nie może zabraknąć warzyw i owoców, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych. Są one nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych, lecz także błonnika.
Czytaj także
- 2025-04-14: Trwa kontrola szczepień dzieci. Rodzice uchylający się od tego obowiązku muszą się liczyć z karami
- 2025-04-07: Młode pokolenie szczególnie narażone na choroby cywilizacyjne. Unijni ministrowie zdrowia chcą przemodelować kwestie profilaktyki
- 2025-03-27: Coraz więcej osób choruje na kleszczowe zapalenie mózgu. Na profilaktyczne szczepienie zdecydował się tylko co 10. Polak
- 2025-04-02: Julia Kamińska: Bardzo niepokoi mnie trend odwrotu od sprawdzonych szczepionek ratujących życie. Chciałabym, żeby ludzie ufali naukowcom i nie bali się
- 2025-03-04: Realizacja Planu dla Chorób Rzadkich przyspiesza. Są już nowe warunki wyceny i poszerza się pakiet badań screeningowych
- 2025-03-03: Sylwia Bomba: „Królowa przetrwania” to nie jest mój format. Nie lubię być blisko dram, nie lubię rywalizować na takim poziomie
- 2025-02-25: Wykrywalność wrodzonych wad serca u płodów wciąż niewielka. Wsparciem dla kardiologii prenatalnej będzie sztuczna inteligencja
- 2025-01-31: Sztuczna inteligencja pomoże we wczesnym wykrywaniu wrodzonych wad serca. Obecnie rozpoznawalność wynosi 40 proc.
- 2025-02-05: Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
- 2025-01-23: Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.