Newsy

Agnieszka Cegielska: Jesienią wracam na uczelnię. Tym razem stawiam na ziołolecznictwo

2018-07-10  |  06:18

Pasją prezenterki jest zdrowe odżywianie i medycyna naturalna. Dlatego też nieustannie i z dużą przyjemnością poszerza swoją wiedzę dotyczącą zdrowotnych właściwości przeróżnych produktów. Już teraz może zdradzić, że w nowym roku akademickim zaczyna studia podyplomowe na kierunku ziołolecznictwo.

Agnieszka Cegielska chętni dzieli się z innymi swoją wiedzą o medycynie naturalnej i jak podkreśla, cały czas odczuwa potrzebę rozwoju w tym temacie. Kiedy na jednej z warszawskich uczelni pojawił się kierunek dotyczący zdrowia i zdrowego żywienia, natychmiast zapisała się na studia podyplomowe. Teraz czas na kolejny fakultet – z ziołolecznictwa. W kuchni dziennikarki zawsze unosi się zapach świeżych ziół, które sama hoduje, a później zaparza z nich różnego rodzaju herbaty i napary wzmacniające organizm.

– Wracam na uczelnię, bo ja jak nie kontynuuję nauki, jak nie siadam do szkolnej ławki, to czuję, że czegoś mi brakuje. To jest taki brakujący element, więc wracam na studia, bo w Warszawie będzie uruchomiony kierunek studiów podyplomowych z dziedziny ziołolecznictwa, a to zawsze mi w duszy grało, więc bardzo się cieszę na nadchodzący rok – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Cegielska, dziennikarka.

Agnieszka Cegielska jest propagatorką zdrowego stylu życia. W swojej kuchni często wykorzystuje zioła i naturalne przyprawy. Zrezygnowała z kawy na rzecz naparu z mięty, lipy, rumianku, morwy lub bratka. Do wielu potraw dodaje kurkumę, która jest dla mnie królową przypraw, a także pieprz cayenne, chili i imbir. Pod ręką zawsze ma kosz sezonowych warzyw i owoców.  Ale w komponowaniu swojej diety, nie popada w skrajności.

– Zawsze mówię, że życie jest warte smacznego przeżycia i że nie może być tak, że jak jesteśmy na jakiejś diecie, to będziemy cierpieć. Ja nigdy w życiu nie byłam na diecie. Jedzenie przede wszystkim musi nam smakować, nawet jeżeli grzeszymy i musimy zjeść coś niedobrego, to przynajmniej jedzmy to z najlepszymi emocjami. Jeżeli jemy fast foody, to zachwycajmy się tym, tak żeby nam to nie zaszkodziło, dlatego że zaczynamy trawić już na poziomie głowy, więc zachwycajmy się tak, jak jedlibyśmy najzdrowszą potrawę na świecie – mówi Agnieszka Cegielska.

Dziennikarka zachwyca idealną sylwetką, ale jak sama przyznaje, nie jest ona wynikiem restrykcyjnego odchudzania, tylko świadomego sposobu odżywiania. Jej zdaniem matką większości chorób jest zła dieta, a ojcem – stres.

– Nigdy się nie odchudzałam, po prostu słucham potrzeb swojego organizmu. Latem mamy tyle skarbów natury, tyle cudownego jedzenia, że powinniśmy z tego korzystać, ile się da, szczególnie teraz, kiedy są czereśnie, za chwilę będą wiśnie, mnóstwo malin, również tych jesiennych. Trzeba korzystać z tego, co można zerwać z krzaka i zjeść, bo to ma największą wartość, najwięcej minerałów, mikroelementów, a o to chodzi w odżywianiu naszych komórek – mówi Agnieszka Cegielska.

W swojej książce „Naturalnie. Odkryj moc darów natury. Ciesz się zdrowiem i urodą” dziennikarka przekonuje, że w świecie, który ciągle wskazuje nam nowe diety, nowe składniki i nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać więc z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Barbara Kurdej-Szatan: Przez pięć lat nie prowadziłam żadnych programów w telewizji. Tęskniłam za tym i uważam, że „Cudowne lata” będą hitem TVP

Aktorka przyznaje, że w jej przypadku wrzesień po brzegi wypełniony jest obowiązkami i dlatego musi teraz szczególnie zadbać o swoje zdrowie, aby temu wszystkiemu sprostać. Jej córka rozpoczęła właśnie nowy rok szkolny, a syn poszedł do przedszkola. Ona sama z kolei sporo czasu spędza na planie nowego programu „Cudowne lata”, emitowanego w TVP2. Barbara Kurdej-Szatan cieszy się, że może realizować ten projekt, bo jak podkreśla, przez pięć lat tęskniła za pracą przed kamerami w telewizyjnym studiu.

Gwiazdy

Monika Mrozowska: Zrezygnowałam z wielu projektów zawodowych, żeby się przygotować do nowego roku szkolnego. Dzieciakom zależy na tym, żebym miała dla nich czas

Aktorka zdawała sobie sprawę z tego, że wrzesień nie będzie lekkim miesiącem, bo z początkiem nowego roku szkolnego nastąpi sporo zmian w życiu jej dzieci, a w konsekwencji i ona będzie musiała nieco zmodyfikować swój grafik zawodowy. Niektóre projekty muszą więc poczekać, bo jak podkreśla – nie chce zaniedbywać swoich pociech, a w pracy robić coś na pół gwizdka. Monika Mrozowska wierzy, że wszystko uda się zgrabnie poukładać, jej córka będzie miała udany start w liceum, a młodsi synowie doskonale poradzą sobie w szkole i przedszkolu.

Edukacja

Blisko 80 proc. Polaków obawia się zapalenia płuc. Mimo to świadomość szczepień profilaktycznych jest niska

Prawie 80 proc. Polaków uważa zapalenie płuc za groźną chorobę. Podobny odsetek boi się jej w mniejszym lub większym stopniu. Jednak o pneumokokach – które są przyczyną większości pozaszpitalnych zapaleń płuc – wiedzą niewiele, podobnie jak o szczepieniach przeciwko tej bakterii – wynika z raportu IPPEZ „Polki i Polacy a zapalenie płuc i pneumokoki”. Szczególnie wśród seniorów świadomość problemu jest znikoma, choć czują się oni najmocniej zagrożeni zapaleniem płuc. To przekłada się na niski poziom podejmowanych działań profilaktycznych, mimo że seniorzy mogą skorzystać z bezpłatnych szczepień przeciwko grypie i pneumokokom i zaszczepić się podczas jednej wizyty u lekarza rodzinnego.