Newsy

Agnieszka Cegielska: Jesienią wracam na uczelnię. Tym razem stawiam na ziołolecznictwo

2018-07-10  |  06:18

Pasją prezenterki jest zdrowe odżywianie i medycyna naturalna. Dlatego też nieustannie i z dużą przyjemnością poszerza swoją wiedzę dotyczącą zdrowotnych właściwości przeróżnych produktów. Już teraz może zdradzić, że w nowym roku akademickim zaczyna studia podyplomowe na kierunku ziołolecznictwo.

Agnieszka Cegielska chętni dzieli się z innymi swoją wiedzą o medycynie naturalnej i jak podkreśla, cały czas odczuwa potrzebę rozwoju w tym temacie. Kiedy na jednej z warszawskich uczelni pojawił się kierunek dotyczący zdrowia i zdrowego żywienia, natychmiast zapisała się na studia podyplomowe. Teraz czas na kolejny fakultet – z ziołolecznictwa. W kuchni dziennikarki zawsze unosi się zapach świeżych ziół, które sama hoduje, a później zaparza z nich różnego rodzaju herbaty i napary wzmacniające organizm.

– Wracam na uczelnię, bo ja jak nie kontynuuję nauki, jak nie siadam do szkolnej ławki, to czuję, że czegoś mi brakuje. To jest taki brakujący element, więc wracam na studia, bo w Warszawie będzie uruchomiony kierunek studiów podyplomowych z dziedziny ziołolecznictwa, a to zawsze mi w duszy grało, więc bardzo się cieszę na nadchodzący rok – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Cegielska, dziennikarka.

Agnieszka Cegielska jest propagatorką zdrowego stylu życia. W swojej kuchni często wykorzystuje zioła i naturalne przyprawy. Zrezygnowała z kawy na rzecz naparu z mięty, lipy, rumianku, morwy lub bratka. Do wielu potraw dodaje kurkumę, która jest dla mnie królową przypraw, a także pieprz cayenne, chili i imbir. Pod ręką zawsze ma kosz sezonowych warzyw i owoców.  Ale w komponowaniu swojej diety, nie popada w skrajności.

– Zawsze mówię, że życie jest warte smacznego przeżycia i że nie może być tak, że jak jesteśmy na jakiejś diecie, to będziemy cierpieć. Ja nigdy w życiu nie byłam na diecie. Jedzenie przede wszystkim musi nam smakować, nawet jeżeli grzeszymy i musimy zjeść coś niedobrego, to przynajmniej jedzmy to z najlepszymi emocjami. Jeżeli jemy fast foody, to zachwycajmy się tym, tak żeby nam to nie zaszkodziło, dlatego że zaczynamy trawić już na poziomie głowy, więc zachwycajmy się tak, jak jedlibyśmy najzdrowszą potrawę na świecie – mówi Agnieszka Cegielska.

Dziennikarka zachwyca idealną sylwetką, ale jak sama przyznaje, nie jest ona wynikiem restrykcyjnego odchudzania, tylko świadomego sposobu odżywiania. Jej zdaniem matką większości chorób jest zła dieta, a ojcem – stres.

– Nigdy się nie odchudzałam, po prostu słucham potrzeb swojego organizmu. Latem mamy tyle skarbów natury, tyle cudownego jedzenia, że powinniśmy z tego korzystać, ile się da, szczególnie teraz, kiedy są czereśnie, za chwilę będą wiśnie, mnóstwo malin, również tych jesiennych. Trzeba korzystać z tego, co można zerwać z krzaka i zjeść, bo to ma największą wartość, najwięcej minerałów, mikroelementów, a o to chodzi w odżywianiu naszych komórek – mówi Agnieszka Cegielska.

W swojej książce „Naturalnie. Odkryj moc darów natury. Ciesz się zdrowiem i urodą” dziennikarka przekonuje, że w świecie, który ciągle wskazuje nam nowe diety, nowe składniki i nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać więc z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Gwiazdy

Julia Kamińska: Nad udziałem w akcji „Dekolt dla Białorusi” wahałam się 5 sekund. Uznałam, że jeżeli kiedykolwiek mam się pokazać, to chyba tylko w takim kontekście

Aktorka przyznaje, że nie bez powodu zdecydowała się na półnagą sesję, której efekty można oglądać w specjalnym kalendarzu „Dekolt dla Białorusi”. Dochód ze sprzedaży tego wydawnictwa zostanie bowiem przekazany na pomoc rodzinom białoruskich więźniów politycznych. Do każdego zdjęcia pozuje modelka topless trzymająca kota, a kobiece piersi stały się symbolem solidarności z Białorusią po tym, jak aktywistka Jana Shostak spotkała się z falą krytyki za to, że pokazała się publicznie bez stanika.

Muzyka

Sara James: To, co się wydarzyło, to jest po prostu magia. Dalej nie mogę uwierzyć w to, że pojadę na finał Eurowizji Junior do Paryża

Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że będzie reprezentować nasz kraj na Eurowizji Junior w Paryżu. Choć ma dopiero 13 lat, to już ciężko pracuje na swój sukces. Zwyciężczyni czwartej edycji programu „The Voice Kids” uważana jest za jedno z największych objawień na polskiej scenie muzycznej. Zachwyca niepowtarzalnym głosem i umiejętnością nietuzinkowej interpretacji utworów.

Moda

Dorota Goldpoint: Jestem oburzona krytyką kreacji pierwszej damy. Wzorzyste, kwieciste suknie zakładają również pierwsze damy prezydentów największych krajów świata

Projektantka uważa, że prezydentowa Agata Kornhauser-Duda niesłusznie jest krytykowana za dobór swoich kreacji. Jej zdaniem pierwsza dama zawsze jest ubrana stosownie do okazji i ma bardzo dobry gust. Jej stylizacje są nienaganne i niczym nie odbiegają od tych, jakie zakładają na oficjalne spotkania żony zagranicznych polityków. Styl polskiej prezydentowej ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Fani chwalą ją za elegancję, krytycy zarzucają zachowawczość i wtórność.