Newsy

Aleksandra Adamska: Specjalistyczna terapia pozwala mi się uporać z bolesnymi przeżyciami. Dzięki niej wiem, kim jestem, na czym stoję i rozumiem siebie

2023-12-01  |  06:21

Aktorka podkreśla, że zdecydowała się na terapię po to, by przezwyciężyć potężny stres emocjonalny i uporać się ze skutkami skrajnej traumy będącej wynikiem wielu dramatycznych doświadczeń. Do tej pory bowiem życie jej nie oszczędzało, a sama nie potrafiła poradzić sobie z ciosami, jakie wymierzył jej los. W konsekwencji potrzebna była więc pomoc specjalisty.

W odstępie kilku lat, w wyniku zwarcia instalacji elektrycznej, w domu rodzinnym Aleksandry Adamskiej wybuchły dwa pożary, które spowodowały niemałe straty. Aktorka przeżyła też włamanie i napad z bronią w ręku, a dodatkowo musiała się pogodzić z rozstaniem rodziców. To wszystko odcisnęło spore piętno na jej psychice. Zdała sobie jednak sprawę z tego, że sama nie da rady przepracować tych wszystkich traum.

– Od czterech lat chodzę na terapię, teraz dwa razy w tygodniu. Jest to terapia psychodynamiczna, która faktycznie zagląda bardzo głęboko i jest długofalowa. Dzięki niej jakoś sobie poradziłam, obudowałam się jakimiś maskami i zbroją. Dałam radę, w sumie jak każdy z nas, kto przechodzi traumatyczne sytuacje – mówi agencji Newseria Lifestyle Aleksandra Adamska.

Aktorka zachęca wszystkich, którzy potrzebują pomocy, do skorzystania ze wsparcia psychoterapeuty, bo jak zauważa, tłumienie w sobie bolesnych wspomnień, żalu i innych negatywnych emocji może mieć dramatyczne konsekwencje. Terapia to nie powód do wstydu, ale szansa na powrót do normalności.

– Generalnie polecam każdemu, bo przecież każdy z nas ma traumy. Chodźmy na terapię, pomagajmy sobie, bo to, w jakim miejscu ja aktualnie jestem, a w jakim byłam, jest nie do porównania. Wiem, kim jestem, wiem na czym stoję, rozumiem siebie. Ludzie, dajcie sobie pomóc. Dostęp do terapii jest bardzo dobry, wystarczy po nią sięgnąć – dodaje.

Aleksandrę Adamską można teraz oglądać w trzecim sezonie serialu „Skazana”, gdzie wciela się w rolę Patrycji. Aktorka jest już także po zdjęciach do nowej produkcji w reżyserii Macieja Pieprzycy.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.