Newsy

Baristą nie jest każdy pracownik kawiarni czy restauracji potrafiący obsługiwać ekspres

2015-11-02  |  06:35

Aby być określanym mianem baristy, należy zdobyć gruntowną wiedzę na temat rodzajów kawy, pochodzenia ziaren, sposobów ich palenia i przyrządzania. Potrzeba również niezwykłych umiejętności, by opanować choćby latte art, czyli sztukę tworzenia wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Pokazy tricków stosowanych przez baristów są niezwykle efektowne i przyciągają tłumy widzów.

Najbardziej widowiskowymi umiejętnościami są na przykład blind latte art, czyli rysowanie mlekiem na kawie z zawiązanymi oczami. W ogóle latte art jest ogromną sztuką – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Kaliciński, dyrektor operacyjny Green Caffè Nero.

Pracę baristy można porównać do pracy sommeliera. Tak, jak eksperci od wina pomagają dobrać odpowiedni trunek do każdego dania, tak bariści są przewodnikami po świecie kawy. Należy od nich oczekiwać wiedzy na temat pochodzenia ziaren, składu mieszanki, sposobów palenia, a także umiejętności jak najlepszego wydobycia jej smaków i aromatów.

Jest to trudny zawód, dosyć ciężka praca, wymagająca stałego uczenia się i pogłębiania wiedzy. Bez pasji wykonywanie tego zawodu byłoby jednak praktycznie niemożliwe – mówi Krzysztof Kaliciński.

Krzysztof Kaliciński podkreśla, że choć nie jest to łatwa profesja i wymaga wielu umiejętności, to bariści nie mają problemu ze znalezieniem pracy.

Zapotrzebowanie na basistów jest bardzo duże. Rynek kawiarniany rozwija się bardzo dynamicznie. Dotyczy to zarówno sieci kawiarnianych, jak i kawiarni niezależnych – mówi Krzysztof Kaliciński.

Przyszli bariści najpierw czerpią wiedzę ze szkoleń prowadzonych przez dostawców kawy bądź specjalnych trenerów. Podstawą jest przygotowanie teoretyczne. Kolejne umiejętności nabywa się z czasem. Ważna jest wymiana doświadczeń z kolegami po fachu oraz eksperymenty ze sprzętem i wszelkiego rodzaju akcesoriami do zaparzania kawy.

Jest to w zasadzie młody rynek, który dopiero zaczyna się rozwijać. A następuje to właśnie dzięki temu, że mamy ogromne zaplecze młodych ludzi, którzy chcą podjąć się tego fachu. Chcą się tym bawić i przejawiają ogromną pasję do tego zawodu. Praktycznie wszyscy nasi bariści to studenci, więc jest to zawód, który pozwala im absolutnie spokojnie łączyć naukę i pracę, a jednocześnie utrzymać się i podreperować swój budżet – dodaje Krzysztof Kaliciński.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Luna: Moda jest fajnym sposobem na wyrażenie siebie. Ja albo się za nią chowam, albo coś manifestuję swoim ubiorem

Wokalistka zaznacza, że ma słabość do oryginalnych ubrań i lubi komponować stylizacje, które odzwierciedlają jej charakter i osobowość. W jej garderobie nie ma rzeczy przypadkowych, zawsze bowiem starannie dobiera to, co na siebie zakłada. Ostatnio szukała inspiracji modowych podczas Paris Fashion Week. Z Francji wróciła pełna wrażeń, z nowymi znajomościami i głową pełną pomysłów. Luna podkreśla, że choć szczególnie ceni sobie projekty młodych polskich, nieznanych jeszcze szerokiemu gronu twórców, to niewykluczone również, że za jakiś czas nawiąże współpracę z kultowym domem mody Schiaparelli.

Transport

Sztuczna inteligencja pomaga identyfikować czynniki ryzyka wypadków samochodowych. Naukowcy za pomocą Google Street View analizują pod tym kątem infrastrukturę drogową

Każdego roku 1,2 mln ludzi na świecie ginie w wypadkach drogowych. Chociaż w ostatnich latach bezpieczeństwo na drogach się stopniowo poprawia, to wciąż daleko nam do wizji zero, która zakłada ograniczenie do minimum liczby ofiar śmiertelnych. Specjaliści z dziedziny epidemiologii ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Maryland badają miejsca tragicznych zdarzeń drogowych, analizując za pomocą sztucznej inteligencji miliony zdjęć z usługi Google Street View. Wskazują w ten sposób, które elementy infrastruktury można poprawić, by obniżyć ryzyko wypadku.

Media

Klaudia Carlos: Propozycja Kingi Dobrzyńskiej dotycząca „Pytania na śniadanie” sprawiła mi wielką radość i przyjemność. To dla mnie duży awans zawodowy

Gospodyni „Pytania na Śniadania” nie ukrywa, że angaż do tego formatu to dla niej duży zaszczyt i szansa na zawodowy rozwój. Jest więc ogromnie wdzięczna szefowej Kindze Dobrzyńskiej, że to właśnie ją wzięła pod uwagę i powierzyła to zadanie. Klaudia Carlos ma wieloletnie doświadczenie zawodowe i nie bierze sobie do serca krytyki widzów, którzy byli przyzwyczajeni do poprzedniej ekipy porannego programu. Nie chce także komentować zarzutów, które pojawiają się w sieci pod adresem nowych prowadzących.