Mówi: | Dorota Szostek-Rejowska (koordynatorka konkursu Blog Roku 2013) Dorota Soszyńska (jurorka w konkursie Blog Roku 2013, współwłaścicielka marki kosmetycznej Oceanic) Konrad Kruczkowski (autor bloga Halo Ziemia) |
Blog Halo Ziemia zwycięzcą w konkursie Blog Roku 2013
Wyróżnienia główne w konkursie otrzymali Michał Szafrański za praktyczny i profesjonalny blog o oszczędzaniu www.jakoszczedzacpieniadze.pl, nagrodzony także w kategorii "Profesjonalne i firmowe" oraz Karol Werner za bloga o podróżowaniu po świecie na rowerze: www.kolemsietoczy.pl.
– Tytuł Bloga Roku może bardzo wiele zmienić. Może zwiększyć grono czytelników, zainteresować media, bo nasza gala jest bardzo popularna. Nagrodzeni blogerzy mają szansę zaistnieć w mediach tak zwanych tradycyjnych, czyli zarówno w telewizji, jak i w prasie. Blogosfera to pasja, jeśli nie stoi za tym prawdziwe zaangażowanie, to strony zazwyczaj mają krótką żywotność – mówi Dorota Szostek-Rejowska, koordynator Bloga Roku 2013.
Konkurs Blog Roku odzwierciedla przemiany, jakie zachodzą w blogosferze. Oprócz stron typowo pamiętnikarskich pojawia się coraz więcej blogów pasjonackich i eksperckich. Blogi pisane są z coraz większą dbałością o język i choć większość blogów poświęcona jest tematom modowo-urodowym, wielu autorów porusza trudne tematy, dokonuje obszernych analiz społecznych, politycznych.
– Blog to bardzo ciekawa forma komunikacji, która pozwala nam opowiadać o tym, co nas interesuje. Najważniejsza w blogowaniu jest autentyczność. Ludzie tego oczekują, bo bardzo szybko odczytują fałsz. Wydaje mi się, że oczekiwania środowiska blogerskiego są coraz wyższe, dlatego najważniejsza jest niezwykła osobowość i kreatywność – ocenia Dorota Soszyńska, jurorka w konkursie Blog Roku 2013, współwłaścicielka marki kosmetycznej Oceanic.
Według Konrada Kruczkowskiego, laureata nagrody Blog Roku 2013, nie ma uniwersalnej recepty na blogowy sukces. Najważniejsze to być otwartym na innych ludzi, na dialog.
– Nie mam recepty, złotego przepisu, który mógłbym podać na tacy. To jest suma doświadczeń, które dostaję od innych ludzi. To jest ich nagroda. Po prostu dobrze ich słucham. Mój blog ma pół roku, a inspiracją dla jego stworzenia była jedna z książek Szymona Hołowni. Jestem strasznym egoistą i narcyzem, więc pomyślałem, że mogę robić to samo, co Szymon, tylko w internecie i lepiej. Piszę o sprawach społecznych w bardzo dużym przekroju tematów, przede wszystkim o tym, jak staram się być dobrym tatą i mężem – mówi Konrad Kruczkowski, autor bloga Halo Ziemia.
Czytaj także
- 2024-04-30: Miliony Polaków klikają w linki wyłudzające dane i pieniądze. Liczba oszustw w internecie będzie rosnąć
- 2024-04-15: Mocny wzrost sprzedaży paliw płynnych w 2023 roku. W tym roku popyt napędzą nowe inwestycje
- 2024-03-01: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Może po konkursie Miss World otworzą się perspektywy na pracę w telewizji. Chciałabym poprowadzić jakiś program
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-19: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Przygotowywałam się do finału Miss World w Indiach półtora roku. Zgodnie z ideą konkursu skupiłam się na projektach społecznych i charytatywnych
- 2024-02-09: Nieznaczne obniżki stóp procentowych możliwe w II połowie roku. Za stopniowymi cięciami przemawiają umacniający się złoty i zwalniająca inflacja
- 2024-01-03: Kolejny wzrost płacy minimalnej dużym wyzwaniem dla firm. Większość z nich planuje podwyżki także dla pozostałych pracowników, ale w mniejszej skali
- 2023-12-18: Polska chemia na światowym poziomie. Kreowane przez nią innowacje są niezbędne dla przemysłu
- 2023-09-11: Po napoje energetyczne sięgają już nawet kilkuletnie dzieci. Niepełnoletni stanowią największą grupę konsumentów
- 2023-09-01: Agnieszka Kaczorowska i Mateusz Szymkowiak: W czasach szkoły 1 września oznaczał dla nas początek czegoś fascynującego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.