Newsy

Coraz częstszym problemem staje się insulinooporność. W walce z nią niezbędna jest zmiana stylu życia i diety

2020-11-26  |  05:00

Insulinooporność to poważne zaburzenie metaboliczne. Określa się ją jako stan nieprawidłowej odpowiedzi tkanek organizmu na działanie insuliny. Dotyczy przede wszystkim mięśni oraz tkanki tłuszczowej.  Jest częstą przyczyną kłopotów z utrzymaniem stałej wagi. Dietetyk Bartek Szemraj zaznacza, że aby przezwyciężyć insulinooporność, należy zmienić dotychczasowy tryb życia. Ważna jest modyfikacja przyzwyczajeń żywieniowych, a także regularna aktywność fizyczna.

–  Z insulinoopornością najczęściej zmagają się osoby, które nie dbają o dietę, bardzo mało śpią, często się stresują  i prowadzą siedzący tryb życia. Im ktoś jest starszy, tym łatwiej nabawić się insulinooporności oraz trudniej z niej wyjść – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle dietetyk i trener Strefy Przemian Bartek Szemraj.     

Przyczyny insulinooporności mogą być zróżnicowane. Najczęściej jednak objawiają się w podobny sposób. Wiele osób bagatelizuje objawy i uznaje je za chwilowe. Należy jednak pamiętać, że jeśli brak energii, ciągłe zmęczenie, senność, obniżenie nastroju czy też rozdrażnienie utrzymuje się przez dłuższy czas, niezbędna jest konsultacja z lekarzem. Szczególnie narażone na insulinooporność są osoby spokrewnione z chorymi na cukrzycę typu 2 oraz kobiety, które w przeszłości chorowały na cukrzycę ciążową.

– Insulinooporność najłatwiej wykryć przez zrobienie badań glukozy oraz insuliny z próbami po jednej i dwóch godzinach. Wyniki to dla nas jednoznaczna wiadomość. Natomiast jeżeli jesteśmy bardzo senni po posiłku, nic nam się nie chce, odczuwamy brak energii i częsty głód, powinniśmy nabrać podejrzeń – zaznacza.

Insulinooporność w pierwszej kolejności leczy się niefarmakologicznie. Ważne jest wczesne jej wykrycie oraz szybka reakcja. W walce mogą pomóc nawet drobne zmiany codziennych nawyków, takie jak: spożywanie śniadania, unikanie smażonych potraw i wyeliminowanie z diety cukru.  

– Osobom, które cierpią na insulinooporność, zdecydowanie trudniej jest zachować stałą wagę – szybciej tyją i wolniej tracą na wadze. Dlatego bardzo ważne jest zdiagnozowanie problemu i zmiana nawyków żywieniowych, wprowadzenie aktywności fizycznej oraz zadbanie o jakość snu. Kluczowa jest także praca nad stresem – wyjaśnia Bartek Szemraj.

Specjalista zaznacza, że w społeczeństwie rośnie liczba osób, które rezygnują z aktywności fizycznej. Siedzący tryb życia często doprowadza do powikłań zdrowotnych. Regularny ruch jest bowiem potrzebny nie tylko po to, by zachować szczupłą sylwetkę. W trakcie wysiłku nasz organizm dotlenia się, poprawia się również krążenie.

– Jeżeli ktoś jadł bardzo często, to zmniejszenie liczby posiłków w ciągu dnia może dać pozytywne efekty. Bardzo ważne jest, żeby zaplanować cały proces zmiany nawyków. Coraz więcej mówi się również o zwiększaniu czasu ekspozycji na słońcu, bo witamina D działa odstresowująco i pomaga walczyć z insulinoopornością – zwraca uwagę dietetyk.

Podstawą osiągnięcia celu jest motywacja. Jedynie systematyczność jest w stanie pomóc w walce z insulinoopornością. Bartek Szemraj zaznacza, że jest to choroba, która nie pojawia się nagle. Zazwyczaj jest bowiem wynikiem długoletnich zaniedbań.  

– Osoby, które borykają się z insulinoopornością, najczęściej nie chcą zmienić swojego stylu życia. Wprowadzają modyfikacje na zaledwie dwa tygodnie lub ewentualnie dwa miesiące. Niestety jest to zbyt krótko. Bardzo ważne jest, żeby zrobić podsumowanie ostatnich lat i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wystarczająco dbaliśmy o zdrowie. Jeżeli chcemy pozbyć się insulinooporności, proces będzie trwał minimum kilka miesięcy – tłumaczy.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.