Newsy

Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol

2013-12-11  |  06:10

Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.

Hipercholesterolemia, czyli podwyższone stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawału. Standardowa dieta zalecana pacjentom kardiologicznym może obniżyć stężenie cholesterolu zaledwie o kilka procent, podczas gdy leki, statyny, zmniejszają jego poziom o ponad 30 proc. Z tego względu interwencje żywieniowe były do niedawna postrzegane jedynie jako dodatek w terapii hipercholesterolemii.

Badania wskazują jednak, że diety opierające się w przeważającym stopniu na nisko-przetworzonych produktach roślinnych, w tym dieta protfolio, mogą obniżyć cholesterol tak samo jak leki, ale bez skutków ubocznych.

- To jest efekt ostatnich dziesięciu lat badań. Portfolio polega na tym, że do diety włącza się wszystkie produkty, o których wiemy, że każdy pojedynczy obniża cholesterol o kilka procent. Czyli dużą ilość białka sojowego, dużą ilości błonnika rozpuszczalnego zawartego w owocach, warzywach i zbożach, orzechów, głównie w postaci migdałów, oraz steroli i stanoli, zawartych w wzbogacanych margarynach – mówi agencji Newseria Lifestyle Jakub Sobiecki, dietetyk Instytutu Happymore..

Dieta portfolio w znacznym stopniu ogranicza produkty zwierzęce. Dzięki temu możliwe jest obniżenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu. Białko zwierzęce zastępuje się produktami sojowymi, takimi jak mleko i jogurty sojowe, serki tofu czy sojowe zamienniki mięsa. Do jadłospisu wprowadza się warzywa, owoce, produkty zbożowe np. płatki owsiane oraz dwie garście orzechów dziennie. Masło należy zastąpić margaryną z dodatkiem steroli i stanoli, czyli substancji roślinnych częściowo hamujących wchłanianie cholesterolu w jelitach.

- W krajach, gdzie produkty sojowe jeszcze się dobrze nie przyjęły, m.in. w Polsce, przestrzeganie diety portfolio może być uważane za problem praktyczny. Tym niemniej, przy stopniowej zmianie i stopniowej pracy z pacjentem jest to jak najbardziej możliwe – podkreśla Jakub Sobiecki.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Finanse

Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

Nowe technologie

Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.