Newsy

Dietetycy: Polki mają świadomość tego, jak dużą rolę odgrywa zdrowe odżywianie. Nie potrafią jednak tej wiedzy wykorzystać

2015-05-04  |  06:30

Dla blisko połowy Polek większą rolę odgrywa smak potraw, niż ich wartość odżywcza. Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie, a tylko ¼ pań przykłada duża wagę do racjonalnego odżywiania i sama przyrządza posiłki w domu. Takie postawy pozwoliły na wyodrębnienie trzech stylów odżywiania.

 Największą grupę pań – 42 proc. – stanowią wyluzowane smakoszki. 34 proc. pań to niegotujące zapracowane, a 24 proc. to świadome fit kucharki.

Wyluzowane smakoszki przede wszystkim stawiają na smak, mniejsze znaczenie ma dla nich wartość odżywcza. Niegotujące zapracowane to panie, które z racji braku wolnego czasu bardzo często sięgają po gotowe dania i produkty przetworzone przemysłowo. Z kolei w grupie świadomych fit kucharek znalazły się te kobiety, które przykładają dużą wagę do tego, co jedzą, racjonalnie wybierają produkty spożywcze i kontrolują swoją masę ciała – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk.

Badanie „Style odżywiania wśród Polek” zostało przeprowadzone przez firmę IQS na zlecenie California Prune Board. Chodziło o to, by zweryfikować wiedzę kobiet na temat zdrowego stylu życia, zbilansowanej diety i roli aktywności fizycznej w dbaniu o szczupłą sylwetkę.

Badanie przeprowadzono wśród kobiet w wieku 25-45 lat, mieszkanek dużych miast. Jego wyniki co prawda pokazują świadomość wśród Polek roli zdrowego odżywiania, ale ta świadomość nie przekłada się w pełni na wiedzę i praktykę – podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska.

Barbara Dąbrowska-Górska tłumaczy, że Polki chętnie oglądają programy telewizyjne dotyczące zdrowego żywienia, czytają porady w prasie i internecie, ale nie mają w sobie na tyle siły i motywacji, by stosować się do zaleceń fachowców.

Panie podkreślają, że chciałyby bardziej dbać o to, co jadają, ale jednocześnie na stołach Polek wciąż królują tradycyjne produkty spożywcze: mięso, wędliny i produkty mleczne. Bardzo ciekawym i zaskakującym aspektem wyników badania jest fakt, że ponad połowa respondentek nie ma świadomości tego, ile porcji warzyw i owoców powinniśmy jadać dziennie – tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska.

Często jest również tak, że choć kobiety podejmują wyzwanie, by zmienić styl odżywiania siebie i swojej rodziny, to na dłuższą metę trudno im wytrwać w tym postanowieniu. Wygrywa lenistwo i przyzwyczajenie.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Monika Mrozowska: Ludzie uważają, że jestem wyrodną matką, bo nie daję dzieciom mięsa. Nie rozumiem tego

Aktorka zaznacza, że nie je mięsa już od bardzo długiego czasu. Uważa, że dieta bezmięsna jest zdrowa, ponieważ nawiązuje do jadłospisów, jakie przed laty wybierali nasi przodkowie. Tłumaczy, że codzienny wybór produktów spożywczych wymaga racjonalnego podejścia i dużej świadomości. Należy przeanalizować, jakich składników odżywczych potrzebuje nasz organizm, i regularnie mu je dostarczać. Monika Mrozowska stara się uczyć swoje dzieci kulinarnych nawyków.

 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Dorota Szelągowska: Tych wszystkich, którzy myślą, że wirusa nie ma, zapraszam do szpitala zakaźnego. Niech przyjdą pomóc, bo tam brakuje ludzi do pracy

Projektantka wnętrz przyznaje, że pandemia koronawirusa, izolacja społeczna, obostrzenia sanitarne, a także niepewność, co przyniesie jutro, całkowicie wywróciły życie Polaków do góry nogami. Sytuacja jest jednak coraz bardziej poważna i by zminimalizować ryzyko zakażenia, trzeba stosować się do wszelkich zaleceń epidemiologicznych. Prezenterka nie unika więc noszenia maseczki i często dezynfekuje ręce. Antycovidowców zaś zachęca do tego, by zaciągnęli się jako wolontariusze do szpitala zakaźnego i na własne oczy zobaczyli, jak wygląda walka o życie.

Medycyna

Leki, szczepionki, a nawet narządy będą dostarczane za pomocą dronów. Trwają już testy, są też pierwsze udane dostawy [DEPESZA]

Opieka zdrowotna coraz częściej sięga po drony. Bezzałogowe samoloty dostarczają leki, szczepionki, a nawet narządy do przeszczepu. Z powodzeniem przetransportowano już nerkę, trwają też testy ze sztucznym sercem czy płucem. Już w 2019 roku pierwsza apteka przetestowała dostawę leków dostępnych bez recepty za pomocą dronów. Obecnie jedna z największych firm farmaceutycznych na świecie testuje dostarczanie szczepionek za ich pomocą w Karolinie Północnej.