Mówi: | Ksenia Grzywacka |
Funkcja: | szkoleniowiec Miele |
Kompaktowy sprzęt kuchenny przyspiesza gotowanie i nie zajmuje dużo miejsca
Nowoczesny, wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego pozwala oszczędzić czas i przestrzeń w kuchni. Urządzenia takie jak piekarnik parowy lub parowary z mikrofalą skracają czas przygotowania posiłków nawet o 30 proc. Można w nich przygotować zarówno proste, szybkie dania, jak i bardziej wymyślne potrawy. Dzięki niewielkim rozmiarom zmieszczą się nawet w małej kuchni.
W Polsce zapanowała moda na gotowanie w domu. Na fali popularności telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej coraz więcej osób chce samodzielnie przygotowywać nawet wymyślne dania. Do tego niezbędny jest odpowiedni sprzęt, który jednak zajmuje sporo miejsca w kuchni. Jeśli nie można przeznaczyć większej powierzchni na kuchnię, to warto się zdecydować na wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego, taki jak piekarnik z kuchnią mikrofalową, kuchnia mikrofalowa z urządzeniem do gotowania na parze lub urządzenie do gotowania na parze z piekarnikiem.
– Urządzenia wielofunkcyjne zazwyczaj występują w rozmiarze kompakt, czyli o wysokości 45 cm. Ale dla tych, dla których pojemność takich urządzeń wydaje się zbyt mała, znajdą na rynku również urządzenia w rozmiarze klasycznym, czyli 60x60 – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.
Piekarnik kompaktowy z mikrofalą łączy w sobie zalety piekarnika i kuchni mikrofalowej. Funkcje piekarnika to takie programy, jak termonawiew, czyli program do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie, oraz grzanie górne/dolne – funkcja ta jest stworzona do długiego przyrządzania potraw lub końcowego opiekania. Połączenie funkcji termonawiewu i grzania góra/dół idealnie sprawdza się natomiast przy pieczeniu ciast. Funkcje mikrofali to możliwość podgrzewania, rozmrażania i podtrzymywania potraw w cieple. Urządzenie to daje także trzecią możliwość, czyli pieczenia i mikrofali w jednym procesie, co skraca czas przygotowania potraw o około 30 proc.
– To, co było jeszcze do niedawna dostępne tylko dla profesjonalistów, dzisiaj możemy odnaleźć w domowej kuchni. Traktowanie potraw zarówno suchym, jak i wilgotnym powietrzem daje nam perfekcyjne rezultaty, np. pieczenia mięsa lub pieczywa – mówi Ksenia Grzywacka.
Miłośnicy zdrowego stylu życia powinni zainteresować się natomiast piekarnikiem parowym do zabudowy. Urządzenie to pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze przygotowywanych w nich potraw. Daje możliwość rozmrażania, szybkiego pieczenia na wszystkich poziomach bez mieszania się zapachów i smaków potraw, podgrzewania gotowych potraw i utrzymywania ich w cieple, suszenia owoców, wyparzania naczyń oraz grillowania. Większość piekarników parowych wyposażona jest także w funkcję samoczyszczenia – wszelkie nieczystości pozostałe po gotowaniu lub grillowaniu zostają zamienione w popiół, który można łatwo usunąć.
– Ciekawym rozwiązaniem jest także urządzenie, które jest idealne dla współczesnego człowieka, czyli połączenie urządzenia do gotowania na parze oraz mikrofali. Dzisiaj żyjemy szybko, ale z drugiej strony chcemy żyć zdrowo. Chcemy podgrzewać nasze potrawy szybko, co daje nam mikrofala, zachowywać naturalny smak potraw, lepszą konsystencję i lepsze walory smakowe dzięki gotowaniu na parze – mówi Ksenia Grzywacka.
Przygotowywanie potraw w urządzeniu do gotowania na parze z mikrofalą jest półtora raza krótsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania na parze lub w mikrofalówce. Przyrządzone w ten sposób potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i naturalny smak.
Czytaj także
- 2024-12-10: 95 proc. urządzeń do wapowania ma zniknąć z rynku. Tysiąc firm w Polsce będzie się musiało przebranżowić
- 2024-11-29: PGE: Na dniach zapadnie decyzja inwestycyjna dla Baltica 2. Ta morska farma wiatrowa ma zacząć działać od 2027 roku
- 2024-10-02: Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
- 2024-04-29: Branża pomp ciepła mierzy się z niską sprzedażą. Jej powodem są obawy o wzrost cen energii elektrycznej
- 2024-03-13: Sterowany światłem rozrusznik pomoże pacjentom z niewydolnością serca. Urządzenie jest ultralekkie i biodegradowalne
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2023-09-26: Na rynek trafi telewizor dedykowany dla dzieci. Będzie odporny na flamastry, zadrapania i uderzenia
- 2023-10-20: Wrażenia w wirtualnej rzeczywistości wchodzą na coraz wyższy poziom. Innowacyjna kamizelka zapewni 250 różnych efektów
- 2023-10-27: Producenci elektroniki poprawiają parametry swoich produktów. Mają być wygodne, energooszczędne i z korzyścią dla zdrowia
- 2023-10-23: Rozruszniki i aparaty monitorujące nie będą musiały być usuwane chirurgicznie. Rozpuszczą się samoistnie w ciągu kilku tygodni po operacji serca
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.