Newsy

Kompaktowy sprzęt kuchenny przyspiesza gotowanie i nie zajmuje dużo miejsca

2015-07-24  |  06:35

Nowoczesny, wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego pozwala oszczędzić czas i przestrzeń w kuchni. Urządzenia takie jak piekarnik parowy lub parowary z mikrofalą skracają czas przygotowania posiłków nawet o 30 proc. Można w nich przygotować zarówno proste, szybkie dania, jak i bardziej wymyślne potrawy. Dzięki niewielkim rozmiarom zmieszczą się nawet w małej kuchni.

W Polsce zapanowała moda na gotowanie w domu. Na fali popularności telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej coraz więcej osób chce samodzielnie przygotowywać nawet wymyślne dania. Do tego niezbędny jest odpowiedni sprzęt, który jednak zajmuje sporo miejsca w kuchni. Jeśli nie można przeznaczyć większej powierzchni na kuchnię, to warto się zdecydować na wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego, taki jak piekarnik z kuchnią mikrofalową, kuchnia mikrofalowa z urządzeniem do gotowania na parze lub urządzenie do gotowania na parze z piekarnikiem.

– Urządzenia wielofunkcyjne zazwyczaj występują w rozmiarze kompakt, czyli o wysokości 45 cm. Ale dla tych, dla których pojemność takich urządzeń wydaje się zbyt mała, znajdą na rynku również urządzenia w rozmiarze klasycznym, czyli 60x60 – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.

Piekarnik kompaktowy z mikrofalą łączy w sobie zalety piekarnika i kuchni mikrofalowej. Funkcje piekarnika to takie programy, jak termonawiew, czyli program do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie, oraz grzanie górne/dolne funkcja ta jest stworzona do długiego przyrządzania potraw lub końcowego opiekania. Połączenie funkcji termonawiewu i grzania góra/dół idealnie sprawdza się natomiast przy pieczeniu ciast. Funkcje mikrofali to możliwość podgrzewania, rozmrażania i podtrzymywania potraw w cieple. Urządzenie to daje także trzecią możliwość, czyli pieczenia i mikrofali w jednym procesie, co skraca czas przygotowania potraw o około 30 proc.

– To, co było jeszcze do niedawna dostępne tylko dla profesjonalistów, dzisiaj możemy odnaleźć w domowej kuchni. Traktowanie potraw zarówno suchym, jak i wilgotnym powietrzem daje nam perfekcyjne rezultaty, np. pieczenia mięsa lub pieczywa – mówi Ksenia Grzywacka.

Miłośnicy zdrowego stylu życia powinni zainteresować się natomiast piekarnikiem parowym do zabudowy. Urządzenie to pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze przygotowywanych w nich potraw. Daje możliwość rozmrażania, szybkiego pieczenia na wszystkich poziomach bez mieszania się zapachów i smaków potraw, podgrzewania gotowych potraw i utrzymywania ich w cieple, suszenia owoców, wyparzania naczyń oraz grillowania. Większość piekarników parowych wyposażona jest także w funkcję samoczyszczenia wszelkie nieczystości pozostałe po gotowaniu lub grillowaniu zostają zamienione w popiół, który można łatwo usunąć.

– Ciekawym rozwiązaniem jest także urządzenie, które jest idealne dla współczesnego człowieka, czyli połączenie urządzenia do gotowania na parze oraz mikrofali. Dzisiaj żyjemy szybko, ale z drugiej strony chcemy żyć zdrowo. Chcemy podgrzewać nasze potrawy szybko, co daje nam mikrofala, zachowywać naturalny smak potraw, lepszą konsystencję i lepsze walory smakowe dzięki gotowaniu na parze – mówi Ksenia Grzywacka.

Przygotowywanie potraw w urządzeniu do gotowania na parze z mikrofalą jest półtora raza krótsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania na parze lub w mikrofalówce. Przyrządzone w ten sposób potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i naturalny smak.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.