Newsy

Kompaktowy sprzęt kuchenny przyspiesza gotowanie i nie zajmuje dużo miejsca

2015-07-24  |  06:35

Nowoczesny, wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego pozwala oszczędzić czas i przestrzeń w kuchni. Urządzenia takie jak piekarnik parowy lub parowary z mikrofalą skracają czas przygotowania posiłków nawet o 30 proc. Można w nich przygotować zarówno proste, szybkie dania, jak i bardziej wymyślne potrawy. Dzięki niewielkim rozmiarom zmieszczą się nawet w małej kuchni.

W Polsce zapanowała moda na gotowanie w domu. Na fali popularności telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej coraz więcej osób chce samodzielnie przygotowywać nawet wymyślne dania. Do tego niezbędny jest odpowiedni sprzęt, który jednak zajmuje sporo miejsca w kuchni. Jeśli nie można przeznaczyć większej powierzchni na kuchnię, to warto się zdecydować na wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego, taki jak piekarnik z kuchnią mikrofalową, kuchnia mikrofalowa z urządzeniem do gotowania na parze lub urządzenie do gotowania na parze z piekarnikiem.

– Urządzenia wielofunkcyjne zazwyczaj występują w rozmiarze kompakt, czyli o wysokości 45 cm. Ale dla tych, dla których pojemność takich urządzeń wydaje się zbyt mała, znajdą na rynku również urządzenia w rozmiarze klasycznym, czyli 60x60 – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.

Piekarnik kompaktowy z mikrofalą łączy w sobie zalety piekarnika i kuchni mikrofalowej. Funkcje piekarnika to takie programy, jak termonawiew, czyli program do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie, oraz grzanie górne/dolne funkcja ta jest stworzona do długiego przyrządzania potraw lub końcowego opiekania. Połączenie funkcji termonawiewu i grzania góra/dół idealnie sprawdza się natomiast przy pieczeniu ciast. Funkcje mikrofali to możliwość podgrzewania, rozmrażania i podtrzymywania potraw w cieple. Urządzenie to daje także trzecią możliwość, czyli pieczenia i mikrofali w jednym procesie, co skraca czas przygotowania potraw o około 30 proc.

– To, co było jeszcze do niedawna dostępne tylko dla profesjonalistów, dzisiaj możemy odnaleźć w domowej kuchni. Traktowanie potraw zarówno suchym, jak i wilgotnym powietrzem daje nam perfekcyjne rezultaty, np. pieczenia mięsa lub pieczywa – mówi Ksenia Grzywacka.

Miłośnicy zdrowego stylu życia powinni zainteresować się natomiast piekarnikiem parowym do zabudowy. Urządzenie to pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze przygotowywanych w nich potraw. Daje możliwość rozmrażania, szybkiego pieczenia na wszystkich poziomach bez mieszania się zapachów i smaków potraw, podgrzewania gotowych potraw i utrzymywania ich w cieple, suszenia owoców, wyparzania naczyń oraz grillowania. Większość piekarników parowych wyposażona jest także w funkcję samoczyszczenia wszelkie nieczystości pozostałe po gotowaniu lub grillowaniu zostają zamienione w popiół, który można łatwo usunąć.

– Ciekawym rozwiązaniem jest także urządzenie, które jest idealne dla współczesnego człowieka, czyli połączenie urządzenia do gotowania na parze oraz mikrofali. Dzisiaj żyjemy szybko, ale z drugiej strony chcemy żyć zdrowo. Chcemy podgrzewać nasze potrawy szybko, co daje nam mikrofala, zachowywać naturalny smak potraw, lepszą konsystencję i lepsze walory smakowe dzięki gotowaniu na parze – mówi Ksenia Grzywacka.

Przygotowywanie potraw w urządzeniu do gotowania na parze z mikrofalą jest półtora raza krótsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania na parze lub w mikrofalówce. Przyrządzone w ten sposób potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i naturalny smak.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maja Sablewska: Musieliśmy przeformatować mój program, bo zmienia się moda i społeczeństwo. Jest więcej tolerancji, a kobiety są bardziej odważne

Stylistka zaznacza, że w swoim programie nie działa pochopnie i na oślep, a wszystkie metamorfozy poprzedzone są szczerą rozmową z bohaterkami. Z obserwacji Mai Sablewskiej wynika, że kobiety są coraz bardziej odważne w kwestii wyglądu i ubioru, nie boją się eksperymentować, chętnie szukają inspiracji i już nie przejmują się tak bardzo krytyką innych osób.  W kolejnej formatu „10 lat młodsza w 10 dni z Sablewską” jego gospodyni musi więc dostosować się do zmieniających się warunków i sprostać wymaganiom uczestniczek.

Uroda

Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga

Prezenterka nie ukrywa, że czasem lubi odpocząć od telewizyjnego looku i jeśli tylko może, to rezygnuje z perfekcyjnego makijażu, jaki jest koniecznością w pracy przed kamerami. W swoich mediach społecznościowych również nie unika zdjęć, na których pokazuje, jak wygląda bez filtrów i make-upu. Paulina Sykut-Jeżyna podkreśla, że bardziej niż na kosmetyki kolorowe stawia na pielęgnacyjne. Szczególnie dba o odpowiednie nawilżenie skóry, by zawsze była gładka i promienna.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.