Newsy

Kula do przygotowywania ryżu, obręcz do omletów czy pojemniki do gotowania jajek bez skorupki. Nowoczesne gadżety kuchenne ułatwiają pracę

2014-11-14  |  06:30

Przygotowywanie potraw i wykonywanie na pozór skomplikowanych czynności kuchennych może okazać się dużo łatwiejsze i przyjemniejsze dzięki  specjalnym akcesoriom. Na rynku jest coraz więcej gadżetów, które zostały wyprodukowane z myślą o tych, którzy w kuchni chcą wykazać się kreatywnością, gotować bez przypalania i zachować nienaganny porządek.

– Jednym z takich ciekawych gadżetów jest kula do gotowania ryżu oraz różnych rodzajów kasz. Dzięki niej możemy odmierzyć sobie taką ilość produktu, jaka nam odpowiada, a nie taką, jaka jest w woreczku, a ryż nie przywiera do garnka. Po ugotowaniu kula ułatwia też odcedzanie wody – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Korczak, specjalista ds. zakupów Black Red White.

Tym, którzy w kuchni nie czują się zbyt pewnie, przyda się również obręcz do smażenia jajek, która zapobiega rozlewaniu się jajka na patelni. Dużą popularnością cieszą się też inne niezwykle funkcjonalne gadżety z silikonu, np. formy do pieczenia ciast.

– To sposób na niebanalne śniadanie. Za pomocą obręczy możemy przygotować omlet czy jajko sadzone w kształcie kwiatka. Ponadto obręcz zapobiega rozlewaniu się jajka na patelni, ma wygodny uchwyt wykonany z silikonu, który jest odporny na wysokie temperatury. Możemy także użyć innego innowacyjnego urządzenia do gotowania jajek bez skorupek. Wystarczy, że rozbijemy jajko, wlejemy zawartość do pojemnika, wrzucimy do gotującej się wody lub wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i od razu możemy smakować ugotowane bez skorupki jajko – tłumaczy Agata Korczak.

Każdej pani domu przydadzą się też nożyczki do cięcia ziół, szatkownica do warzyw czy zmiękczacz do mięsa. Takie gadżety zajmują niewiele miejsca, a sprawiają, że szereg kuchennych czynności można wykonać łatwiej i szybciej.

Często mamy problem z odmierzeniem odpowiedniej ilości składników do naszych dań. Rozwiąże nam go zestaw miarek połączonych ze sobą, dzięki czemu nie zagubią nam się w trakcie prac oraz będziemy mieć pewność, że ilość składników jest taka, jak w przepisie – wyjaśnia Agata Korczak.

Gadżety są nie tylko funkcjonalne, lecz także ze względu na ciekawe kształty i kolory ładne, dlatego mogą być niebanalną ozdobą każdej kuchni i doskonałym prezentem dla znajomych.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.