Newsy

Materac powinien być dopasowany do wagi ciała i przyzwyczajeń użytkownika

2016-05-09  |  06:00

W czasie snu materac przede wszystkim musi zapewniać odpowiednie wsparcie dla poszczególnych części ciała użytkownika i właściwą cyrkulację powietrza. Utrzymanie naturalnych krzywizn kręgosłupa jest bowiem jednym z warunków pozwalających się zregenerować podczas snu. Bardzo ważna jest także jakość materiałów użytych do produkcji. Bawełna, wełna, jedwab czy kaszmir zastosowane jako wypełnienie materaca zapewniają prawidłową absorpcję wilgoci i sprawiają, że skóra dobrze oddycha.

Odpowiednio dobrany materac zagwarantuje użytkownikowi właściwą regenerację, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym.

– Materac przede wszystkim powinien być odpowiednio dobrany do naszego ciała, do naszej wagi. Nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. W miękkim materacu po prostu się zapadamy i nie spełnia on swojej funkcji wspierającej. Natomiast zbyt twardy materac nie pozwala naszemu ciału, a przede wszystkim kręgosłupowi, odpowiednio się zrelaksować podczas snu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karolina Ballard, właścicielka Cotton&Co.

Utrzymanie naturalnych krzywizn kręgosłupa może zapewnić na przykład konstrukcja wykonana ze sprężyn kieszeniowych, umieszczonych w osobnych przegrodach tkaniny. Takie rozwiązanie sprawia, że sprężyny w materacu uginają się tylko w miejscu nacisku i dopasowują się do poszczególnych części ciała. Im więcej ważymy, tym możemy pozwolić sobie na twardszy materac. Przed zakupem warto jednak przetestować kilka produktów.

– Jeżeli leżymy na materacu, czy na boku, czy płasko, to powinniśmy być w stanie swobodnie wsunąć rękę pod krzywizny kręgosłupa. To oznacza, że jesteśmy ustawieni ergonomicznie. Na pewno nie powinien być zbyt twardy, ponieważ wtedy się nie relaksujemy, bo ciało będzie napięte – tłumaczy Karolina Ballard.

Na komfort wypoczynku wpływa też rodzaj materiałów, które zostały użyte do produkcji materaca.

– Najlepiej, żeby materac był wykonany w całości ze składników naturalnych, np. wełna, bawełna. Są też wypełnienia z kaszmiru, jedwabiu, obite bawełną albo adamaszkiem. Najważniejsze, żeby był w stu procentach naturalny. I dzięki temu zachowujemy odpowiednią ciepłotę ciała podczas snu. Nie jest nam ani zbyt gorąco, ani zimno – podkreśla mówi Karolina Ballard.

Przy wyborze łóżka i materaca trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. dotychczasowe przyzwyczajenia, ewentualne dolegliwości zdrowotne czy nawet naturalną ciepłotę ciała.

– Materac jest najważniejszy, więc jeżeli mamy ograniczony budżet, to skupmy się na tym, żeby zainwestować w dobry materac, który będzie nam służył 5–7 czy nawet 10 lat oczywiście taki, który będzie dopasowany do naszego ciała. Najlepiej, żeby był wypełniony naturalnymi składnikami, które pozwolą, żeby ciepłota ciała była odpowiednio utrzymana – mówi Karolina Ballard.

Materace lateksowe i termoelastyczne mają tendencję do zwiększania ciepłoty ciała.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.