Mówi: | Katarzyna Krupa |
Funkcja: | dziennikarka, ekspert ds. etykiety u protokołu dyplomatycznego |
Menu na przyjęciu ogrodowym musi być dostosowane do charakteru spotkania. Dobrze sprawdza się serwowanie przekąsek w małych porcjach
Pod pojęciem przyjęcia ogrodowe kryją się zarówno nieformalne spotkania w gronie rodziny lub znajomych, takie jak grill czy barbecue, jak i oficjalne cocktail party i buffet dinner w ogrodzie. Ze względów praktycznych dania serwowane na garden party powinny być podawane w małych porcjach, łatwych do spożycia na stojąco. Do popularnych w Polsce przekąsek należą: koreczki, ale też grillowane mięso czy kiełbasa. Jeśli nie możemy z nich zrezygnować, to warto zadbać o odpowiednią formę ich podania. Do picia oprócz wody mineralnej i soków warto postawić na alkohole, m.in. wino i piwo oraz long drinki.
Garden party odbywa się zwykle w godzinach popołudniowych. Godzina rozpoczęcia i zakończenia przyjęcia powinna być podana na zaproszeniu. Co ważne, punktualne przybycie oraz uczestnictwo w całym przyjęciu nie są wymagane. Można opuścić ogród po angielsku, czyli bez pożegnania. Nie dotyczy to jednak gospodarza – on powinien oficjalnie przywitać oraz pożegnać gości. W przypadku oficjalnych okazji i znaczących osobistości powinniśmy natomiast uczynić zadość wszelkim formalnościom.
– Chętnie organizujemy przyjęcia ogródkowe, tarasowe, bo chcemy być w kontakcie z naturą. Zainwestujmy więc w kwiaty, kolorowe dekoracje przyjemne dla oka, zadbajmy o efektownie podanie jedzenia. Najczęściej przyjęcia ogródkowe, tzw. garden party, to są przyjęcia stojące. Jeśli zapraszamy naszych gości na taką imprezę, to nie możemy zaserwować im kiełbasy z grilla, którą trzeba będzie kroić. Warto przemyśleć nasze menu i usunąć z niego wszystkie potrawy wymagające użycia noża – mówi agencji Newseria Katarzyna Krupa, dziennikarka, ekspertka ds. etykiety biznesowej i protokołu dyplomatycznego.
Menu niedopasowane do charakteru przyjęcia bardzo często jest przyczyną niezręcznych i kłopotliwych sytuacji.
– Zobaczmy, jak wówczas wyglądają wszystkie panie, które w eleganckich sukienkach siadają na przygotowanych pufach, łączą nogi w kolanach, kładą na nich talerze i próbują coś ukroić. Z boku wygląda to komicznie. Albo jest tak, że wszyscy atakujemy trzy stoliki koktajlowe, które służą raczej postawieniu sobie lampki wina niż stawianiu talerzy i krojeniu. Dlatego trzeba zadbać o to, aby potrawy były wygodne do zjedzenia. Jeżeli zdarzy się tak, że jesteśmy gośćmi takiego przyjęcia i zauważymy, że na stole znajdują się potrawy wymagające krojenia, po prostu ich nie nakładajmy – mówi Katarzyna Krupa.
Na przyjęciu w ogrodzie lepiej sprawdzają się małe porcje, które da się nabić na raz na widelec.
– Jeżeli przygotowujemy naszą ulubioną kiełbasę na grillu, pokrójmy ją w plasterki, nałóżmy na półmisek, nawet z cebulą, którą wcześniej przygotowaliśmy, każdy będzie mógł nałożyć sobie małą porcję na talerz. Podobnie z kaszanką, ona też nie musi być podana w całości, można przygotować ją tak, by np. nakładać łyżką z miski – mówi Katarzyna Krupa.
W przypadku, kiedy organizujemy przyjęcie stojące, doskonale sprawdzą się osobne bufety, np. stół z ciastkami i ciastami z owocami lub z małymi przekąskami.
– Zachęcam wszystkich do odejścia od stawiania butelek z napojami i alkoholami na stole z jedzeniem. Wszyscy mamy zwyczaj stawiania wody mineralnej, napojów gazowanych, soków w kartonie czy butelek z alkoholem na środku stołu. Tymczasem, ważną zasadą organizowania przyjęć, nie tylko w ogrodzie, jest wygospodarowanie dodatkowego stołu na napoje, alkoholowe i bezalkoholowe. Na stole powinny znajdować się tylko karafki z wodą połączoną z cytryną i miętą, ewentualnie mniej eleganckie dzbanki. Dobrze też zainwestować w coolery, do których włożymy białe wina czy bąbelki, które cieszą się popularnością na takich imprezach – mówi Katarzyna Krupa
Warto również zadbać o to, aby na garden party były miejsca do siedzenia, aby można było odejść na bok i sobie odpocząć.
– Jesteśmy narodem biesiadnym i nie chcę tego krytykować, jednak zachęcam gorąco do tego, by organizując imprezę na świeżym powietrzu, przygotować ją w jak najbardziej eleganckiej formie, wtedy wszystkim wokół będzie przyjemniej. Warto też zainwestować w serwetki, aby było ich sporo, na każdym możliwym stole: z deserami, z jedzeniem, z alkoholami, nawet z wodą, wszędzie powinny być serwetki – mówi Katarzyna Krupa.
W niektórych krajach lansowana jest moda, że na przyjęciach gospodarze powinni oprócz dobrego jedzenia serwować gościom rozrywkę. Często są to gry towarzyskie, wspólne muzykowanie, tańce, karaoke, rebusy – wszystko zależy wyłącznie od kreatywności gospodarzy i upodobań gości.
Czytaj także
- 2023-08-22: Branża ślubna wciąż boryka się ze skutkami pandemii, inflacji i wojny. Wesel jest coraz mniej, zwłaszcza średniobudżetowych
- 2022-02-15: Robert Kochanek: W moim ogrodzie uciekam od świata, oddycham świeżym powietrzem i ładuję akumulatory [AUDIO]
- 2019-04-18: Katarzyna Bosacka: Nie należy zbyt długo grillować mięsa. Powstają w nim substancje rakotwórcze
- 2018-12-06: Dorota Wellman: Z fajnymi ludźmi można ciumkać suchy chleb, popijać go zwykłą wodą. Najważniejsze jest towarzystwo
- 2018-04-27: W maju Polaków czekają spore wydatki. Na organizację komunii dziecka muszą przeznaczyć średnio 3,6 tys. zł
- 2017-07-28: Stylizacje na przyjęcie w ogrodzie to kompromis między eleganckim ubiorem a wygodą. Panie powinny postawić na zwiewne sukienki, a panowie – na letnie marynarki
- 2017-06-06: Grillowanie nie takie zdrowe. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia grille węglowe
- 2016-09-02: Rośnie zapotrzebowanie na asortyment ogrodniczy. W sezonie dużą popularnością cieszą się meble ogrodowe, baseny i grille
- 2016-08-29: Kiełba w Gębie poprzez sprzedaż akcji chce pozyskać środki na rozwój sieci. Firma korzysta z portalu equity crowdfundingowego
- 2016-05-11: Dekoratorzy wnętrz radzą, by urządzać taras podobnie jak salon. Meble powinny być wygodne, a dodatki stylowe
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/czule-slowka-aktorzy-ram,w_274,r_png,_small.png)
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.
Inwestycje
Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów
![](/files/1922771799/lipinski-apartamenty-foto,w_133,r_png,_small.png)
Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.
Media
Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć
![](/files/1922771799/dowbor-nasz-nowy-dom-foto-1,w_133,_small.jpg)
Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.