Newsy

Menu na przyjęciu ogrodowym musi być dostosowane do charakteru spotkania. Dobrze sprawdza się serwowanie przekąsek w małych porcjach

2017-07-20  |  06:10
Mówi:Katarzyna Krupa
Funkcja:dziennikarka, ekspert ds. etykiety u protokołu dyplomatycznego
  • MP4
  • Pod pojęciem przyjęcia ogrodowe kryją się zarówno nieformalne spotkania w gronie rodziny lub znajomych, takie jak grill czy barbecue, jak i oficjalne cocktail party i buffet dinner w ogrodzie. Ze względów praktycznych dania serwowane na garden party powinny być podawane w małych porcjach, łatwych do spożycia na stojąco. Do popularnych w Polsce przekąsek należą: koreczki, ale też grillowane mięso czy kiełbasa. Jeśli nie możemy z nich zrezygnować, to warto zadbać o odpowiednią formę ich podania. Do picia oprócz wody mineralnej i soków warto postawić na alkohole, m.in. wino i piwo oraz long drinki.

    Garden party odbywa się zwykle w godzinach popołudniowych. Godzina rozpoczęcia i zakończenia przyjęcia powinna być podana na zaproszeniu. Co ważne, punktualne przybycie oraz uczestnictwo w całym przyjęciu nie są wymagane. Można opuścić ogród po angielsku, czyli bez pożegnania. Nie dotyczy to jednak gospodarza – on powinien oficjalnie przywitać oraz pożegnać gości. W przypadku oficjalnych okazji i znaczących osobistości powinniśmy natomiast uczynić zadość wszelkim formalnościom.

    Chętnie organizujemy przyjęcia ogródkowe, tarasowe, bo chcemy być w kontakcie z naturą. Zainwestujmy więc w kwiaty, kolorowe dekoracje przyjemne dla oka, zadbajmy o efektownie podanie jedzenia. Najczęściej przyjęcia ogródkowe, tzw. garden party, to są przyjęcia stojące. Jeśli zapraszamy naszych gości na taką imprezę, to nie możemy zaserwować im kiełbasy z grilla, którą trzeba będzie kroić. Warto przemyśleć nasze menu i usunąć z niego wszystkie potrawy wymagające użycia noża – mówi agencji Newseria Katarzyna Krupa, dziennikarka, ekspertka ds. etykiety biznesowej i protokołu dyplomatycznego.

    Menu niedopasowane do charakteru przyjęcia bardzo często jest przyczyną niezręcznych i kłopotliwych sytuacji.

    Zobaczmy, jak wówczas wyglądają wszystkie panie, które w eleganckich sukienkach siadają na przygotowanych pufach, łączą nogi w kolanach, kładą na nich talerze i próbują coś ukroić. Z boku wygląda to komicznie. Albo jest tak, że wszyscy atakujemy trzy stoliki koktajlowe, które służą raczej postawieniu sobie lampki wina niż stawianiu talerzy i krojeniu. Dlatego trzeba zadbać o to, aby potrawy były wygodne do zjedzenia. Jeżeli zdarzy się tak, że jesteśmy gośćmi takiego przyjęcia i zauważymy, że na stole znajdują się potrawy wymagające krojenia, po prostu ich nie nakładajmy – mówi Katarzyna Krupa.

    Na przyjęciu w ogrodzie lepiej sprawdzają się małe porcje, które da się nabić na raz na widelec.

    Jeżeli przygotowujemy naszą ulubioną kiełbasę na grillu, pokrójmy ją w plasterki, nałóżmy na półmisek, nawet z cebulą, którą wcześniej przygotowaliśmy, każdy będzie mógł nałożyć sobie małą porcję na talerz. Podobnie z kaszanką, ona też nie musi być podana w całości, można przygotować ją tak, by np. nakładać łyżką z miski – mówi Katarzyna Krupa.

    W przypadku, kiedy organizujemy przyjęcie stojące, doskonale sprawdzą się osobne bufety, np. stół z ciastkami i ciastami z owocami lub z małymi przekąskami.

    Zachęcam wszystkich do odejścia od stawiania butelek z napojami i alkoholami na stole z jedzeniem. Wszyscy mamy zwyczaj stawiania wody mineralnej, napojów gazowanych, soków w kartonie czy butelek z alkoholem na środku stołu. Tymczasem, ważną zasadą organizowania przyjęć, nie tylko w ogrodzie, jest wygospodarowanie dodatkowego stołu na napoje, alkoholowe i bezalkoholowe. Na stole powinny znajdować się tylko karafki z wodą połączoną z cytryną i miętą, ewentualnie mniej eleganckie dzbanki. Dobrze też zainwestować w coolery, do których włożymy białe wina czy bąbelki, które cieszą się popularnością na takich imprezach – mówi Katarzyna Krupa

    Warto również zadbać o to, aby na garden party były miejsca do siedzenia, aby można było odejść na bok i sobie odpocząć.

    Jesteśmy narodem biesiadnym i nie chcę tego krytykować, jednak zachęcam gorąco do tego, by organizując imprezę na świeżym powietrzu, przygotować ją w jak najbardziej eleganckiej formie, wtedy wszystkim wokół będzie przyjemniej. Warto też zainwestować w serwetki, aby było ich sporo, na każdym możliwym stole: z deserami, z jedzeniem, z alkoholami, nawet z wodą, wszędzie powinny być serwetki – mówi Katarzyna Krupa.

    W niektórych krajach lansowana jest moda, że na przyjęciach gospodarze powinni oprócz dobrego jedzenia serwować gościom rozrywkę. Często są to gry towarzyskie, wspólne muzykowanie, tańce, karaoke, rebusy – wszystko zależy wyłącznie od kreatywności gospodarzy i upodobań gości.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nowe technologie

    Gwiazdy

    Tomasz Tylicki: Moje psy raz mieszkają u mnie, raz u moich rodziców. Tak sobie po prostu wędrują i jest im dobrze

    Prezenter podkreśla, że szczególne miejsce w jego sercu zajmują dwa pupile: Lola i Kiko, ale teraz więcej czasu psiaki spędzają u jego rodziców, bo liczne obowiązki rodzinne i zawodowe nie pozwalają mu na to, by poświęcił im tyle uwagi, ile potrzebują. Tomasz Tylicki zapewnia jednak, że gdy synek trochę podrośnie, a on zrealizuje pewien życiowy plan, to w przyszłości znajdzie sposób na to, aby czworonogi były z nimi na stałe.

    Handel

    Lekarze apelują o uregulowanie rynku saszetek z nikotyną. Na ich szkodliwe działanie narażona jest głównie młodzież

    Saszetki z nikotyną są dostępne na rynku od kilku lat, ale nadal nie ma żadnych unijnych ani krajowych regulacji dotyczących ich oznakowania, reklamy czy sprzedaży. To powoduje, że tzw. pouches są bardzo łatwo dostępne, bez większych problemów można je kupić nawet przez internet, co przekłada się na ich rosnącą popularność, także wśród dzieci i młodzieży. Eksperci apelują o pilne uregulowanie tego rynku.