Newsy

Perfekcyjną kawę można przyrządzić samodzielnie. Nowoczesne ekspresy pozwalają zaprogramować napój wedle własnej receptury

2016-05-04  |  06:35

Za naciśnięciem kilku przycisków w nowoczesnym ekspresie możliwe jest przygotowanie napoju wedle własnego gustu i upodobań smakowych. Wystarczy zadbać o dobry gatunek kawy, a pozostałe czynności wykona już samo urządzenie. Można zaprogramować objętość wybranego napoju, ulubione proporcje kawy i mleka, pożądaną temperaturę parzenia, a nawet podgrzać filiżanki.

Przy zakupie ekspresu trzeba wziąć pod uwagę, jaki rodzaj kawy najbardziej lubimy pić i jakie mamy oczekiwania wobec danego urządzenia. Najnowocześniejszy sprzęt umożliwia utworzenie nawet sześciu indywidualnych profili użytkownika, przez co każdy członek rodziny może zaprogramować napój według własnych preferencji.

– Dzięki nowoczesnym ekspresom ciśnieniowym możemy się cieszyć smakiem perfekcyjnej kawy także w domowym zaciszu, i to niezależnie od tego, czy preferujemy aromatyczne espresso, kremowe cappuccino czy delikatne caffe latte – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jakub  Gawroński, dyrektor marketingu De'Longhi Polska.

Każdy wytrawny kawosz ma nie tylko swój ulubiony rodzaj kawy, lecz także sprawdzoną recepturę jej przyrządzenia. Żeby wydobyć z napoju pełny smak i aromat, trzeba się zastosować do kilku podstawowych zasad. Sekret tkwi między innymi w odpowiednim parzeniu.

– Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura parzenia. Powinna ona wynosić 88–96 stopni Celsjusza. Równie istotnym elementem jest stopień zmielenia ziaren. Ważne, aby młynek w ekspresie miał szeroki zakres regulacji. Przykładowo ekspresy automatyczne De'Longhi wyposażone są w stalowy młynek żarnowy z trzynastostopniową regulacją poziomu zmielenia ziaren – tłumaczy Jakub Gawroński.

Mocno palone ziarna trzeba zmielić trochę grubiej, z kolei te łagodnie palone, czyli bardzo jasne, można nieco drobniej. Bariści zachęcają, aby nie przywiązywać się do jednego smaku kawy, lecz wciąż eksperymentować i poszukiwać nowych gatunków.

– Wybór rodzaju kawy zależy od naszych upodobań smakowych. Bariści używają zazwyczaj mieszanek przygotowanych z 3 lub 4 odmian ziaren. Musimy pamiętać, że ziarna kawy są podatne na wietrzenie i przejmowanie zapachów z otoczenia. Powinny być więc przechowywane w suchym i zamkniętym opakowaniu – podkreśla Jakub Gawroński.

Nowoczesne ekspresy, spieniając mleko, wykorzystują tylko taką jego ilość, która jest potrzebna do przygotowania mlecznej pianki. Termiczna izolacja karafki i możliwość przechowywania w lodówce sprawi, że będzie ono zawsze świeże i odpowiednio schłodzone.

– W przypadku ekspresów wyposażonych w automatyczny system mleczny za cały proces odpowiada maszyna. To ona zapewnia nam idealną mleczną piankę. Nam pozostaje jedynie zadbać o mleko. Najlepiej spienia się mleko schłodzone tłuste lub półtłuste – dodaje Jakub Gawroński.

Nowoczesne ekspresy są także wyposażone w podgrzewacze filiżanek, by dłużej cieszyć się temperaturą ulubionego napoju.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.