Newsy

Płyta indukcyjna pozwala zaoszczędzić 25 proc. energii i skraca czas gotowania o 1/3

2015-01-12  |  06:30

Płyty indukcyjne zapewniają najbezpieczniejszy sposób gotowania i oszczędność energii. Wykorzystują one zjawisko indukcji elektromagnetycznej, czyli przetwarzają energię w ciepło, tyle że nie na płycie, lecz w dnie naczynia. W ten sposób skracają czas gotowania nawet o 30 proc.

Płyty indukcyjne są bardzo energooszczędne, szybko potrafią podgrzać dowolną ilość wody, są bardzo bezpieczne i łatwo się je czyści. Kupując płytę indukcyjną, trzeba jednak dopasować jej rodzaj do swoich potrzeb, biorąc pod uwagę przede wszystkim ich rozmiar: od płyt z jedna strefa grzejną po nawet te z pięcioma – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec firmy Miele, producenta płyt indukcyjnych.

Jedną z największych zalet płyt indukcyjnych jest oszczędność energii – w porównaniu ze standardowymi płytami grzewczymi może być to nawet 25 proc. Wynika to z tego, że płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia.

 Płyta indukcyjna działa w taki sposób, że grzanie nie następuje w samej płycie, lecz w dnie garnka, który jest na niej ustawiamy. To grzanie bardzo optymalne, dlatego że płyta rozgrzewa wyłącznie dno, mówimy więc o tak zwanym zimnym grzaniu. Na szkle nie wytwarza się ciepło, możemy spokojnie położyć ręce obok dna garnka, nie poparzymy się – mówi Ksenia Grzywacka.

Ksenia Grzywacka z firmy Miele podkreśla jednak, że nie wszystkie garnki i naczynia dobrze współpracują z kuchniami indukcyjnymi.

Najlepsze są takie, które mają ferromagnetyczne dno, bo współpracuje ono z polem magnetycznym wytworzonym przez indukcję. Możemy to bardzo łatwo sprawdzić, przyczepiając magnes do dna garnka: jeżeli się przyczepi, to prawdopodobnie garnek nadaje się do takiego gotowania na takiej płycie – wyjaśnia Ksenia Grzywacka.

Korzystanie z płyty indukcyjnej niweluje ryzyko poparzenia, ponieważ jej powierzchnia nie nagrzewa się w trakcie gotowania. Z tego samego powodu utrzymanie takiej płyty grzewczej w czystości jest dużo prostsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek. Co więcej – korzystanie z płyty indukcyjnej skraca czas gotowania nawet o 30 proc.

Strefy łączone na płytach indukcyjnych mają większą powierzchnię niż tradycje strefy okrągłe, umożliwią jednak bardziej elastyczne użytkowanie, bo zwiększają moc grzania na każdej strefie. Dzięki takiej strefie łączonej możemy postawić zarówno dwa mniejsze garnki, jak i jeden duży, a nawet całą brytfankę – tłumaczy Ksenia Grzywacka.

Oprócz tradycyjnych funkcji w płytach indukcyjnych zastosowano wiele ciekawych rozwiązań, które ułatwiają pracę w kuchni.

Oprócz samego grzania, jest między innymi funkcja timera, która umożliwia automatyczne wyłącznie się konkretnej strefy grzejnej po upłynięciu konkretnego czasu lub na przykład funkcja, która pozwala zminimalizować wszystkie strefy grzejne do minimum, po to, abyśmy na chwilę mogli odejść od płyty – dodaje Ksenia Grzywacka.

Decydując się na zakup płyty indukcyjnej wysokiej jakości, trzeba się jednak liczyć z wydatkiem rzędu około tysiąca złotych. Do tego należy doliczyć koszt zakupu specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.