Mówi: | Grzegorz Łapanowski |
Funkcja: | kucharz, założyciel fundacji Szkoła na widelcu |
Gotowanie może być sporą frajdą już dla trzylatków. Czas w kuchni to połączenie zabawy ze zdobywaniem umiejętności
Zdaniem Grzegorza Łapanowskiego dzieci powinny nabywać umiejętności kulinarne już od najmłodszych lat. Ważne jednak jest to, żeby pobyt w kuchni nie kojarzył im się z przymusem, tylko był jak najprzyjemniejszym przeżyciem. Kucharz zachęca do tego, by najpierw angażować dzieci do pomocy, a z czasem dawać im coraz więcej swobody i zachęcać do kreatywności. W ten sposób najmłodsi przekonają się, że przygotowywanie podstawowych dań nie jest skomplikowane i będą umiały mądrze wybierać wartościowe produkty.
Grzegorz Łapanowski podkreśla, że moda na gotowanie dotarła już nie tylko do dorosłych, lecz także do dzieci. Warto to więc wykorzystać i zachęcić najmłodszych do obecności w kuchni. Gotowanie z dziećmi to najlepszy sposób na naukę prawidłowych nawyków żywieniowych.
– Kuchnia to idealne miejsce dla dzieci. Chyba każdy z nas ma takie wspomnienie z dzieciństwa, jak był małym brzdącem i po tej kuchni się krzątał, tyle tylko, że różnie reagowała na to mama albo babcia. Pamiętam taki czas, kiedy byłem do tej kuchni zapraszany i miałem tam sporo swoich zadań. Oczywiście trzeba mieć na to patent i robić to w taki sposób, żeby dla dzieci to była zabawa, a niekoniecznie żmudna i mozolna praca. Przekazanie dzieciom umiejętności gotowania jest kluczowe, bo jeśli chcemy łatwiej żyć, to ktoś nam musi na stare lata tę zupę ugotować – mówi agencji Newseria Lifestyle Grzegorz Łapanowski, kucharz, założyciel fundacji Szkoła na widelcu.
Zdaniem Łapanowskiego w kuchni jest wiele czynności, które dzieci potrafią bez problemu wykonać. Trzeba je tylko odpowiednio zachęcić, zmotywować i na początku udzielić niezbędnych wskazówek.
– Jeśli chcemy, np. wracając do domu o godz. 19.00, nie martwić się o to, co nasze trzynastoletnie dziecko zje, to warto jest je w wieku 5–10 lat po prostu nauczyć gotować. Zrobienie prostego makaronu nie jest specjalnie skomplikowane, dzięki temu dzieciaki nabywają umiejętność, która przyda im się w dorosłym życiu. Poza tym, gotując z dziećmi, możemy znaleźć katalog czynności, które są dostępne i możliwe do wykonania nawet przez trzyletnie dziecko: łączenie składników, dodawanie mąki, przesiewanie mąki, wyrabianie ciasta, listkowanie ziół, czyszczenie sałaty czy robienie dressingu. To są rzeczy, z którymi nawet malutkie dziecko sobie poradzi – tłumaczy Grzegorz Łapanowski.
Dzieci powinny też wiedzieć, do czego służą w kuchni poszczególne narzędzia i jak się nimi posługiwać.
– Obieraczka to narzędzie, z którym 4–5-letnie dziecko, jeśli ma rozwinięte umiejętności manualne, spokojnie sobie poradzić. Większe dzieci, w wieku 8–10 lat, spokojnie mogą pracować z nożem. Oczywiście trzeba im powiedzieć, że to jest ostre narzędzie i można się nim skaleczyć, ale to też ma sens, bo nawet jeśli coś takiego się nam przydarzy, to gdzieś się tego trzeba nauczyć, nie możemy czekać do 18. roku życia, aż dziecko po raz pierwszy dostanie nóż, bo wtedy na pewno się zatnie – mówi Grzegorz Łapanowski.
Umiejętności praktyczne warto łączyć z poszerzaniem wiedzy teoretycznej. Rozpoczynając jak najwcześniej wspólną przygodę dzieci z kuchnią, możemy wykorzystać entuzjazm i wrodzoną ciekawość najmłodszych.
– To jest ciekawe w jedzeniu, że np. czytając w Wikipedii definicję szparagów, bo teraz jest na nie sezon, albo pomidorów, możemy się dowiedzieć, w jaki sposób te szparagi są uprawiane, z jakiej grupy roślin pochodzą, gdzie jest ich ojczyzna i jak są one interpretowane w innych kuchniach. Dookoła świata te kultury kulinarne są naprawdę bardzo różne, z reguły są związane z położeniem geograficznym, z historią, tradycją. To jest punkt wyjścia dla nas, żebyśmy po prostu interesowali się światem i wielu ciekawych rzeczy się dowiadywali – mówi Grzegorz Łapanowski.
Przygotowywanie posiłków wraz z rodzicami ma dla dzieci wielką wartość. To wspólnie spędzony czas, rozwijanie wielu umiejętności i zdolności manualnych, a także nauka zdrowej diety, przekazywanie pozytywnych wzorców, bliskość i budowanie więzi.
– To jest też oswajanie dzieci z tym środowiskiem, w którym będą się musiały w pewnym momencie w życiu odnaleźć. Umiejętność gotowania jest umiejętnością potrzebną codziennie, chociażby trzeba sobie umieć przygotować śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto jest o jedzeniu wiedzieć jak najwięcej, nawet po to, by wybierać dobre restauracje. To fascynująca dziedzina wiedzy, którą można odkrywać przez całe życie – mówi Grzegorz Łapanowski.
Grzegorz Łapanowski popularyzuje wspólne gotowanie z dziećmi m.in. poprzez warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”. Spotkania w Galerii Mokotów łączą zabawę z edukacją. Oprócz sporej porcji wiedzy i umiejętności praktycznych zajęcia te dają także możliwość wspólnego spędzenia czasu i pielęgnowania więzi rodzinnych. Warsztaty trwają godzinę i odbywają się w soboty. Uczestnictwo w nich jest bezpłatne, a zapisywać się można za pośrednictwem strony internetowej grandkitchen.pl.
Czytaj także
- 2024-11-22: Trwają prace nad ostatecznym kształtem ustawy o związkach partnerskich. Kluczowe są kwestie tzw. małej pieczy
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-14: Grzegorz Krychowiak: Mieszkam od lat we Francji i kultura tego kraju jest mi bliska jak polska. Poświęciłem bardzo dużo, żeby osiągnąć sukces
- 2024-09-30: Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce
- 2024-09-25: 94 proc. dzieci ma problem z podstawowymi umiejętnościami ruchowymi. Potrzebne zmiany w lekcjach WF-u
- 2024-09-02: Na rynku najmu brakuje większych mieszkań, a popyt na nie rośnie. Coraz popularniejszy może się stać najem domów
- 2024-07-12: Dorośli nie umieją rozmawiać o dojrzewaniu ze swoimi dziećmi. Młodzi czerpią wiedzę głównie z internetu
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.