Newsy

Niedobór żelaza może doprowadzić do upośledzenia rozwoju i problemów z koncentracją u dzieci

2014-08-21  |  06:35

Osłabienie, apatia, bladość błon śluzowych, problemy z koncentracją i spowolnienie rozwoju umysłowego mogą być u dzieci efektem niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza. Zbyt niskie spożycie tego pierwiastka dotyczy około połowy niemowląt. Najlepszą metodą zapobiegania niedoborom żelaza jest karmienie piersią przez co najmniej 6 miesięcy. Jeżeli po tym okresie do diety dziecka zostaną włączone różnorodne pokarmy bogate w żelazo, sztuczna suplementacja nie jest konieczna.

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do rozwoju zarówno fizycznego, jak i intelektualnego. Pierwiastek ten wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika krwi, który transportuje tlen do tkanek. Niedobór żelaza prowadzi więc do zaburzenia wielu istotnych procesów metabolicznych we wszystkich narządach.

Jeżeli pierwiastka jest za mało, pojawia się niedokrwistość z niedoboru żelaza. Wśród objawów wymienia się zmęczenie, osłabienie, apatię oraz bladość błon śluzowych. Częściej wtedy zapadamy na infekcje, mamy gorszą koncentrację, a u dzieci może dojść do spowolnienia rozwoju poznawczego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Rzeszotek, ekspert ds. żywienia firmy Nestlé Polska.

Dodatkowo mogą pojawić się zaburzenia interakcji społecznych oraz zmniejszenie aktywności ruchowej.

Na niedobór żelaza najbardziej narażone są wcześniaki, noworodki z małą masą urodzeniową oraz z ciąż mnogich, a także dzieci matek, u których w ciąży utrzymywała się niedokrwistość.

Profilaktyka niedokrwistości u dzieci polega na zapobieganiu niedoborom żelaza u kobiet ciężarnych oraz karmieniu niemowląt pokarmem naturalnym przez co najmniej 6 miesięcy po urodzeniu. Jeżeli karmienie piersią nie jest możliwe, dziecko powinno otrzymywać wyłącznie mleko modyfikowane wzbogacone żelazem.

Do diety sześciomiesięcznego dziecka należy wprowadzić pokarmy bogate w żelazo.

W wieku niemowlęcym oprócz mięsa, ryb czy żółtka jaja, źródłem żelaza mogą być też takie pokarmy, jak kaszki czy mleko modyfikowane. Te produkty są obowiązkowo wzbogacane w żelazo, ze względu na to, że około połowa dzieci w wieku niemowlęcym ma niedobory żelaza – dodaje Anna Rzeszotek.

W wieku przedszkolnym oraz szkolnym nie ma potrzeby stosowania suplementacji żelaza, jeżeli dziecko spożywa odpowiednią ilość pokarmów naturalnie bogatych w ten pierwiastek.

Jeżeli dziecko nie spożywa mięsa i ryb, w jego diecie powinny się znaleźć różnorodne pokarmy roślinne bogate w żelazo, w tym pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz ich przetwory i zielone warzywa liściaste. Przyswajalność żelaza znacznie wzrasta przy jednoczesnym spożywaniu produktów bogatych w witaminę C.

Więcej na temat
Żywienie Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni Wszystkie newsy
2014-08-12 | 06:30

Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni

Eksperymenty kulinarne nie są domeną Polaków. Z badań przeprowadzonych przez markę Pilsner Urquell wynika, że ponad połowa pozostaje wierna tradycyjnym smakom
Żywienie Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania
2014-08-11 | 06:45

Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania

Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim.
Żywienie Mięso w diecie niemowlaka powinno być chude, gotowane i najwyższej jakości
2014-08-07 | 06:10

Mięso w diecie niemowlaka powinno być chude, gotowane i najwyższej jakości

Prawidłowe żywienie dzieci wymaga tego, aby w odpowiednim momencie wprowadzić do ich diety mięso, które jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.