Newsy

Prawnicy organizują warsztaty kulinarne, by pomóc chorym dzieciom. Powstanie specjalna książka kucharska

2014-05-12  |  06:00
Pod hasłem „Smaki Nieba i Ziemi” trwa akcja charytatywna organizowana przez środowisko prawnicze na rzecz ciężko chorych dzieci. Przedstawiciele palestry biorą udział w warsztatach kulinarnych w kilkunastu polskich restauracjach, a ich efektem ma być książka kucharska z najlepszymi przepisami. Dochód z jej sprzedaży zostanie przeznaczony na działalność Fundacji „Między Niebem a Ziemią”. To już czwarta taka inicjatywa. Wcześniej prawnicy wydali m.in. kalendarze i audiobooki z bajkami, które również były cegiełkami.

Najczęściej prawnicy pomagają potrzebującym, udzielając darmowych porad, ale ta akcja charytatywna nie łączy się bezpośrednio z zawodem, który wykonują.

Na początku, gdy organizowałam pierwszą akcję trzy lata temu, był to kalendarz z kobietami prawnikami. W ubiegłym roku robiliśmy akcję „Prawnicy czytają dzieciom”, dzięki której nagraliśmy dwa audiobooki z bajkami dla dzieci, sprzedaliśmy prawie 1,4 tys. egzemplarzy. W tym roku powstanie książka kucharska z fajnymi, ciekawymi przepisami – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Sylwia Zarzycka, prezes Fundacji „Między Niebem a Ziemią”.

Prawnicy podkreślają, że sami są w komfortowej sytuacji i niczego im nie brakuje, dlatego wyciągają pomocną dłoń do chorych dzieci.

W tym roku w akcji bierze udział ponad 50 prawników w całej Polsce. Myślę, że to jest naprawdę duży sukces. Jest mecenas Zbigniew Ćwiąkalski, mecenas Piotr Schramm – wymienia Sylwia Zarzycka.

Tegoroczna akcja charytatywna organizowana przez środowisko prawnicze przebiega pod hasłem „Smaki Nieba i Ziemi”.

Spotykamy się w kilkunastu polskich restauracjach w Trójmieście, Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu. Prawnicy biorą udział w warsztatach kulinarnych. W wyniku tej akcji powstanie książka kucharska, w której będą znajdą się przepisy na potrawy, które przyrządzamy na tych warsztatach. Ta książka będzie w tym roku cegiełką i każdy, kto zakupi taką książkę, wspomoże potrzebujących – wyjaśnia Sylwia Zarzycka.

Książka ma się ukazać pod koniec września.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.