Newsy

Zosia Ślotała: Gotuję, gdy tylko mam czas. Moja córka nie wie, co to słodycze i chipsy

2016-08-12  |  06:58

Stylistka dba, by jej córeczka od najmłodszych lat zdrowo się odżywiała. Sama gotuje dla niej większość posiłków, choć jeszcze kilka miesięcy temu nie czuła się pewnie w kuchni. Twierdzi, że zdrowe odżywianie dzieci to trudna kwestia i sama miała z tym początkowo kłopot.

Zdrowe nawyki żywieniowe Zosia Ślotała wyniosła z rodzinnego domu. Twierdzi, że jej rodzice przywiązywali dużą wagę do zdrowego żywienia swoich córek i dbali o to, by nawet poza domem dziewczynki odżywiały się prawidłowo. Stylistka i jej siostra zabierały więc do szkoły pudełka, w których znajdowały się zrobione przez mamę kanapki oraz pokrojone warzywa lub owoce. Teraz sama stosuje te same zasady i przygotowuje posiłki dla swojej rocznej córeczki.

– Gdziekolwiek z nią wychodzę, zawsze mam coś zdrowego ze sobą. Żadne chipsy, soki, colę, fast-foody, nigdy tego nie próbowała. Wiem, że jej od tego nie uchronię, aczkolwiek im dłużej będę w stanie ją trzymać z daleka od tego, tym lepiej mówi Zosia Ślotała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Stylistka uważa, że zdrowe odżywianie dziecka nie jest łatwą sprawą. Jeszcze na etapie ciąży trzeba się dobrze do tego przygotować – czytać dużo poradników z tego zakresu i radzić się ekspertów. Przyznaje, że sama na początku miała z tym kłopot, zwłaszcza że nigdy nie uważała się za dobrą kucharkę.

– Musiałam się nauczyć poruszania w kuchni i tego, co moje dziecko powinno jeść. Na początku to jest prosta piłka – mleko. Ale jak zaczynasz wprowadzać inne produkty, to musisz wiedzieć, jak to robić i tutaj się zaczynają schody – mówi Zosia Ślotała.

Gwiazda nie ukrywa, że wprowadzanie stałych pokarmów do diety jej córeczki kosztowało ją sporo nerwów. Jak większość młodych mam, bała się, że dziewczynka nie pogryzie dokładnie jedzenia lub zachłyśnie się zbyt dużym kawałkiem pokarmu. Stylistka twierdzi, że stara się jak najczęściej przygotowywać posiłki dla całej rodziny, choć jej praca nie zawsze na to pozwala.

– Moja praca jest nieregularna i czasami trwa 12–13 godzin, a czasami 4, staram się tak dostosować mój kalendarz do życia rodzinnego, żeby jednak zawsze było w domu coś do jedzenia. I jak mam czas, to oczywiście gotuję – mówi Zosia Ślotała.

W kuchni stylistkę wspomaga jej partner Kamil Haidar. Wokalista zespołu Lion Shepherd też ma jednak wiele obowiązków zawodowych, nie może więc poświęcać na gotowanie zbyt dużo czasu.

– Lepiej gotuje niż ja, więc jest to wielka szkoda. Mam nadzieję, że teraz w wakacje go trochę przycisnę i mi coś dobrego ugotuje – mówi Zosia Ślotała.

Swoje pierwsze dziecko, córeczkę o imieniu Rani Konstancja, stylistka urodziła w czerwcu 2015 roku. Ojcem dziewczynki jest muzyk Kamil Haidar.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.