Mówi: | dr Katarzyna Stoś |
Firma: | Instytut Żywności i Żywienia |
Ekspert Instytutu Żywności i Żywienia: Soki owocowe mogą pić osoby dbające o wagę. Nie zawierają one cukru innego niż z owoców, z których zostały wykonane
Soki owocowe mogą bez obaw pić nawet osoby dbające o wagę. Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej produkty te nie zawierają bowiem cukru, barwników ani konserwantów. Ich kaloryczność równa jest kaloryczności owoców, z których zostały wyprodukowane. Nie tuczą i są dobrym źródłem witamin i substancji odżywczych.
Sok owocowy powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych owoców. Od 2013 roku produkcja soków owocowych, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, podlega rygorystycznym obostrzeniom. Przede wszystkim do soków owocowych oraz pomidorowych nie można dodawać żadnych cukrów. Nie można również dodawać żadnych innych substancji słodzących. Jedyne cukry znajdujące się w nich to te naturalne, pochodzące z owoców i pomidorów, z których zostały wykonane.
Niewielkie ilości cukrów mogą być natomiast dodawane do soków warzywnych i owocowo-warzywnych. Wartość kaloryczna soków jest więc zbliżona do wartości kalorycznej produktów, z których zostały wykonane, np. 100 ml soku pomarańczowego to ok. 45 kcal, podobnie jak 100 g pomarańczy, kaloryczność soków warzywnych wynosi ok. 20-30 kcal w 100 ml soku.
– Soki owocowe są naturalnie słodsze od soków warzywnych, ponieważ owoce zawierają więcej cukrów niż warzywa, ale nadal sok owocowy zawiera takie same ilości i rodzaje cukrów jak świeże owoce. Co więcej, kaloryczność soku równoważna jest kaloryczności owoców, z których jest otrzymywany, nie tracąc przy tym większości witamin i innych składników odżywczych, niezwykle korzystnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Osoby, które dbają o sylwetkę i chcą stosować w swojej diecie produkty niskokaloryczne, mogą spokojnie sięgać po szklankę soku warzywnego lub owocowego jako jedną z pięciu dziennych porcji warzyw lub owoców – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Unijne i krajowe regulacje zabraniają również dodawania do soków substancji konserwujących, barwników czy aromatów innych niż z owoców lub warzyw, z których sok został wykonany. Wbrew powszechnym opiniom soki owocowe, również te otrzymywane z soku zagęszczonego, nie są rozcieńczane wodą – każdy sok owocowy i 100-procentowy sok warzywny musi zawierać taką samą ilość wody, jaką zawierały warzywa i owoce, z których dany sok powstał. Nie jest też prawdą, że soki owocowe czy warzywne odwadniają organizm – są to bowiem produkty składające się głównie z wody, a obecne sole mineralne zapewniają zachowanie równowagi elektrolitycznej w naszym organizmie.
– Tak samo jak warzywa i owoce soki to w 80-90 proc. woda, zatem są one źródłem wody, a dodatkowo wielu składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, różnych substancji aktywnych biologicznie oraz ważnego składnika, jakim jest błonnik. Osoby, które są na diecie, powinny sięgać po soki przecierowe, które zawierają bardzo dużo błonnika – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ.
Soki owocowe są bardzo dobrym źródłem witamin i substancji odżywczych. W celu zachowania mikrobiologicznego bezpieczeństwa, a więc zniszczenia drobnoustrojów i enzymów, które odpowiadają za naturalny proces psucia się produktu, soki poddawane są procesowi pasteryzacji. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii proces ten nie prowadzi jednak do utraty witamin i składników mineralnych zawartych w soku. Można także pić soki świeżo wyciskane lub jednodniowe, zdaniem specjalistów mają one taką sama wartość odżywczą jak soki z dłuższym terminem do spożycia.
– Podczas przygotowania soku bardzo ważne jest zachowanie wymagań i procedur higienicznych. Jak sięgamy po sok w kartonie czy w butelce, to o wysoką jakość produktu dba producent i on gwarantuje nam, że produkt, który kupimy i otworzymy w domu, spełnia obowiązujące wymagania prawne, mikrobiologiczne oraz te dotyczące wartości odżywczej – mówi dr Katarzyna Stoś.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Według Instytutu Żywności i Żywienia szklanka soku owocowego lub warzywnego z powodzeniem może zastąpić jedną z nich.
Czytaj także
- 2025-05-28: Mietek Szcześniak: Odremontowałem stare gospodarstwo, a na polu zrobiłem kwitnący ogród. Jestem dendrologiem amatorem, potrafię przywrócić stare drzewa do owocowania
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-07-31: Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Z powodu szybszej wegetacji owoce przypominają te z południa Europy
- 2024-02-16: Produkcja cukru pod dużą presją kosztową. Dobre zbiory buraka nie przełożą się na spadek cen
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-02-07: Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
- 2021-07-27: Większość rodziców popełnia wiele błędów związanych z żywieniem dzieci. 61 proc. z nich otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny
- 2020-02-12: Polacy spożywają coraz więcej cukru. Winne są nie tylko złe nawyki, lecz także praktyki producentów żywności
- 2019-12-20: Nieprawidłowa dieta i stosowanie antybiotyków zaburzają mikrobiom jelitowy. Tymczasem ma on wpływ na funkcjonowanie całego organizmu
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.