Mówi: | Gabi Drzewiecka, dziennikarka, uczestniczka „Azja Express” Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste, uczestniczka „Azja Express” |
Gabi Drzewiecka i Jagna Niedzielska: Filipińczycy są ludźmi otwartymi i im mniej mają, tym więcej chcą ci dać. To jest wzruszające i na pewno dające do myślenia
Uczestniczki programu „Azja Express” nie ukrywają, że na początku trudno im było przełamać barierę wstydu, zapukać do cudzego domu i poprosić o nocleg. Zadania nie ułatwiała obecność pozostałych członków ekipy, bo nawet jeśli właściciele domu byli skłonni pomóc dwóm pięknym kobietom, to już kamery budziły pewien niepokój. Gabi Drzewiecka i Jagna Niedzielska zaznaczają jednak, że również w tym przypadku trening czyni mistrza i za każdym kolejnym razem było już coraz łatwiej. Zdążyły się też przekonać, że Filipińczycy są niezwykle otwarci, życzliwi i gościnni.
Uczestniczki nowej edycji popularnego reality show TVN-u podkreślają, że przekonanie ludzi do tego, żeby wpuścili obce kobiety do domu i pozwolili im przenocować, to nie lada sztuka. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu, który sprawdziłby się w każdym miejscu. Najpierw trzeba więc ocenić sytuację i dopiero na tej podstawie zacząć działać.
– Myślę, że co dom, to sposób, ale po prostu stawiałyśmy na taką szczerość, na to, że tak po ludzku potrzebujemy noclegu. Jednak faktycznie trzeba przyznać, że Filipińczycy są dość otwartymi ludźmi, chętnymi do pomocy i tak naprawdę im mniej mają, tym więcej chcą ci dać. I to jest też wzruszające i na pewno dające do myślenia – mówi agencji Newseria Lifestyle Gabi Drzewiecka, dziennikarka.
– Mnie się wydaje, że też nasza odwaga o proszenie o nocleg, to trochę rosło jak ciasto drożdżowe na pączki. Na samym początku to było krępujące, a potem gdy byłyśmy już dłużej w tym programie, proszenie o wszystko było już dużo prostsze – mówi Jagna Niedzielska, kucharka.
Uczestniczki programu „Azja Express” zdradzają, jak od kulis wyglądają spotkania z Filipińczykami. Zdarza się, że są oni nieco skrępowani kamerami i obecnością ekipy realizacyjnej.
– Ci ludzie są trochę zszokowani tym, co się dzieje, że tutaj ekipa, tu kamery i na początku oni nie potrafili zrozumieć, o co chodzi, że my nie mamy pieniędzy na nocleg, jak przecież jest ekipa. Potem byli zdziwieni, że jak to, ekipa ma nocleg, a my przyjmujemy tylko was. No i trzeba było to wyjaśnić i wytłumaczyć, o co chodzi, że właśnie na tym polega cała ta konkurencja, że ekipa ma jakieś lokum, natomiast my już musimy szukać tego noclegu. Więc dla nich to było na początku dziwne, nie potrafili tego zrozumieć. Były też takie sytuacje, że nie chcieli nas wpuścić z kamerami. Mówili: was przyjmiemy, przenocujemy, ale z kamerami to już nie – mówi Gabi Drzewiecka
– Kamery nie zawsze pomagały, one raczej często przeszkadzały – dodaje Jagna Niedzielska.
Nagrania do programu „Azja Express” dobiegły końca, a zmontowane odcinki można oglądać w soboty o godz. 19.30 na antenie TVN-u. Gabi Drzewiecka przyznaje, że powoli dochodzi już do siebie po tej ekstremalnej wyprawie i wraca do stałych obowiązków.
– Będzie mnie można zobaczyć w standardowych projektach, na pewno w „Dzień dobry TVN”, dalej będę przeprowadzać wywiady z artystami, będę pisać o muzyce do „Glamour”. Myślę, że tak jak dotychczas będę również prowadziła „trójkąt” na YouTubie z Agnieszką Woźniak-Starak. W Radio Chilizet jest moja audycja „Gabinet Dźwięku”, na pewno pod koniec roku poprowadzę też szereg koncertów pod tytułem „Filmharmonia”, a cała reszta – stay tuned – wylicza dziennikarka.
Czytaj także
- 2024-10-09: Qczaj: Siedem lat temu pod wpływem jesiennej chandry rozpocząłem swoją karierę. Teraz dostaję od życia dużo fajnych niespodzianek
- 2024-10-03: Wstrzymanie dopłat do leasingu aut elektrycznych może zahamować na nie popyt. Większość firm odłoży zakup na przyszły rok
- 2024-10-01: Margaret: Wymowa języka francuskiego jest dla mnie bardzo wymagająca. Teraz znowu zaśpiewam w tym języku i mam nadzieję, że pójdzie mi lepiej
- 2024-09-25: Budowa CPK ma ruszyć w 2026 roku. Wyzwaniem będzie skumulowanie dużych inwestycji w jednym czasie
- 2024-09-13: Grupa PGE wciąż zwiększa wydatki na inwestycje. Po raz pierwszy przekroczyły 4,5 mld zł
- 2024-09-23: Monika Miller: Troszkę odeszłam z polskiego show-biznesu, bo ja nie do końca do niego pasuję. Na co dzień nie czytam i nie mówię po polsku
- 2024-09-25: Trwają prace nad strategią migracyjną Polski na lata 2025–2030. Eksperci apelują o duży nacisk na mieszkalnictwo
- 2024-10-01: Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi
- 2024-09-17: Barbara Kurdej-Szatan: Przez pięć lat nie prowadziłam żadnych programów w telewizji. Tęskniłam za tym i uważam, że „Cudowne lata” będą hitem TVP
- 2024-09-17: Klienci dużych spółek energetycznych mogą już przejść na dynamiczne taryfy za prąd. Nie dla wszystkich to opłacalne rozwiązanie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz: Poznaliśmy Filipiny od strony slumsów. Teraz inaczej patrzymy na nasze życie
Uczestnicy „Azja Express” zaznaczają, że pobyt na Filipinach był dla nich wyjątkową przygodą, ale i trudną lekcją. To, co tam zobaczyli, zmusiło ich do refleksji i sprawiło, że docenili warunki, w jakich sami na co dzień żyją. Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz zdążyli zaobserwować, że Filipińczykom często doskwiera głód, mimo ciężkiej pracy nie wystarcza im pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb, a ich domy zbudowane są z nietrwałych materiałów. W skrajnych sytuacjach rodziny mieszkają „pod mostem”.
Żywienie
David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
Kucharz podkreśla, że polscy szefowie kuchni często inspirują się niezwykle zróżnicowaną kuchnią francuską, czerpią z jej tradycji i bogactwa smaków. Jak zauważa, od wieków nasze kuchnie się łączą, często bazujemy na tych samych produktach, korzystamy z podobnych technik, ale różni nas kultura jedzenia. Restauracji, które serwują wykwintne, typowo francuskie potrawy, jest w Polsce zaledwie kilka, natomiast można dobrze zjeść również w tych lokalach, gdzie oryginalne przepisy nie są wiernie kopiowane, tylko wykorzystane z pomysłem i dostosowane do naszych warunków.
Prawo
Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych
Jak wynika z badań satysfakcji pacjentów prowadzonych przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, niemal 90 proc. pacjentów uznałoby szpital, w którym byli leczeni, jako godny polecenia. Wprowadzone rok temu przepisy kładą szczególny nacisk na jakość w ochronie zdrowia i szpitale zaczynają to u siebie wdrażać. – Poprawa jakości i bezpieczeństwo pacjenta są działami standardów akredytacyjnych, które jeszcze wypadają najgorzej. Problemem jest badanie zdarzeń niepożądanych – ocenia Agnieszka Pietraszewska-Macheta, dyrektorka Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.