Newsy

Gabi Drzewiecka i Jagna Niedzielska: Filipińczycy są ludźmi otwartymi i im mniej mają, tym więcej chcą ci dać. To jest wzruszające i na pewno dające do myślenia

2024-09-19  |  05:20
Mówi:Gabi Drzewiecka, dziennikarka, uczestniczka „Azja Express”
Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste, uczestniczka „Azja Express”

Uczestniczki programu „Azja Express” nie ukrywają, że na początku trudno im było przełamać barierę wstydu, zapukać do cudzego domu i poprosić o nocleg. Zadania nie ułatwiała obecność pozostałych członków ekipy, bo nawet jeśli właściciele domu byli skłonni pomóc dwóm pięknym kobietom, to już kamery budziły pewien niepokój. Gabi Drzewiecka i Jagna Niedzielska zaznaczają jednak, że również w tym przypadku trening czyni mistrza i za każdym kolejnym razem było już coraz łatwiej. Zdążyły się też przekonać, że Filipińczycy są niezwykle otwarci, życzliwi i gościnni.

Uczestniczki nowej edycji popularnego reality show TVN-u podkreślają, że przekonanie ludzi do tego, żeby wpuścili obce kobiety do domu i pozwolili im przenocować, to nie lada sztuka. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu, który sprawdziłby się w każdym miejscu. Najpierw trzeba więc ocenić sytuację i dopiero na tej podstawie zacząć działać.

– Myślę, że co dom, to sposób, ale po prostu stawiałyśmy na taką szczerość, na to, że tak po ludzku potrzebujemy noclegu. Jednak faktycznie trzeba przyznać, że Filipińczycy są dość otwartymi ludźmi, chętnymi do pomocy i tak naprawdę im mniej mają, tym więcej chcą ci dać. I to jest też wzruszające i na pewno dające do myślenia – mówi agencji Newseria Lifestyle Gabi Drzewiecka, dziennikarka.

– Mnie się wydaje, że też nasza odwaga o proszenie o nocleg, to trochę rosło jak ciasto drożdżowe na pączki. Na samym początku to było krępujące, a potem gdy byłyśmy już dłużej w tym programie, proszenie o wszystko było już dużo prostsze – mówi Jagna Niedzielska, kucharka.

Uczestniczki programu „Azja Express” zdradzają, jak od kulis wyglądają spotkania z Filipińczykami. Zdarza się, że są oni nieco skrępowani kamerami i obecnością ekipy realizacyjnej.

– Ci ludzie są trochę zszokowani tym, co się dzieje, że tutaj ekipa, tu kamery i na początku oni nie potrafili zrozumieć, o co chodzi, że my nie mamy pieniędzy na nocleg, jak przecież jest ekipa. Potem byli zdziwieni, że jak to, ekipa ma nocleg, a my przyjmujemy tylko was. No i trzeba było to wyjaśnić i wytłumaczyć, o co chodzi, że właśnie na tym polega cała ta konkurencja, że ekipa ma jakieś lokum, natomiast my już musimy szukać tego noclegu. Więc dla nich to było na początku dziwne, nie potrafili tego zrozumieć.  Były też takie sytuacje, że nie chcieli nas wpuścić z kamerami. Mówili: was przyjmiemy, przenocujemy, ale z kamerami to już nie – mówi Gabi Drzewiecka

– Kamery nie zawsze pomagały, one raczej często przeszkadzały – dodaje Jagna Niedzielska.

Nagrania do programu „Azja Express” dobiegły końca, a zmontowane odcinki można oglądać w soboty o godz. 19.30 na antenie TVN-u. Gabi Drzewiecka przyznaje, że powoli dochodzi już do siebie po tej ekstremalnej wyprawie i wraca do stałych obowiązków.

– Będzie mnie można zobaczyć w standardowych projektach, na pewno w „Dzień dobry TVN”, dalej będę przeprowadzać wywiady z artystami, będę pisać o muzyce do „Glamour”. Myślę, że tak jak dotychczas będę również prowadziła „trójkąt” na YouTubie z Agnieszką Woźniak-Starak. W Radio Chilizet jest moja audycja „Gabinet Dźwięku”, na pewno pod koniec roku poprowadzę też szereg koncertów pod tytułem „Filmharmonia”, a cała reszta – stay tuned – wylicza dziennikarka.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Żywienie

David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro

Kucharz podkreśla, że polscy szefowie kuchni często inspirują się niezwykle zróżnicowaną kuchnią francuską, czerpią z jej tradycji i bogactwa smaków. Jak zauważa, od wieków nasze kuchnie się łączą, często bazujemy na tych samych produktach, korzystamy z podobnych technik, ale różni nas kultura jedzenia. Restauracji, które serwują wykwintne, typowo francuskie potrawy, jest w Polsce zaledwie kilka, natomiast można dobrze zjeść również w tych lokalach, gdzie oryginalne przepisy nie są wiernie kopiowane, tylko wykorzystane z pomysłem i dostosowane do naszych warunków.

Prawo

Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych

Jak wynika z badań satysfakcji pacjentów prowadzonych przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, niemal 90 proc. pacjentów uznałoby szpital, w którym byli leczeni, jako godny polecenia. Wprowadzone rok temu przepisy kładą szczególny nacisk na jakość w ochronie zdrowia i szpitale zaczynają to u siebie wdrażać. – Poprawa jakości i bezpieczeństwo pacjenta są działami standardów akredytacyjnych, które jeszcze wypadają najgorzej. Problemem jest badanie zdarzeń niepożądanych – ocenia Agnieszka Pietraszewska-Macheta, dyrektorka Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.