Newsy

Michał Bryś: krav maga i jazda konna pomagają mi odreagować stres związany z pracą

2016-10-06  |  06:45
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Stream Type LIVE
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Playback Rate
1
    Mówi:Michał Bryś
    Funkcja:szef kuchni, prowadzący program „Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia”
  • MP4
  • Gospodarz „Hell's Kitchen” nie ukrywa, że praca szefa kuchni jest wyjątkowo stresująca. W odreagowaniu negatywnych emocji restauratorowi pomaga sport: jazda konna, nurkowanie i krav maga. Na sportowe pasje Michał Bryś stara się wygospodarować przynajmniej jeden dzień w tygodniu. 

    Po pięciu sezonach z programu „Hell's Kitchen” odszedł Wojciech Modest Amaro. Jego miejsce w roli szefa piekielnej kuchni zajął Michał Bryś, niegdyś scenarzysta i producent telewizyjny, a obecnie właściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible. Bryś twierdzi, że praca szefa kuchni zapewnia adrenalinę i możliwość realizowania pasji, jest jednak wyjątkowo stresująca.

    Ona działa bardzo destruktywnie na człowieka i trzeba znaleźć ujście takim emocjom – mówi Michał Bryś agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Aby odreagować stres związany z pracą, restaurator intensywnie uprawia sport. Sposobem na wyciszenie jest dla niego nurkowanie, które określa mianem podwodnej medytacji. Jest wówczas sam ze sobą i słyszy tylko własny oddech, co działa na niego kojąco. Nadmiar emocji wyładowuje natomiast dzięki sztukom walki i jeździe konnej.

    Jeżdżę na koniach w takim westernowym stylu, to jest taka jazda, jaką można zobaczyć na westernach. Biję się trochę, bo to jest krav maga, to jest sztuka walki – mówi Michał Bryś.

    Restaurator przyznaje też, że jego praca szefa kuchni jest niezwykle czasochłonna. Obecnie dołożył do niej jeszcze pracę na planie programu „Hell's Kitchen”. W efekcie ma coraz mniej wolnego czasu, który może przeznaczać na realizowanie swoich sportowych pasji.

    – Staram się ten czas wygospodarować. Mam niedzielę wolną, czasami mam wolny poniedziałek i wtedy te pasje się dzieją – mówi Michał Bryś.

    Program „Hell's Kitchen” można oglądać w każdy wtorek o godzinie 20.05 na antenie telewizji Polsat.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Motoryzacja

    Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

    Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.

    Edukacja

    Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

    Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.

    Edukacja

    Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

    Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.

    Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć