Newsy

Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia. Wtedy ma najlepszy smak i aromat

2014-11-05  |  06:20

Żeby wydobyć z herbaty pełnię aromatu, trzeba ją umiejętnie zaparzyć i pić bez dodatków. Cukier, cytryna i sok znacznie zmieniają smak napoju. Herbata ma najlepsze właściwości smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Przy wyborze odpowiedniego gatunku nie można kierować się niską ceną.

Trzeba pamiętać o jednej rzeczy: herbata jest produktem drogim, dosyć ekskluzywnym. Jeżeli chcemy napić się dobrej herbaty, czy będzie w torebkach, czy liściasta, to musimy liczyć się z tym, że zapłacimy trochę więcej. Jeżeli ktoś kusi nas niską ceną np. 2,58 zł za 100 torebek, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nigdy to nie będzie herbata wysokogatunkowa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Zakup dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie w szczelnym opakowaniu, to dopiero pierwszy krok do tego, by cieszyć się jej wysublimowanym smakiem. Bardzo ważny jest także sposób parzenia. Przede wszystkim trzeba używać wody zagotowanej tylko jeden raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.

Odchodzi się już od tego, że herbaty ekspresowe to jest zło. Oczywiście zawsze preferowana jest herbata liściasta, bo możemy wsypać jej tyle, ile chcemy, możemy zaparzyć taką, jaką chcemy, i sami w sposób naturalny znaleźć swój smaki, swoją jakość. Torebka ekspresowa służy wtedy, kiedy nie mamy czasu, jesteśmy w biegu i też chcemy napić się jakiejś dobrej herbaty – tłumaczy Julia Popcowa.

Dobrze zaparzona czarna herbata ma na powierzchni pianę. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i pełnym smakiem, bez zbyt dużej goryczy. Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań.

Jeżeli jest zimno, niska temperatura i deszcz możemy dodać imbir, cytrynę, pomarańczę, goździki, kardamon, miód – wszystko, co rozgrzeje i doda tego elementu ciepła do naszej herbaty. Jeżeli jest upalny letni dzień, pijemy herbatę zieloną – radzi Julia Popcowa.

Julia Popcowa podkreśla jednak, że cukier, cytryna i inne dodatki zmieniają smak herbaty. Aromat powstaje w trakcie parzenia i utrzymuje się przez około 6 minut, więc najlepsze właściwości zapachowe i smakowe ma świeża, jeszcze gorąca herbata.

Prawdziwy smak możemy poczuć wtedy, kiedy pijemy ją sauté. Natomiast, jeżeli już nie możemy bez tej słodyczy wytrzymać, to powinniśmy dodać syrop malinowy, trochę cukru trzcinowego, syrop z agawy lub miód. Te składniki będą doskonale pasowały do smaku herbaty – mówi  Julia Popcowa.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Marcin Miller: Nigdy nie podejrzewałem, że spełnią się najczarniejsze scenariusze z różnych filmów apokaliptycznych. W czasie pandemii wiele osób nauczyło się pokory

Muzyk uważa, że pandemia koronawirusa na wiele miesięcy zmieniła nasze życie i to w taki sposób, jakiego nikt się nie spodziewał. Jeśli chodzi o jego grafik zawodowy, to sytuacja epidemiologiczna zweryfikowała plany i zagrał zaledwie 20 koncertów, podczas gdy rok temu było ich 10 razy więcej. Zyskało na tym z kolei jego życie prywatne. Piosenkarz więcej czasu spędził z rodziną i przyjaciółmi oraz docenił uroki swojego ogrodu.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Dariusz Kordek: Zawsze korzystam z pomocy prawnika w tych sprawach, gdzie moje kompetencje się kończą. Nieznajomość prawa zawsze obraca się przeciwko nam

Aktor podkreśla, że nieznajomość prawa może nas dużo kosztować. Często bowiem w starciu z ubezpieczycielami bądź nieuczciwymi pracodawcami jesteśmy na przegranej pozycji, bo nie wiemy, jak uzyskać odszkodowanie, które nam się należy, bądź jak wynegocjować korzystne warunki finansowe. Aktor ze swojego doświadczenia wie, że w sytuacjach, w których czujemy się niepewnie, nie warto podejmować ryzyka i działać na własną rękę. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z profesjonalnej pomocy prawnej.

Żywienie

Maciej Nowak: Z powodu pandemii z rynku wypadło sporo lokali gastronomicznych, które były kaprysami eleganckich pań i panów. Ta selekcja nie jest zła

Krytyk kulinarny podkreśla, że pandemia z ogromną siłą dotknęła przede wszystkim rynek lokali gastronomicznych. W efekcie wiele restauracji zakończyło swoją działalność. Jego zdaniem wypadły przede wszystkim te, które były chwilowym kaprysem właścicieli. W obliczu kryzysu zabrakło im jednak determinacji, by powalczyć o lepsze jutro. Z kolei w tych lokalach, które nadal funkcjonują, zostało znacznie ograniczone menu. Dominują w nim lokalne produkty, które łatwiej i szybciej dostać.

Konsument

Ludzki mózg jest w stanie utrzymać wysoki poziom koncentracji przez 12 minut. To wyzwanie zwłaszcza podczas nauki zdalnej

Nauka zdalna to duże wyzwanie dla wszystkich zaangażowanych w proces kształcenia. Wykorzystanie najnowszych technologii nie gwarantuje utrzymania odpowiedniego poziomu koncentracji wśród uczniów. Z badań wynika, że ludzki mózg potrafi utrzymać wysoki poziom koncentracji jedynie przez 12 minut, podczas gdy zajęcia trwają o wiele dłużej. To wyzwanie zwłaszcza dla nauczycieli i wykładowców, którzy muszą na różne sposoby próbować angażować uczniów i studentów.