News powiązane z parzenie herbaty

2017-10-20 | 06:00
Żywienie
Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana News powiązane z parzenie herbaty

Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana

Właściwe parzenie herbaty jest bardzo ważne dla wydobycia z liści tego, co w nich najlepsze. Białą i zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70–80 stopni przez ok. 2–3 minuty, natomiast czarną we wrzątku przez 3–5 minut. Aby nie stracić aromatów i utrzymać temperaturę, herbatę parzymy pod przykryciem, a w trakcie parzenia mieszamy – zapewni to lepszy kontakt liści z wodą.
więcej
2017-09-26 | 06:00
Żywienie
Polacy piją coraz więcej herbaty. Popełniają jednak sporo błędów podczas jej przyrządzania

Polacy piją coraz więcej herbaty. Popełniają jednak sporo błędów podczas jej przyrządzania

Sztuka parzenia herbaty ma wielowiekową tradycję, a jej odpowiednie przyrządzenie sprawia, że jest ona pełna smaku i aromatu. Wiele osób na co dzień sięgających po ten napój nie wie jednak, jak wydobyć jego prawdziwe walory. Ważna jest umiejętność odpowiedniego parzenia.
więcej
2017-07-14 | 06:00
Żywienie
Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości

Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości

Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie można delikatnie ją mieszać tak, żeby woda dokładnie opłukała wszystkie listki. Im krócej herbata jest parzona, tym jest łagodniejsza w smaku, a jednocześnie zawiera więcej właściwości pobudzających. Eksperci radzą, by używać wody zagotowanej tylko raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.
więcej
2015-11-04 | 06:20
Żywienie
Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmu

Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmu

Ze względu na działanie immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne czarna herbata jest najlepszym napojem na zimę. By wzbogacić jej smak i jeszcze skuteczniej zapobiegać infekcjom, można do niej dodać imbir, cynamon, kardamon, cytrynę, sok malinowy, goździki czy czarny pieprz. Smakosze podkreślają, że największe właściwości zdrowotne ma herbata liściasta.
więcej
2014-11-05 | 06:20
Żywienie
Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia. Wtedy ma najlepszy smak i aromat

Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia. Wtedy ma najlepszy smak i aromat

Żeby wydobyć z herbaty pełnię aromatu, trzeba ją umiejętnie zaparzyć i pić bez dodatków. Cukier, cytryna i sok znacznie zmieniają smak napoju. Herbata ma najlepsze właściwości smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Przy wyborze odpowiedniego gatunku nie można kierować się niską ceną.
więcej

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Robotyka i SI

Sztuczna inteligencja pomoże osobom po udarach. Tworzona przez Polaków aplikacja mobilna dostępna będzie za darmo w ciągu dwóch lat

Dzięki aplikacji mobilnej stworzonej przez polski start-up pacjentów po udarach będzie można objąć indywidualną terapią, która przywróci ich do pełnej sprawności. Dziś większość takich osób kończy leczenie po odzyskaniu podstawowej sprawności fizycznej, jednocześnie pozostając z poważnymi defektami poznawczymi. W ciągu najbliższych dwóch lat rozwiązanie może uzyskać status leczenia cyfrowego i zostać objęte refundacją w Niemczech. Polscy pacjenci najprawdopodobniej otrzymają aplikację w zamian za możliwość wykorzystania ich danych anonimowo do uczenia algorytmów.

 

Problemy społeczne

dr Michał Sutkowski: Jesteśmy w trudnym momencie pandemii. Musimy wytrzymać jeszcze kilka miesięcy

Rzecznik Kolegium Lekarzy Rodzinnych dr Michał Sutkowski podkreśla, że Polska jest w tej chwili w trudnym momencie pandemii i społeczeństwo musi utrzymać reżim sanitarny jeszcze przez kilka miesięcy, aż akcja masowych szczepień nabierze tempa. Wskaźniki zakażeń i rozwój sytuacji epidemiologicznej w kolejnych tygodniach będą też w dużej mierze uzależnione od powrotu uczniów do szkół. Według oficjalnych danych Ministerstwa Zdrowia od początku pandemii w Polsce na COVID-19 zachorowało ponad 1,39 mln osób, a prawie 31,3 tys. chorych zmarło.