Mówi: | Michał Oszczyk |
Funkcja: | menadżer centrum szkoleniowego „Herbata i Kawa” w Warszawie |
Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości
Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie można delikatnie ją mieszać tak, żeby woda dokładnie opłukała wszystkie listki. Im krócej herbata jest parzona, tym jest łagodniejsza w smaku, a jednocześnie zawiera więcej właściwości pobudzających. Eksperci radzą, by używać wody zagotowanej tylko raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.
– Wszystkie herbaty – czarna, zielona, biała – pochodzą z jednej rośliny – camellia sinensis. Różnią się one od siebie tylko sposobem przetworzenia. Herbata czarna jest przefermentowana podczas procesu produkcji. Z kolei w przypadku herbaty zielonej nie zachodzi proces fermentacji. Najlepsza herbata biała to herbata, do której zrywane są wyłącznie pączki herbaciane. Mówiąc o jakości herbaty, należy wspomnieć o surowcu. Do dobrej, prawdziwej herbaty używane są tylko dwa listki i pączek. Zbieraczki pozyskują raz na 5–7 dni tylko pierwsze odrosty – mówi agencji Newseria Michał Oszczyk, menadżer centrum szkoleniowego „Herbata i Kawa” w Warszawie.
W Polsce królują herbaty czarne lub czarne aromatyzowane, ale coraz większą popularność zyskują także herbaty zielone, białe, oolong i pu-erh.
– Oolong to herbata półfermentowana, czyli coś pomiędzy zieloną a czarną. Z kolei pu-erh to herbata, która jest powtórnie fermentowana. Jest składowana, starzona, często w piwnicach, tam dojrzewa, przechodzi powtórną fermentację. Może być robiona zarówno z czarnej, jak i zielonej herbaty – tłumaczy Michał Oszczyk.
Każdy gatunek herbaty wymaga innego sposobu zaparzania.
– Herbaty czarne powinniśmy parzyć w gorącej wodzie tuż po zagotowaniu, kiedy ma ona od 95 do 99 stopni. Powinniśmy parzyć je od trzech do pięciu minut. Porcja herbaty na jedną filiżankę to 2–2,5 grama na mniej więcej 220 ml wody – mówi Michał Oszczyk.
Dobrze zaparzona czarna herbata charakteryzuje się intensywnym aromatem i pełnym smakiem, bez zbyt dużej goryczy. Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań. Podczas parzenia warto też przykryć filiżankę lub kubek z herbatą tak, żeby napój nie tracił swojego zapachu, a woda użyta do parzenia zbyt szybko nie stygła.
– Herbaty białe i zielone powinniśmy parzyć w temperaturze około 80 stopni przez dwie do trzech minut. Wodę do zagotowania takiej herbaty powinniśmy zagotować tylko raz i ostudzić. Nie powinniśmy używać wody ponownie przegotowanej, ponieważ woda ta traci tlen, a podczas procesu gotowania twardej wody wytrąca się węglan wapnia, czyli pojawia się osad na powierzchni. Do parzenia herbaty powinniśmy używać wody o niskiej zawartości minerałów – mówi Michał Oszczyk.
Zdaniem ekspertów Polacy popełniają jednak w tej dziedzinie sporo błędów.
– Polacy często traktują herbatę po macoszemu, świadomość jej walorów nie jest jeszcze zbyt duża. Bardzo często przeparzamy herbatę. Zazwyczaj traktujemy herbatę jako napój, który służy nam tylko do śniadania – mówi Michał Oszczyk.
Warto pamiętać o tym, że herbata parzona dłużej niż 5 minut może mieć nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak. Długość parzenia ma także wpływ na sposób oddziaływania naparu na organizm człowieka. Przez pierwsze trzy minuty w herbacie dominować będzie teina, a więc napar będzie miał walory pobudzające. Przy dłuższym parzeniu do naparu przeniknie głównie tanina, zaś herbata zyska działanie uspokajające.
Eksperci podkreślają, że herbata to nie tylko płyn, który gasi pragnienie lub ogrzewa w zimne wieczory. To napój z niezwykłą historią oraz szerokim wachlarzem smaków i barw.
– Herbata jest produktem niezwykle wdzięcznym. Możemy ją wykorzystywać do robienia najróżniejszych form napojów, na przykład prawdziwą ice tea. Możemy ją parzyć klasyczną metodą i ostudzić lub metodą cold brew, czyli zalewamy herbatę zimną wodą i po kilku godzinach mamy prawdziwą ice tea. Możemy to połączyć z syropami, ze świeżymi lub suszonymi owocami lub świeżymi ziołami. Na bazie herbaty można przygotowywać sosy, możemy przygotowywać też marynaty – mówi Michał Oszczyk.
Eksperci zdecydowanie nie polecają gotowych mieszanek owocowych, bo w takim połączeniu herbata traci swoje najcenniejsze walory smakowo-zapachowe.
– Podczas procesu produkcji herbata jest wysuszona do 2–3 proc. wilgotności, nigdy nie jesteśmy w stanie wysuszyć do takiego stopnia owoców, aby nie straciły one aromatu. Tworzenie takiej gotowej mieszanki wysuszonych owoców z herbatą nie ma sensu. Jeżeli tych owoców nie wysuszymy i połączymy je z herbatą, to oddadzą one swoją wilgoć i zepsują herbatę – wyjaśnia Michał Oszczyk.
Czytaj także
- 2025-07-03: Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy
- 2025-06-23: E-papierosy i aromatyzowane saszetki nikotynowe mogą zniknąć z rynku. Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży
- 2025-06-04: Rusza ważna inwestycja w Ustce. Nowa baza będzie zapleczem serwisowym dla morskich farm wiatrowych [AUDIO]
- 2025-06-02: UE zmienia podejście do transformacji energetycznej i łączy ją z konkurencyjnością. To zasługa polskiej prezydencji
- 2025-04-30: Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
- 2025-04-29: Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-03-11: Ponad 1,2 tys. projektów związanych z zieloną transformacją miast. BGK podpisał już umowy na 6,4 mld zł
- 2024-12-18: Rekordowa pożyczka z KPO dla Tauronu. 11 mld zł trafi na modernizację i rozbudowę sieci dystrybucji
- 2024-12-23: Rekordowy przelew dla Polski z KPO. Część pieniędzy trafi na termomodernizację domów i mieszkań
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.