Newsy

Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości

2017-07-14  |  06:00
Mówi:Michał Oszczyk
Funkcja:menadżer centrum szkoleniowego „Herbata i Kawa” w Warszawie
  • MP4
  • Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie można delikatnie ją mieszać tak, żeby woda dokładnie opłukała wszystkie listki. Im krócej herbata jest parzona, tym jest łagodniejsza w smaku, a jednocześnie  zawiera więcej właściwości pobudzających. Eksperci radzą, by używać wody zagotowanej tylko raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.

    – Wszystkie herbaty – czarna, zielona, biała – pochodzą z jednej rośliny – camellia sinensis. Różnią się one od siebie tylko sposobem przetworzenia. Herbata czarna jest przefermentowana podczas procesu produkcji. Z kolei w przypadku herbaty zielonej nie zachodzi proces fermentacji. Najlepsza herbata biała to herbata, do której zrywane są wyłącznie pączki herbaciane. Mówiąc o jakości herbaty, należy wspomnieć o surowcu. Do dobrej, prawdziwej herbaty używane są tylko dwa listki i pączek. Zbieraczki pozyskują raz na 5–7 dni tylko pierwsze odrosty – mówi agencji Newseria Michał Oszczyk, menadżer centrum szkoleniowego „Herbata i Kawa” w Warszawie.

    W Polsce królują herbaty czarne lub czarne aromatyzowane, ale coraz większą popularność zyskują także herbaty zielone, białe, oolong i pu-erh.

    – Oolong to herbata półfermentowana, czyli coś pomiędzy zieloną a czarną. Z kolei pu-erh to herbata, która jest powtórnie fermentowana. Jest składowana, starzona, często w piwnicach, tam dojrzewa, przechodzi powtórną fermentację. Może być robiona zarówno z czarnej, jak i zielonej herbaty – tłumaczy Michał Oszczyk.

    Każdy gatunek herbaty wymaga innego sposobu zaparzania.

    – Herbaty czarne powinniśmy parzyć w gorącej wodzie tuż po zagotowaniu, kiedy ma ona od 95 do 99 stopni. Powinniśmy parzyć je od trzech do pięciu minut. Porcja herbaty na jedną filiżankę to 2–2,5 grama na mniej więcej 220 ml wody – mówi Michał Oszczyk.

    Dobrze zaparzona czarna herbata charakteryzuje się intensywnym aromatem i pełnym smakiem, bez zbyt dużej goryczy. Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań. Podczas parzenia warto też przykryć filiżankę lub kubek z herbatą tak, żeby napój nie tracił swojego zapachu, a woda użyta do parzenia zbyt szybko nie stygła.

    – Herbaty białe i zielone powinniśmy parzyć w temperaturze około 80 stopni przez dwie do trzech minut. Wodę do zagotowania takiej herbaty powinniśmy zagotować tylko raz i ostudzić. Nie powinniśmy używać wody ponownie przegotowanej, ponieważ woda ta traci tlen, a podczas procesu gotowania twardej wody wytrąca się węglan wapnia, czyli pojawia się osad na powierzchni. Do parzenia herbaty powinniśmy używać wody o niskiej zawartości minerałów – mówi Michał Oszczyk.

    Zdaniem ekspertów Polacy popełniają jednak w tej dziedzinie sporo błędów.

    – Polacy często traktują herbatę po macoszemu, świadomość jej walorów nie jest jeszcze zbyt duża. Bardzo często przeparzamy herbatę. Zazwyczaj traktujemy herbatę jako napój, który służy nam tylko do śniadania – mówi Michał Oszczyk.

    Warto pamiętać o tym, że herbata parzona dłużej niż 5 minut może mieć nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak. Długość parzenia ma także wpływ na sposób oddziaływania naparu na organizm człowieka. Przez pierwsze trzy minuty w herbacie dominować będzie teina, a więc napar będzie miał walory pobudzające. Przy dłuższym parzeniu do naparu przeniknie głównie tanina, zaś herbata zyska działanie uspokajające.

    Eksperci podkreślają, że herbata to nie tylko płyn, który gasi pragnienie lub ogrzewa w zimne wieczory. To napój z niezwykłą historią oraz szerokim wachlarzem smaków i barw.

    – Herbata jest produktem niezwykle wdzięcznym. Możemy ją wykorzystywać do robienia najróżniejszych form napojów, na przykład prawdziwą ice tea. Możemy ją parzyć klasyczną metodą i ostudzić lub metodą cold brew, czyli zalewamy herbatę zimną wodą i po kilku godzinach mamy prawdziwą ice tea. Możemy to połączyć z syropami, ze świeżymi lub suszonymi owocami lub świeżymi ziołami. Na bazie herbaty można przygotowywać sosy, możemy przygotowywać też marynaty – mówi Michał Oszczyk.

    Eksperci zdecydowanie nie polecają gotowych mieszanek owocowych, bo w takim połączeniu herbata traci swoje najcenniejsze walory smakowo-zapachowe.

    – Podczas procesu produkcji herbata jest wysuszona do 2–3 proc. wilgotności, nigdy nie jesteśmy w stanie wysuszyć do takiego stopnia owoców, aby nie straciły one aromatu. Tworzenie takiej gotowej mieszanki wysuszonych owoców z herbatą nie ma sensu. Jeżeli tych owoców nie wysuszymy i połączymy je z herbatą, to oddadzą one swoją wilgoć i zepsują herbatę – wyjaśnia Michał Oszczyk.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

    Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.

    Edukacja

    Miliony młodych biorą udział w międzynarodowej wymianie akademickiej. Celem jest udział w niej 23 proc. studentów z UE

    Mobilność edukacyjna jest jednym z istotnych punktów w agendzie instytucji UE. W ubiegłym roku Rada UE wydała w tym obszarze zalecenia „Europa w ruchu”, w którym wskazała nowy cel na 2030 rok. Chodzi o to, by odsetek absolwentów w UE, którzy skorzystali z zagranicznej mobilności edukacyjnej, wynosił co najmniej 23 proc. Jak podkreślają przedstawiciele Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, mobilność edukacyjna to korzyści zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej oraz samej instytucji naukowej czy uczelni.

    Motoryzacja

    Kajra: Samochody mogą służyć nam latami. Mamy ze Sławomirem trzydziestoletniego golfa III, który wygląda, jakby wczoraj zszedł z linii produkcyjnej

    Piosenkarka wyznaje zasadę, że jeżeli coś się zepsuło, to trzeba próbować to naprawić, a nie od razu wyrzucać do kosza, generując kolejne śmieci. Dlatego też nie kupuje coraz nowszych modeli telefonów tylko po to, by móc pochwalić się modnym gadżetem. Wraz z mężem mają natomiast słabość do kultowych wręcz modeli samochodów i o ten, który jest w ich garażu, dbają jak o prawdziwą perełkę.