Newsy

Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości

2017-07-14  |  06:00
Mówi:Michał Oszczyk
Funkcja:menadżer centrum szkoleniowego „Herbata i Kawa” w Warszawie
  • MP4
  • Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie można delikatnie ją mieszać tak, żeby woda dokładnie opłukała wszystkie listki. Im krócej herbata jest parzona, tym jest łagodniejsza w smaku, a jednocześnie  zawiera więcej właściwości pobudzających. Eksperci radzą, by używać wody zagotowanej tylko raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.

    – Wszystkie herbaty – czarna, zielona, biała – pochodzą z jednej rośliny – camellia sinensis. Różnią się one od siebie tylko sposobem przetworzenia. Herbata czarna jest przefermentowana podczas procesu produkcji. Z kolei w przypadku herbaty zielonej nie zachodzi proces fermentacji. Najlepsza herbata biała to herbata, do której zrywane są wyłącznie pączki herbaciane. Mówiąc o jakości herbaty, należy wspomnieć o surowcu. Do dobrej, prawdziwej herbaty używane są tylko dwa listki i pączek. Zbieraczki pozyskują raz na 5–7 dni tylko pierwsze odrosty – mówi agencji Newseria Michał Oszczyk, menadżer centrum szkoleniowego „Herbata i Kawa” w Warszawie.

    W Polsce królują herbaty czarne lub czarne aromatyzowane, ale coraz większą popularność zyskują także herbaty zielone, białe, oolong i pu-erh.

    – Oolong to herbata półfermentowana, czyli coś pomiędzy zieloną a czarną. Z kolei pu-erh to herbata, która jest powtórnie fermentowana. Jest składowana, starzona, często w piwnicach, tam dojrzewa, przechodzi powtórną fermentację. Może być robiona zarówno z czarnej, jak i zielonej herbaty – tłumaczy Michał Oszczyk.

    Każdy gatunek herbaty wymaga innego sposobu zaparzania.

    – Herbaty czarne powinniśmy parzyć w gorącej wodzie tuż po zagotowaniu, kiedy ma ona od 95 do 99 stopni. Powinniśmy parzyć je od trzech do pięciu minut. Porcja herbaty na jedną filiżankę to 2–2,5 grama na mniej więcej 220 ml wody – mówi Michał Oszczyk.

    Dobrze zaparzona czarna herbata charakteryzuje się intensywnym aromatem i pełnym smakiem, bez zbyt dużej goryczy. Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań. Podczas parzenia warto też przykryć filiżankę lub kubek z herbatą tak, żeby napój nie tracił swojego zapachu, a woda użyta do parzenia zbyt szybko nie stygła.

    – Herbaty białe i zielone powinniśmy parzyć w temperaturze około 80 stopni przez dwie do trzech minut. Wodę do zagotowania takiej herbaty powinniśmy zagotować tylko raz i ostudzić. Nie powinniśmy używać wody ponownie przegotowanej, ponieważ woda ta traci tlen, a podczas procesu gotowania twardej wody wytrąca się węglan wapnia, czyli pojawia się osad na powierzchni. Do parzenia herbaty powinniśmy używać wody o niskiej zawartości minerałów – mówi Michał Oszczyk.

    Zdaniem ekspertów Polacy popełniają jednak w tej dziedzinie sporo błędów.

    – Polacy często traktują herbatę po macoszemu, świadomość jej walorów nie jest jeszcze zbyt duża. Bardzo często przeparzamy herbatę. Zazwyczaj traktujemy herbatę jako napój, który służy nam tylko do śniadania – mówi Michał Oszczyk.

    Warto pamiętać o tym, że herbata parzona dłużej niż 5 minut może mieć nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak. Długość parzenia ma także wpływ na sposób oddziaływania naparu na organizm człowieka. Przez pierwsze trzy minuty w herbacie dominować będzie teina, a więc napar będzie miał walory pobudzające. Przy dłuższym parzeniu do naparu przeniknie głównie tanina, zaś herbata zyska działanie uspokajające.

    Eksperci podkreślają, że herbata to nie tylko płyn, który gasi pragnienie lub ogrzewa w zimne wieczory. To napój z niezwykłą historią oraz szerokim wachlarzem smaków i barw.

    – Herbata jest produktem niezwykle wdzięcznym. Możemy ją wykorzystywać do robienia najróżniejszych form napojów, na przykład prawdziwą ice tea. Możemy ją parzyć klasyczną metodą i ostudzić lub metodą cold brew, czyli zalewamy herbatę zimną wodą i po kilku godzinach mamy prawdziwą ice tea. Możemy to połączyć z syropami, ze świeżymi lub suszonymi owocami lub świeżymi ziołami. Na bazie herbaty można przygotowywać sosy, możemy przygotowywać też marynaty – mówi Michał Oszczyk.

    Eksperci zdecydowanie nie polecają gotowych mieszanek owocowych, bo w takim połączeniu herbata traci swoje najcenniejsze walory smakowo-zapachowe.

    – Podczas procesu produkcji herbata jest wysuszona do 2–3 proc. wilgotności, nigdy nie jesteśmy w stanie wysuszyć do takiego stopnia owoców, aby nie straciły one aromatu. Tworzenie takiej gotowej mieszanki wysuszonych owoców z herbatą nie ma sensu. Jeżeli tych owoców nie wysuszymy i połączymy je z herbatą, to oddadzą one swoją wilgoć i zepsują herbatę – wyjaśnia Michał Oszczyk.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Patronat Newserii

    Biogen

    Muzyka

    Paweł Tur: Na zespół pracuje sztab ludzi. To do nich trafiłyby pieniądze z dofinansowania, nie do bogatych liderów zespołów

    Gdy Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu opublikowało wyniki dofinansowania w ramach Funduszu Wsparcia Kultury, w mediach zawrzało. Duża część społeczeństwa krytykowała przyznanie pieniędzy jednoosobowym działalnościom gospodarczym prowadzonym przez wykonawców muzyki popularnej oraz disco polo. Wypłaty na razie wstrzymano. Paweł Tur zaznacza, że sam pomysł pomocy był słuszny, jednak działanie rządu okazało się zbyt pochopne. Brak wyraźnego planu zaowocował mnóstwem nieporozumień. Zdaniem artysty pieniądze miały trafić do ekipy muzycznej pracującej za kulisami przedsięwzięć artystycznych.

     
     
     

    Finanse

    Sezon narciarski pod znakiem zapytania. Rząd i GIS decydują, czy stoki i wyciągi będą otwarte dla narciarzy

    Wicepremier Jarosław Gowin spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami branży narciarskiej. Uzgodnione wspólnie rozwiązania, jeśli zostaną zaakceptowane przez GIS, zakładają, że w tym sezonie stoki i wyciągi narciarskie będą dostępne przy zachowaniu określonego reżimu sanitarnego. Wciąż jednak nie wiadomo, czy i kiedy zostaną otwarte hotele i obiekty turystyczne. Według sobotnich zapowiedzi premiera nie nastąpi to przed 27 grudnia, a ferie zimowe – zaplanowane w całym kraju w dniach 4–17 stycznia – odbędą się w tym roku bez zorganizowanych wyjazdów.

     

    Ochrona środowiska

    Powiązanie stawek za śmieci ze zużyciem wody może zachęcać do jej oszczędzania. Nowe zasady zaczną obowiązywać w Warszawie od grudnia

    Statystyczny warszawiak zużywa prawie 4 m3 wody miesięcznie, a mógłby znacznie mniej. – Sposobów na mniejsze zużycie wody jest wiele. Oszczędzać wodę można każdego dnia, zarówno podczas codziennej toalety, jak i gotowania – mówi  Anna Auksel-Sekutowicz, radna miasta z ramienia Nowoczesnej. Impulsem do zachowania umiaru w wykorzystaniu wody pitnej będzie uzależnienie opłat za wywóz śmieci od jej zużycia. Rada Warszawy postanowiła, że taki sposób naliczania opłaty będzie obowiązywał w stolicy od grudnia.

     

    Technologie

    Coraz lepsza jakość powietrza w Europie. Na rynku pojawiają się innowacyjne rozwiązania pomagające w walce ze smogiem [DEPESZA]

    Poprawia się jakość powietrza w Europie. Spada też liczba zgonów spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza – wynika  z danych Europejskiej Agencji Środowiska (EEA). Z powodu zanieczyszczenia pyłem w 2018 roku zmarło ok. 417 tys. Europejczyków, o ponad 60 tys. mniej niż jeszcze w 2009 roku. Komisja Europejska opublikowała niedawno plan działania na rzecz strategii „zero zanieczyszczeń”. Nie brakuje też innowacyjnych rozwiązań opracowywanych przez start-upy, które mają pomóc w walce ze smogiem.