Newsy

Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego

2014-05-06  |  05:55
Mówi:Ilona Cichecka
Funkcja:dietetyk, specjalista zdrowia publicznego
Firma:Fontis health&lifestyle, firma świadcząca usługi związane ze zdrowym stylem życia
  • MP4
  • Aż 51 proc. pracowników europejskich firm nie potrafi poradzić sobie ze stresem. Brak odpowiedniej jakości życia oraz długotrwały stres sprawiają, że coraz więcej osób zmaga się z problemem wypalenia zawodowego. Jednak nawet drobna zmiana diety czy wzmożona aktywność fizyczna mogą pomóc w radzeniu sobie z tym problemem.

    Istnieją proste metody relaksacyjne, które pomagają radzić sobie ze stresem w sytuacjach doraźnych. Równie ważna jest odpowiednia jakość diety i ruch, które powinny być wdrożone nie jako dodatek, tylko jako codzienny element stylu życia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ilona Cichecka, dietetyk z firmy świadczącej usługi związane ze zdrowym stylem życia Fontis health&lifestyle.

    Jednym z najprostszych sposobów na szybkie odprężenie jest proste ćwiczenie zakładające głęboki wdech nosem i wydech ustami. Można je wykonywać nawet w drodze do pracy czy podczas przerwy. Inna popularna technika świadomego oddychania zwana metodą Jacobsona polega na naprzemiennym napinaniu i rozluźnianiu mięśni. Istotny jest także sposób odżywiania i to jakie substancje dostarczamy organizmowi w czasie wykonywania obowiązków służbowych.

    Przy planowaniu odpowiedniej diety, warto zacząć od zabierania do pracy drugiego śniadania. To standardowe, które możemy kupić albo przygotować wcześniej i zabrać ze sobą, będzie najlepszym i najtańszym rozwiązaniem. To mogą być owoce, warzywa, soki, różnego rodzaju zupy albo bakalie. Unikajmy węglowodanów prostych: słodkości, czekolady, napojów energetyzujących czy dużej ilości kawy, która działa bardzo krótko, ale na dłuższą metę absolutnie nie będzie dawała efektu, który chcemy uzyskać – tłumaczy Ilona Cichecka.

    Równie ważny jest rozsądny podział obowiązków i zarządzanie swoim czasem. Po wyjściu z pracy należy odłożyć sprawy zawodowe na bok i skupić się na życiu prywatnym – spotkaniach z przyjaciółmi, rodziną, hobby.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Uroda

    Konsument

    Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

    Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

    Ochrona środowiska

    Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

    Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.