Mówi: | Ilona Cichecka |
Funkcja: | dietetyk, specjalista zdrowia publicznego |
Firma: | Fontis health&lifestyle, firma świadcząca usługi związane ze zdrowym stylem życia |
Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego
– Istnieją proste metody relaksacyjne, które pomagają radzić sobie ze stresem w sytuacjach doraźnych. Równie ważna jest odpowiednia jakość diety i ruch, które powinny być wdrożone nie jako dodatek, tylko jako codzienny element stylu życia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ilona Cichecka, dietetyk z firmy świadczącej usługi związane ze zdrowym stylem życia Fontis health&lifestyle.
Jednym z najprostszych sposobów na szybkie odprężenie jest proste ćwiczenie zakładające głęboki wdech nosem i wydech ustami. Można je wykonywać nawet w drodze do pracy czy podczas przerwy. Inna popularna technika świadomego oddychania zwana metodą Jacobsona polega na naprzemiennym napinaniu i rozluźnianiu mięśni. Istotny jest także sposób odżywiania i to jakie substancje dostarczamy organizmowi w czasie wykonywania obowiązków służbowych.
– Przy planowaniu odpowiedniej diety, warto zacząć od zabierania do pracy drugiego śniadania. To standardowe, które możemy kupić albo przygotować wcześniej i zabrać ze sobą, będzie najlepszym i najtańszym rozwiązaniem. To mogą być owoce, warzywa, soki, różnego rodzaju zupy albo bakalie. Unikajmy węglowodanów prostych: słodkości, czekolady, napojów energetyzujących czy dużej ilości kawy, która działa bardzo krótko, ale na dłuższą metę absolutnie nie będzie dawała efektu, który chcemy uzyskać – tłumaczy Ilona Cichecka.
Równie ważny jest rozsądny podział obowiązków i zarządzanie swoim czasem. Po wyjściu z pracy należy odłożyć sprawy zawodowe na bok i skupić się na życiu prywatnym – spotkaniach z przyjaciółmi, rodziną, hobby.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.