Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata
Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
– Polacy pokochali kuchnię. Zwracają uwagę na to, co jedzą, jak to zostało zrobione i gdzie produkty zostały kupione. Teraz pozostał już tylko kolejny krok na tej żywieniowej drodze edukacji, czyli samemu coś zrobić. Od czasu do czasu, nie mówię, że codziennie. Nie wszyscy muszą być takimi wariatami jak ja, że tym jakoś przesadnie żyją. Ale może to przynieść wielu osobom bardzo dużo radości – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, Karol Okrasa radzi zacząć od polskich tradycji kulinarnych. Ciekawym pomysłem jest poznawanie rodzimych smaków według poszczególnych regionów Polski. Rodzima kuchnia jest dla początkujących kucharzy znacznie łatwiejsza – nie tylko ze względu na znane od dzieciństwa smaki, lecz także dostępność produktów. Można je dostać na każdym bazarze w przystępnej cenie, podczas gdy egzotyczne składniki bywają drogie, a dostęp do nich ograniczony. Polska kuchnia daje duże możliwości eksperymentowania – przepisy można łatwo modyfikować, choćby po to, by dania były mniej kaloryczne.
– Chcemy odżywiać się zdrowiej, chcemy, by potrawy były lżejsze, dlatego też trochę z nimi kombinujemy. Myślę, że nawet już niech będzie ten klasyczny schabowy. Można go zrobić raz na jakiś czas tak, by był zdrowszy. Nie chcę robić w kuchni polskiej rewolucji, bo to jest najgorsza droga. Ewolucyjnie przyjdzie nam to łatwiej. Raz na jakiś czas coś sobie zrobić, zmienić – mówi Karol Okrasa.
Szef kuchni uważa, że Polacy są mocno przywiązani do pewnych smaków i aromatów, najczęściej tych znanych z dzieciństwa. Jednocześnie jednak są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej próbują nowych smaków i technik gotowania. Zmiany w sposobie przyrządzania posiłków wynikają głównie z mody na zdrowy styl życia. Polacy przekonali się m.in. do gotowania na parze, dzięki któremu posiłki zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze i są mniej kaloryczne.
– Jest dużo oliwy czy różnego rodzaju olejów, ale dodawanych w czystej, dziewiczej postaci, czyli balsamowanie się od środka, niepalenie tego na jakimś mocnym ogniu. Gotujemy lżej, jemy lżej. Myślę, że ogólnie możemy powiedzieć, że żyjemy zdrowiej i to jest najważniejsze. A trzeba pamiętać, że to jedzenie jest jednym z elementów naszego stylu życia, chyba nawet najważniejszy element – podkreśla Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2024-12-06: R. Metsola: Polska ma bardzo dobrą pozycję do bycia liderem UE na następne pół roku. Bezpieczeństwo w centrum uwagi prezydencji
- 2024-11-28: 1 grudnia nowa Komisja Europejska rozpoczyna prace. W składzie pierwszy raz komisarze ds. mieszkalnictwa oraz obronności
- 2024-12-03: 40 proc. Polaków nie czuje się zabezpieczonych na wypadek poważnej choroby. Obawiają się problemów z dostępem do leczenia i jego finansowaniem
- 2024-11-27: Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
- 2024-11-18: Sprzedaż kart telemetrycznych M2M mocno przyspieszyła. Dzięki nim internet rzeczy wspiera cyfryzację firm
- 2024-11-22: Rośnie rola pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych. Firmy chętniej korzystają z ekspertów zewnętrznych
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-10-31: Ruszyła największa elektrownia gazowa w Polsce. Dostarczy energię dla ok. 3 mln gospodarstw
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-10-21: Druga polska prezydencja w Radzie UE okazją na wzmocnienie głosu polskich przedsiębiorców. Teraz ich aktywność w UE jest niewielka
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Dawid Kwiatkowski: Nie nazwałbym się jurorem pobłażliwym, ale też nie jestem surowym oceniającym. Moje decyzje są sprawiedliwe i żadnej z nich nie żałuję
Wokalista zaznacza, że od początku miał jasno określony pomysł na swoją rolę w programie „Must Be the Music”. Absolutnie nie chce identyfikować się z obrazem surowego jurora, który z góry wszystko krytykuje. U niego na starcie każdy uczestnik ma równe szanse. Dawid Kwiatkowski docenia to, że niektórzy sięgają po jego utwory, ale jak zapewnia, nie jest to gwarancją przejścia do kolejnego etapu. Liczy się bowiem nie sam dobór repertuaru, lecz umiejętności wykonawcy.
Regionalne – Mazowieckie
Luksusowe wydania książek w centrum zainteresowania kolekcjonerów. W Warszawie można zobaczyć ponad 20 białych kruków z Polski i zagranicy
Księgi faksymilowe, jubilerskie czy bibliofilskie egzemplarze to dynamicznie rosnący trend kolekcjonerski. Dzięki faksymiliom, czyli perfekcyjnym replikom, można się zapoznać z dziełami, których oryginały najczęściej są niedostępne do oglądania. W Warszawie od 9 grudnia w salonie Goldenmark można będzie zobaczyć ponad 20 zagranicznych i polskich wyjątkowych wydawnictw. W kolekcji są m.in. dzieła Leonarda da Vinci, reprodukcje „Boskiej komedii” z kosmosu czy mapy zalanej kawą przez Fryderyka Chopina.
Media
Piotr Szwedes: Chyba każdy z nas tęskni za tym, żeby czasami zrzucić te wszystkie filtry i powiedzieć komuś prawdę. Niestety życie zmusza nas do tego, żebyśmy popełniali małe kłamstewka
Zdaniem twórców spektaklu „Bez hamulców – jazda bez trzymanki” świat, w którym wszyscy mówiliby to, co naprawdę myślą, wcale nie byłby taki idealny, jak nam się może wydawać. Czasem bowiem, by nie sprawić komuś przykrości, lepiej przemilczeć pewne kwestie lub wyrazić opinię takimi słowami, które nie zabolą. Sztuka powinna więc zmusić odbiorców do refleksji i odpowiedzi na pytanie, jakie mamy korzyści, a co tracimy, mówiąc prawdę bądź kłamiąc.