Newsy

Kobiety bardzo często używają podczas sesji w solarium kosmetyków do opalania na słońcu

2014-09-16  |  05:55

Podczas sesji w solarium nie należy używać kosmetyków przeznaczonych do opalania na słońcu. Nie są one bowiem przystosowane do tak skondensowanej dawki promieni UV. Nowoczesne kosmetyki solaryjne nie tylko przyspieszają opalanie, lecz także dodatkowo pielęgnują skórę. Zawierają witaminy, które pielęgnują skórę, i antyoksydanty, które zabezpieczają ją przed wolnymi rodnikami.

Kosmetyki do opalania na słońcu nie są przystosowane do działania zwiększonych dawek promieni UV. W solarium należy używać wyłącznie kosmetyków przeznaczonych do tego celu. Kosmetyki solaryjne zawierają przede wszystkim aktywatory opalenizny, dzięki którym opalanie przebiega nawet o 70 proc. bardziej efektywnie. Powodują one, że uzyskuje się głębszą opaleniznę w znacznie krótszym czasie. Nowoczesne kosmetyki zawierają także zaawansowane substancje odżywcze. Są to m.in. chińska herbata o działaniu detoksykującym i redukującym oznaki starzenia się skóry oraz olej Makadamia i olej z konopi, które zapewniają odpowiedni poziom nawilżenia.

Kosmetyki solaryjne zawierają specyficzne składniki, takie jak witaminy i minerały, które uzupełniają braki tych składników w skórze po opalaniu, a także co równie ważne zawierają również antyoksydanty, które pozwalają nam neutralizować wolne rodniki, które powstają w skórze podczas opalania – mówi Paweł Grabowski, prezes JK Solaria, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Większość kosmetyków solaryjnych zawiera również bronzery. Dzięki temu można cieszyć się głębokim, ładnym kolorem skóry zaraz po wyjściu z solarium, gdy naturalna opalenizna dopiero się wytwarza. Po opalaniu warto użyć specjalnych kosmetyków, których zadaniem jest nawilżenie skóry i przedłużenie trwałości opalenizny. Zawierają one wyciągi ze słodkich migdałów lub olejek Makadamia, które nawilżają i opóźniają złuszczanie naskórka, oraz pantenol, który działa kojąco i łagodząco na podrażnioną opalaniem skórę.

Sugerowałbym stosowanie kosmetyków solaryjnych przed każdą sesją opalania, a także używanie po opalaniu specjalistycznych kosmetyków nawilżających, dostosowanych właśnie do potrzeb skóry, która się opalała, aby osiągnąć głęboką, piękną opaleniznę – mówi Paweł Grabowski.

By dodatkowo chronić skórę przed rozpoczęciem opalania, warto użyć przyspieszacza opalania, który zawiera kompleks stymulujący wytwarzanie melaniny przez skórę. Dzięki temu opalenizna pojawi się znacznie szybciej, a skóra będzie krócej wystawiona na szkodliwe działanie promieni UV.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.