Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna. Wiele przepisów nawiązuje do kuchni polskiej
Przy okazji mundialu wzrosło zainteresowanie kuchnią brazylijską na całym świecie. Jak się okazuje, nie jest ona tak egzotyczna, jak można by przypuszczać. Dominują w niej mięsne potrawy z grilla, które są szczególnie łatwo i chętnie adaptowane w Polsce.
Dania kuchni brazylijskiej, które najłatwiej przełożyć na polski grunt, to te przyrządzane na grillu. Brazylijczycy z mięs grillują głównie wieprzowinę, i wołowinę. Podobnie jak w Polsce występują tam też różnice kulinarne w zależności od regionów. Ważnym elementem brazylijskiej kuchni są świeże owoce, które są tam łatwo dostępne.
– Kuchnia brazylijska to miks wpływów różnych kuchni – afrykańskiej, europejskiej, portugalskiej, niemieckiej. Bardzo ciekawa, barwna, dobrze przyprawiona, konkretna, bo mięso jest bardzo popularne w tej kuchni. Istotne jest też to, że Brazylijczycy podobnie jak Polacy uwielbiają grillować. Grillują zarówno mięso, jak i owoce, co jest bardzo ciekawe i inspirujące dla naszego polskiego grillowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz, McCormick Polska.
Jednym z najważniejszych składników kuchni brazylijskiej jest maniok, przypominający polskie ziemniaki, z którego wyrabia się mąkę zwaną cassavą. Na wyróżnienie zasługuje też gujawa oraz tempero baiano, czyli mieszanka przypraw, m.in. oregano, pietruszki, pieprzu i kminu rzymskiego.
– Cassava, czyli bezglutenowa mąka z manioku, bardzo przypomina naszą mąkę ziemniaczaną. Bardzo często jest stosowana do zagęszczania różnego rodzaju galaretek, ale także do pieczenia. Pieką z tego bułeczki. Ale to nie są słodkie wypieki, to są wypieki wytrawne. Jest lekkostrawna, to też jest takie dość charakterystyczne. Jest zdrowa po prostu – podkreśla Magdalena Bartoszewicz.
Podobieństwo pewnych elementów kuchni brazylijskiej i polskiej sprawia, że ta pierwsza może stać się inspiracją do kuchennych eksperymentów. Zwłaszcza popularne w Polsce dość proste potrawy grillowane można wzorem Brazylijczyków urozmaicić, dodając więcej warzyw, owoców i przypraw.
Czytaj także
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
- 2024-06-24: Przepisy dotyczące tzw. nowej żywności nie nadążają za tempem badań. Na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych produktów opracowanych w laboratoriach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.
Żywienie
Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.
Seriale
Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.