Newsy

Kukurydza powinna być stałym składnikiem diety. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, dobrze działa na cerę i uodparnia organizm

2015-01-21  |  06:30

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków.

Kukurydza jest bogata w selen, który wpływa na odporność organizmu, wspomaga walkę z przeziębieniami i wpływa na męską płodność. Zawiera też witaminę E, która jest nazywana witaminą młodości. Kukurydza jest też źródłem karotenoidów, czyli związków, które są antyoksydantami. Tutaj możemy wymienić beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Te dwa ostatnie są bardzo ważne dla narządu wzroku – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.

Warzywo to z powodzeniem może zastąpić obiad, bo dostarcza organizmowi cennych składników i niewiele kalorii. Gotowana zawiera więcej aktywnych przeciwutleniaczy niż surowa, a więc jest jeszcze zdrowsza.

Jeśli jest sezon, to najlepiej kolbę ugotować na parze, z masełkiem i solą i zjeść po prostu jako przekąskę lub element jakiegoś posiłku. Poza sezonem możemy sięgać po kukurydzę konserwową w słoikach lub puszkach. Nie musimy się jej bać, ale warto ją przepłukać, bo z racji zalewy zawiera więcej soli – tłumaczy Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Justyna Marszałkowska-Jakubik podkreśla, że mąkę kukurydzianą warto również wykorzystywać w kuchni do różnych wypieków.

Występuje w dwóch odmianach, możemy więc sięgnąć zarówno po mąkę oczyszczoną, jak i mąkę pełnoziarnistą. Jest bogata w witaminę E i błonnik. Może stanowić rewelacyjne urozmaicenie diety i co istotne  jest bezglutenowa – wyjaśnia Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Jako smaczną, a zarazem wartościową przekąskę dietetycy polecają również popcorn. Ale nie ten gotowy, kupowany w sklepie czy kinie, bo taki jest bardzo bogaty w tłuszcze i sól, lecz ten przygotowany samodzielnie, w wersji light.

Jeśli kupimy suche ziarna i uprażymy w garnku bez żadnych dodatków, to otrzymamy bardzo wartościową przekąskę, bogatą w błonnik, antyoksydanty, selen i witaminy z grupy B – dodaje Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Mączkę kukurydzianą wykorzystuje się też w kosmetologii. Ma ona cenne właściwości, działa przeciwalergicznie i łagodzi podrażnienia, a zmieszana z olejem rycynowym jest doskonałym środkiem na obrzęki.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Moda

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.

Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.