Mówi: | Lara Gessler |
Lara Gessler: „Kuchenne rewolucje” są przede wszystkim programem psychologicznym. Moja mama jest dobrym psychologiem, drugą Ewą Drzyzgą
Lara Gessler podkreśla, że jest dumna z tego, co osiągnęła jej mama przez 10 lat realizowania „Kuchennych rewolucji”, i cieszy się z jej ogromnego sukcesu. Jej zdaniem to nie jest tylko zwykły program o gotowaniu i zmianach aranżacji w restauracjach. By zrozumieć bowiem mechanizm działania tych lokali i tok myślenia uczestników, trzeba być doskonałym psychologiem. W konsekwencji program nie tylko zmienia dane miejsce, ale też życie ludzi i ich podejście do wielu spraw. Jako gospodyni formatu Magda Gessler jednocześnie wykorzystuje więc kilka swoich talentów i zdolności.
Zdaniem córki znanej restauratorki „Kuchenne rewolucje” to program wręcz stworzony dla jej mamy. Może w nim bowiem wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale także żyłką do biznesu i zmysłem artystycznym.
– Duma musi być. Uważam, że to jest idealne rozwiązanie dla mojej mamy, bo ona jest uzależniona od procesu twórczego, który jest dla niej fascynujący. Może więc realizować się i jako osoba kochająca kuchnię, i w sumie jako malarka, bo to, co ona robi, to jest malowanie rzeczywistości. Ten program pozwala jej cały czas tworzyć, a jednocześnie tych restauracji nie prowadzić, co by ją po prostu nudziło – powiedziała agencji Newseria Lara Gessler podczas benefisu Magdy Gessler z okazji 10-lecia "Kuchennych rewolucji".
Córka restauratorki nie ma wątpliwości, że przy realizacji tego programu nie bez znaczenia jest także umiejętna ocena i diagnoza stanu psychicznego ludzi, z którymi spotyka się jej mama. Magda Gessler bowiem nie tylko ratuje podupadające lokale i pomaga właścicielom postawić ich biznes na nogi, ale też rozwiązuje wiele problemów, które trapią ich od środka i hamują wiele działań. Dla wielu uczestników jej wizyta jest życiową lekcją – daje nowe spojrzenie na rzeczywistość, uczy kreatywności i pokazuje, że wiele bolączek zaczyna się w sercu lokalu, czyli w kuchni. Często dużymi problemami są też bowiem brak porozumienia między pracownikami i niesnaski rodzinne przenoszone na grunt zawodowy.
– Ona jest drugą Ewą Drzyzgą TVN-u. Jest dobrym psychologiem, a moim zdaniem „Kuchenne rewolucje” są przede wszystkim programem psychologicznym. Dlatego też tak nas fascynuje, bo to, co ona mówi, możemy odnieść do wielu rzeczy – mówi Lara Gessler.
Z okazji jubileuszu 10-lecia programu córka restauratorki dodała też wyjątkowy post na Instagramie, w którym napisała: „Moja Mama znalazła swoje miejsce, swój spokój na bardzo niespokojnych wodach Kuchennych rewolucji. Nigdzie indziej jej temperament i niewyczerpana potrzeba kreacji nie zostałyby zaspokojone. Mamo, robisz przysługę nam wszystkim. Pokazujesz czym jest piękno, smak i po prostu ludzkie serce. Bardzo Ci dziękuję!”.
Lara Gessler zdradza też, że czasami mama poleca jej te lokale, w których przeprowadziła rewolucje, i ich właściciele nadal trzymają wysoki poziom, dbają o klientów, a serwowane tam dania to prawdziwa uczta dla podniebienia.
– Zdzwaniamy się na przykład i ja mówię: „No, jestem tu i tu”, a ona mówi: „O Boże, jesteś tam? To koniecznie podjedźcie do tej i do tej knajpy, tam ostatnio byłam i tam jest rewelacyjnie, zjedzcie to i to”. Więc dokądkolwiek w Polsce się ruszę, to zawsze mam rekomendację, gdzie powinnam zjeść i to jest zawsze bardzo, bardzo miłe i zwykle bardzo, bardzo dobre – mówi Lara Gessler.
Program „Kuchenne rewolucje” pojawił się na antenie TVN-u 10 lat temu. Zrealizowano 20 sezonów, a Magda Gessler odwiedziła 280 lokalizacji. Od 5 marca można już oglądać kolejną jego edycję.
Czytaj także
- 2025-08-07: Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą
- 2025-08-18: Lanberry: Muszę teraz jak puzzle poukładać koncerty i treningi. Muzyka jest moim życiem, a taniec będzie pięknym dopełnieniem tego muzycznego świata
- 2025-08-14: Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
- 2025-08-11: A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
- 2025-07-09: W czwartek głosowanie nad wotum nieufności wobec Komisji Europejskiej. To inicjatywa ponad 70 europosłów, również z Polski
- 2025-07-10: Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia
- 2025-07-03: Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast
- 2025-07-17: Dorota Szelągowska: Tęsknię za Darkiem „Stolarzem” przed kamerą. Ale mamy ze sobą kontakt i będziemy razem robić jakieś rzeczy youtube’owe
- 2025-07-16: Na horyzoncie nowe terapie w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni. Rosną wyzwania w opiece nad dorosłymi pacjentami w Polsce
- 2025-05-19: Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.