Mówi: | Michał Bryś |
Funkcja: | szef kuchni, prowadzący program „Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia” |
Michał Bryś: krav maga i jazda konna pomagają mi odreagować stres związany z pracą
Gospodarz „Hell's Kitchen” nie ukrywa, że praca szefa kuchni jest wyjątkowo stresująca. W odreagowaniu negatywnych emocji restauratorowi pomaga sport: jazda konna, nurkowanie i krav maga. Na sportowe pasje Michał Bryś stara się wygospodarować przynajmniej jeden dzień w tygodniu.
Po pięciu sezonach z programu „Hell's Kitchen” odszedł Wojciech Modest Amaro. Jego miejsce w roli szefa piekielnej kuchni zajął Michał Bryś, niegdyś scenarzysta i producent telewizyjny, a obecnie właściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible. Bryś twierdzi, że praca szefa kuchni zapewnia adrenalinę i możliwość realizowania pasji, jest jednak wyjątkowo stresująca.
– Ona działa bardzo destruktywnie na człowieka i trzeba znaleźć ujście takim emocjom – mówi Michał Bryś agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Aby odreagować stres związany z pracą, restaurator intensywnie uprawia sport. Sposobem na wyciszenie jest dla niego nurkowanie, które określa mianem podwodnej medytacji. Jest wówczas sam ze sobą i słyszy tylko własny oddech, co działa na niego kojąco. Nadmiar emocji wyładowuje natomiast dzięki sztukom walki i jeździe konnej.
– Jeżdżę na koniach w takim westernowym stylu, to jest taka jazda, jaką można zobaczyć na westernach. Biję się trochę, bo to jest krav maga, to jest sztuka walki – mówi Michał Bryś.
Restaurator przyznaje też, że jego praca szefa kuchni jest niezwykle czasochłonna. Obecnie dołożył do niej jeszcze pracę na planie programu „Hell's Kitchen”. W efekcie ma coraz mniej wolnego czasu, który może przeznaczać na realizowanie swoich sportowych pasji.
– Staram się ten czas wygospodarować. Mam niedzielę wolną, czasami mam wolny poniedziałek i wtedy te pasje się dzieją – mówi Michał Bryś.
Program „Hell's Kitchen” można oglądać w każdy wtorek o godzinie 20.05 na antenie telewizji Polsat.
Czytaj także
- 2023-11-14: Michał Szczygieł: Na nowej płycie pokazuję swoje nowe twarze. Może to być zaskoczenie dla tych odbiorców, którzy do tej pory uwielbiali moje wesołe, radiowe utwory
- 2024-01-05: Michał Szczygieł: Czynnie uczestniczyłem we wszystkich pracach nad moją nową płytą. Pisałem teksty i muzykę, pełniłem rolę recenzenta, podsuwałem różne pomysły
- 2023-12-08: Michał Czernecki: Nie mam marzeń aktorskich. Chciałbym po prostu grać w dobrych filmach z dobrymi partnerami
- 2023-11-17: Michał Czernecki: Czuję się dobrze w swoim wieku. Nie cofnąłbym się ani o rok
- 2023-11-15: Katarzyna Warnke: My Polacy skrzętnie chowamy naszą seksualność w jakiś ciemny kąt i trochę się jej wstydzimy. A przecież już nawet sama rozmowa na ten temat może być podniecająca
- 2023-08-28: Stres w dzieciństwie negatywnie wpływa na rozwój mózgu i zdrowie psychiczne nastolatków. Pozytywne rodzicielstwo może niwelować te skutki
- 2023-08-18: Przewlekły stres zaburza reakcję mózgu na sytość. Konsekwencją jest przejadanie się i częstsze sięganie po słodkie i wysokokaloryczne posiłki
- 2023-07-18: Michał Szczygieł: Gramy w tym roku festiwale telewizyjne. Będzie to dla nas spory sprawdzian, bo przecież oglądają je miliony widzów
- 2023-08-18: Michał Szczygieł: To, że gram na imprezach z dużymi nazwiskami, napawa mnie dumą. Najlepsi muzycy w kraju często doceniają naszą pracę
- 2023-07-10: Michał Szczygieł: Lubię grać w piłkę nożną i kiedyś miałem w planach pójść w tym kierunku. Po drodze okazało się jednak, że ładnie śpiewam
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Żywienie
Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
Jurorka w programie „MasterChef Nastolatki” wspomina, że swoją przygodę z kulinariami rozpoczęła w dzieciństwie. Kiedy miała sześć lat, to już chętnie pomagała mamie, a z czasem sama zaczęła przygotowywać różne potrawy, które smakowały całej rodzinie. Jej popisowe dania to lasagna, tarta cytrynowa i zapiekane mięsa. Dorota Szelągowska przekonuje, że przyrządzając w kuchni różne smakołyki, doskonale się relaksuje.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.
Konsument
Poczucie bycia autentycznym w mediach społecznościowych wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne młodych ludzi. Autentyczność w prawdziwym życiu nie ma takiego znaczenia
Studenci, którzy postrzegają siebie jako autentycznych w mediach społecznościowych, są mniej zestresowani i cieszą się lepszym zdrowiem psychicznym, niż ci, którzy na platformach posługują się wizerunkiem wykreowanym. Autentyczność w rzeczywistym świecie nie ma jednak takiego wpływu na dobrostan psychiczny. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z USA we współpracy z polskimi i niemieckimi kolegami. Badacze przyjrzeli się też różnicom między tymi zależnościami badanymi u pokolenia Z i pokoleń wcześniejszych. Z ich obserwacji wynika, że „zetki” uważają siebie za bardziej autentycznych w mediach społecznościowych niż starsi uczestnicy badania.