Mówi: | Kamila Tarmas |
Funkcja: | kierownik kawiarni Starbucks |
Miejsce pochodzenia kawy ma ogromny wpływ na jej smak
Aromatyczne przyprawy i syropy to najpopularniejsze sposoby przyrządzania kawy według indywidualnego gustu. Aby nadać ulubionemu napojowi jeszcze bardziej indywidualny charakter, warto spróbować przygotować go z innych niż zazwyczaj ziaren. Na smak kawy ma bowiem wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia.
Kawiarnie zazwyczaj dysponują ograniczoną liczbą mieszanek espresso, na bazie których przyrządzana jest kawa. Zazwyczaj jest to mieszanka przeznaczona do kaw czarnych oraz druga do kaw z dodatkiem mleka. Popularne kawiarnie sieciowe oferują np. mieszankę ciemno palonych ziaren z Ameryki Łacińskiej, Azji i Pacyfiku o pełnym smaku z nutą karmelu, która idealnie nadaje się do przyrządzania kawy cappuccino i latte. Taką mieszankę można wykorzystać także w domu do samodzielnego przygotowania ulubionego napoju. Bariści zachęcają jednak do eksperymentowania i próbowania nowych rodzajów ziaren. Coraz więcej kawiarni wzbogaca swoją ofertę o nowe mieszanki espresso.
– Jest to rewolucja w świecie kawowym, dlatego że swoją ulubioną kawę można wybrać i przyrządzić na kilka różnych sposobów. Możemy spróbować z shotem espresso z jednego regionu lub z shotem espresso z dwóch regionów. Jest to również bardzo ciekawa opcja dla tych, którzy kawę piją nie tylko w kawiarniach, lecz także w domu czy biurze. Mogą oni spróbować kawy na miejscu, na przykład na shotach z Gwatemali, i później taką kawę wypróbować u siebie w biurze czy domu – mówi Kamila Tarmas, kierownik kawiarni Starbucks, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Większość popularnych mieszanek powstaje na bazie ziaren kawy arabica. Coraz większe uznanie zyskują jednak także mniej znane kawy, jak np. Guatemala Antigua. Pochodzi ona z regionu Antigua w Gwatemali. Dojrzewa na dużych wysokościach, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny. Ziarna te są średnio palone, co sprawia, że idealnie komponują się z mlekiem i są świetną bazą do przyrządzania kawy latte lub cappuccino.
– Gwatemala Antigua jest to bardzo specyficzny i wyjątkowy region, dlatego że wokół miasta Guatemala Antigua znajdują się trzy wulkany, które są cały czas aktywne i które cały czas dymią. I ten dym, ten pył wulkaniczny, przenika do gleby, co nadaje takiego specyficznego charakteru tym ziarnom. Kawa z Gwatemali jest kawą o takim lekkim posmaku czekoladowym i właśnie dymnym. Możemy tam w zapachu wyczuć orzechy włoskie, mleczną czekoladę i troszeczkę karmelu – mówi Kamila Tarmas z kawiarni Starbucks.
Na smak kawy największy wpływ ma moment jej zbioru oraz sposób łuskania. Duże znaczenie ma także kraj, a nawet region pochodzenia. Bariści zachęcają, aby nie przywiązywać się do wypróbowanych i lubianych ziaren, lecz eksperymentować z nowymi smakami z różnych stron świata. Takie poszukiwania przyczynią się do zwiększenia świadomości w zakresie przyrządzania kawy, jej obróbki i pochodzenia.
Czytaj także
- 2024-06-27: Sztuczna inteligencja ma coraz więcej zastosowań w internetowym handlu. Teraz e-sklepy muszą się przygotować do wdrożenia nowych regulacji
- 2023-11-08: Fusy z kawy zamiast piasku. Taki komponent może wzmocnić beton z korzyścią dla środowiska
- 2023-03-21: U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
- 2023-02-20: Kawa bezkofeinowa może pomóc w wychodzeniu z uzależnienia od kofeiny. Pozwala zredukować efekty odstawienne
- 2022-10-14: Karolina Malinowska: Dzień zaczynam od wypicia filiżanki kawy. Robiła tak moja mama, babcia i ja też tak teraz robię
- 2022-11-08: Tzw. drzemka mocy może pobudzić mózg do działania. Pod warunkiem że potrwa ok. 20 minut
- 2022-09-28: Kawa może odegrać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Kilka filiżanek dziennie wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy
- 2022-05-20: Kawa zaczyna odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Lekarze zalecają trzy–pięć filiżanek dziennie
- 2022-05-25: Fusy po kawie mogą być cennym surowcem. Powstają z nich ekologiczne opakowania, brykiet do kominka, a nawet ubrania
- 2021-10-04: Coraz więcej osób choruje na alzheimera. Do ograniczenia ryzyka wystąpienia tej choroby może się przyczynić kawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Edukacja
![](/files/1922771799/czesc-cialo-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Dorośli nie umieją rozmawiać o dojrzewaniu ze swoimi dziećmi. Młodzi czerpią wiedzę głównie z internetu
Dojrzewanie i to, co w tym okresie dzieje się z ciałem i emocjami, to w wielu polskich domach wciąż temat tabu. Nawet jeśli rodzice i opiekunowie podejmują temat, to często się okazuje, że nie za bardzo wiedzą, jak mają o tym rozmawiać ze swoimi dziećmi. Młodzi najczęściej szukają odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości w internecie, jednak nie zawsze są to jakościowe treści, zgodne z aktualną wiedzą i pochodzące od wykwalifikowanych ekspertów. – Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie znajdą bezpieczną wiedzę na temat wszystkiego, co się dzieje w ich ciele, głowie i duszy w tak ważnym momencie w ich życiu – mówi Olga Kwiecińska, założycielka i pomysłodawczyni Cześć Ciało.
Media
Robert El Gendy: Z Klaudią Carlos jesteśmy różni charakterologicznie, ale doskonale się uzupełniamy. Jak mam słabszy dzień, to ona przejmuje kontrolę nad rozmową lub odwrotnie
![](/files/1922771799/el-gendy-o-klaudii-foto,w_133,_small.jpg)
Nowi gospodarze TVP2 nie mogą się nachwalić zarówno atmosfery, jaka panuje w TVP, jak i siebie nawzajem. Robert El Gendy bardzo się cieszy z tego, że może prowadzić „Pytanie na śniadanie” z Klaudią Carlos i przekonuje, że ich duet ma duży potencjał. Na wizji doskonale się dogadują i uzupełniają, a poza kamerami mają wiele wspólnych tematów do rozmów.
Prawo
Świadomość społeczna na temat ryzyka publikowania wizerunków dzieci w internecie nadal bardzo niska. UODO apeluje o ostrożność
![](/files/1922771799/wizerunek-dziecka-foto-1_1,w_133,r_png,_small.png)
Kilkaset milionów zdjęć codziennie jest publikowanych w internecie, wśród nich wiele z udziałem dzieci. Zdjęcia i wideo zamieszczają zarówno rodzice, jak i placówki oświatowe, do których dzieci uczęszczają. Materiały te, bez względu na to, z jaką intencją są publikowane, mogą trafić w niepowołane ręce i posłużyć do ataku hejterskiego na dzieci, kradzieży ich cyfrowej tożsamości, a nawet zostać wykorzystane przez osoby o skłonnościach pedofilskich. Podkreślają to eksperci UODO i Fundacji Orange w poradniku skierowanym do osób pracujących w placówkach i organizacjach działających na rzecz dzieci.