Newsy

Lana Nguyen przygotowuje nową kolekcję. Będzie cała różowa

2014-07-02  |  05:40
Lana Nguyen jest młodą polską projektantką o wietnamskich korzeniach. W swoich projektach łączy kulturę azjatycką i europejską. Projektantka, chociaż tworzy modę, przyznaje się, że sama nie ma pojęcia o tym, co jest modne w tym sezonie i jakie są najnowsze trendy. Rzadko zagląda do sieciówek.

Wolę tworzyć własne ubrania. Nie znam się na trendach, noszę to, co mi się podoba, w czym się dobrze czuję. Teraz na przykład bardzo lubię pastelowe kolory, odcienie różu i metaliczne spódniczki – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle projektantka Lana Nguyen.

Lana Nguyen przygotowuje się do obrony tytułu magistra sztuki na Wydziale Projektowania Ubioru w Łodzi. Jej kolekcja ma prezentować kobiecą zmysłowość.

Kolekcja traktuje o zmysłach kobiety w sztuce, literaturze, również modzie. Moja kolekcja będzie po prostu odzwierciedleniem mojego podglądu na to, jak wygląda zmysłowa kobieta. Mogę jeszcze zdradzić, że kolekcja będzie cała różowa – dodaje projektantka.

Pod koniec lipca Nguyen zaprezentuje swoją kolekcję w Londynie podczas targów mody Pure London. Projektantka przyznaje, że to będzie jej jedyny wypoczynek w tym roku.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.