Newsy

Monika Richardson napisała książkę kucharską. Premiera przed Bożym Narodzeniem.

2013-10-30  |  07:20
Monika Richardson wydaje książkę z przepisami. W "Kuchni kobiet" dziennikarka zgromadziła przepisy z całego świata. Przez kilka lat zebrała je od kobiet, z którymi miała okazję rozmawiać podczas służbowych i prywatnych spotkań. To już piąta książka na koncie Moniki Richardson.

Jestem bardzo płodną "twórczynią książek". Nie chcę nazywać siebie pisarką, bo po co ma potem Kuba Wojewódzki znowu się na mnie „wyzwierzęcać” – mówi Monika Richardson agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Gwiazda przyznaje, że chciała pokazać swoim fanom nieco inną stronę swojej osobowości.

Myślę, że moi widzowie mogli nie podejrzewać, że w ogóle gotuję, a jeżeli nawet, to że potrafię później te przepisy komuś przekazać – mówi Richardson.

Wiele przepisów jest związanych z osobistymi przeżyciami autorki.

To jest kuchnia mojej babki, mojej mamy, moich ciotek, mojej rodziny. Kuchnia wymyślona przez kobiety dla mężczyzn. Zdradzam w tej książce np. przepis na pieczeń wołową, który dostałam od ciotki mojego byłego męża z Australii. Mięso marynuje się przez co najmniej dwie doby. Później, jak ona się już upiecze, na wierzch kroi się bagietkę z musztardą dijon. To najpyszniejsza rzecz na świecie. Uważam, że idealnie nadaje się na długie zimowe wieczory. W mojej książce znajduje się wiele przepisów, które przewędrowały pół świata – mówi Monika Richardson.

Książka trafi do księgarń przed Bożym Narodzeniem.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.