Mówi: | Jula |
Funkcja: | wokalistka |
Jula: Początki były trudne. Dziś potrafię się już nawet śmiać z porażek
Jula pracuje nad swoją trzecią płytą. Obecnie jest na etapie tworzenia stylistycznej koncepcji krążka i pisania tekstów. Twierdzi, że w nowych piosenkach zawrze m.in. doświadczenia ze świata show-biznesu z ostatnich lat. Wokalistka nie ukrywa, że początki na muzycznej scenie były dla niej trudne, dziś jednak potrafi już czerpać ze swojej pracy satysfakcję.
Jula, czyli Julita Fabiszewska, zdobyła rozgłos dzięki swoim amatorskim nagraniom publikowanym w internecie. Utwory jej autorstwa, m.in. „Za każdym razem”, w kilka lat osiągnęły 30 mln wyświetleń. W 2012 roku wydała swój debiutancki album „Na krawędzi”, który osiągnął status złotej płyty. Dwa lata później ukazał się kolejny krążek pt. „180°”. Oba utrzymane były w stylistyce popowo-rockowej. Obecnie wokalista pracuje nad trzecim albumem.
– Tworzę demówki, potrafię siedzieć nawet do 4-5 nad ranem, jeżeli wena mi dopisuje i mam nadzieję, że dopisze jak najdłużej. Jestem w trakcie tworzenia, więc jeszcze gdzieś te wszystkie pomysły się na temat stylistyki i tematyki kłębią się w mojej głowie i na pewno myślę o duetach – mówi Jula agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Większość piosenek na nową płytę powstaje w małym, domowym studiu wokalistki. Jula tradycyjnie już sama pisze testy, które znajdą się na jej płycie. Twierdzi, że nie wyobraża sobie śpiewania utworów napisanych przez obcą osobę i cieszy się, że fanom podoba się jej twórczość.
– Pierwszy tekst napisałam w wieku 13 lat, więc dzisiaj jest mi trochę łatwiej, trochę dojrzałam emocjonalnie i wiem już, czego od siebie oczekuję i czego oczekują ode mnie inni – mówi Jula.
W ciągu trzech lat od nagrania debiutanckiej płyty w życiu młodej wokalistki wiele się zmieniło. Jula została laureatką nagrody internautów i nagrody publiczności podczas festiwalu TOPtrendy 2012, za najlepszy debiut i jako najlepsza artystka otrzymała nagrodę podczas gali Eska Music Awards 2012, wystąpiła też na koncercie „Największe przeboje roku” podczas TOPtrendy 2013. Wokalistka twierdzi, że została rzuconą na głęboką wodę, a początki muzycznej kariery były bardzo trudne.
– Nie miałam nic wspólnego z tym światem, nie starałam się, żeby do niego wkroczyć. Gdzieś tam ci ludzie chcieli mnie i zaprosili mnie do tego świata i nie żałuję, że skorzystałam z okazji. Ale dużo się nauczyłam, na początku było ciężko, dziś już potrafię czerpać z tego satysfakcję i być szczęśliwa – mówi Jula.
Najtrudniejszym elementem pracy w show-biznesie był dla Juli stres przed kamerami i ludźmi. Z lękiem tym wiązały się najtrudniejsze chwile festiwali – wokalistka przyznaje, że nie do końca potrafiła sobie z tym poradzić.
– Dziś już jest mi łatwiej, dziś już potrafię się tym bawić, cieszyć się z tego, czasami śmiać się z porażek, jest mi po prostu łatwiej, ale początki były bardzo trudne – mówi Jula.
Wokalistka twierdzi, że część tych doświadczeń znajdzie odzwierciedlenie w tekstach, które obecnie pisze. Nowy krążek ma ukazać się w 2016 roku.
Czytaj także
- 2025-04-09: Jeszcze większe wsparcie dla konkurencyjności i rozwoju polskiej gospodarki. BGK prezentuje nową strategię
- 2025-04-04: Dziś premiera drugiego albumu Wiktora Dyduły. „Serwuję dużą gamę najróżniejszych emocji”
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-03-19: Kajra: Sławomir zaskakuje mnie i totalnie zachwyca każdym utworem. Jego teksty i muzyka są zupełnie na innym poziomie
- 2025-03-13: Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
- 2025-03-24: Julia Kamińska: Materiał z mojej debiutanckiej płyty jest kontrowersyjny i raczej ciężki, ale ludzie chcą tego słuchać
- 2025-02-17: K. Śmiszek: Działania USA to atak na sądownictwo międzynarodowe. To zagrożenie dla praw ofiar zbrodni wojennych
- 2025-01-22: T. Bocheński: Współpraca z Donaldem Trumpem może być bardzo trudna. Interes amerykański będzie stawiany na pierwszym miejscu
- 2025-01-21: Przyszłość relacji transatlantyckich wśród głównych tematów posiedzenia PE. Europa jest gotowa do współpracy
- 2024-11-28: 1 grudnia nowa Komisja Europejska rozpoczyna prace. W składzie pierwszy raz komisarze ds. mieszkalnictwa oraz obronności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.