Mówi: | Anna Wśniewska |
Funkcja: | menadżer ds. produktu |
Firma: | Natura Siberica |
Na właściwości kosmetyków wpływa sposób pozyskiwaniach roślin do ich produkcji. Te najlepsze pochodzą z dzikich zbiorów bądź farm organicznych
Właściwości kosmetyków naturalnych są lepsze, gdy do ich produkcji używa się roślin pozyskiwanych w naturalnym środowisku ich wzrostu. Niezwykle istotne jest, by czas zbiorów był jednoznaczny z czasem maksymalnej akumulacji w roślinie najbardziej wartościowych i biologicznie aktywnych substancji. Jeśli zioła, owoce czy korzenie zostaną zebrane przedwcześnie, nie mogą być wykorzystane do celów terapeutycznych. Inną grupą są kosmetyki naturalne produkowane na bazie organicznych składników pochodzących z upraw, które są pod stałą kontrolą człowieka.
– Składniki do produkcji kosmetyków naturalnych najlepiej jest pozyskiwać ze stanu naturalnego, czyli ze środowiska, w którym one występują. To tzw. metoda dzikich zbiorów. Jest to taki sposób pozyskiwania roślin, jakiego od lat używali rdzenni mieszkańcy danych okolic. Polega on na tym, aby rośliny zbierać dokładnie w tym momencie, kiedy ich cykl wzrostu pozwala na największe skumulowanie składników odżywczych w danej roślinie – mówi agencji Newseria Anna Wśniewska, menadżer ds. produktu Natura Siberica.
Najbardziej wartościowe zioła, trawy czy owoce muszą mieć najbardziej optymalne naturalne warunki rozwoju. Nie są one w żaden sposób stymulowane zewnętrznie, dzięki czemu ulegają selekcji, której dokonuje wyłącznie natura. Surowy syberyjski klimat mają szansę przetrwać tylko najsilniejsze gatunki – bogate w odżywcze, aktywne składniki. Przestrzeganie rytmu naturalnego odrostu roślin jest niemałym wyzwaniem. Niektóre z nich zbierane są raz w roku, a ich korzenie i odrosty co 2–3 lata. Bywa, że taki cykl wynosi nawet 5–6 lat. Bardzo ważne jest także, by po zebraniu roślin natychmiast przystąpić do wstępnego ich przetwarzania, czyli np. suszenia.
– Świetnym przykładem tutaj są trawy, które już po kilku godzinach od zbioru, gdy są pozostawione same sobie, wydzielają bardzo duże ilości ciepła i nie będą się nadawały do późniejszej obróbki, natomiast poddane wstępnemu suszeniu nie tracą swoich cennych witamin i składników odżywczych. Są idealnym surowcem do wytwarzania kosmetyków naturalnych – mówi Anna Wśniewska.
Dzikie zbiory polegają na zbieraniu składników naturalnych ze środowiska, natomiast zupełnie odrębną kwestią są farmy organiczne, gruntownie przygotowywane i uprawiane przez ludzi. Nie używa się w nich pestycydów i sztucznych nawozów.
– Farmy ekologiczne są kontrolowane przez cały okres upraw, ale również na długo przed planowanym otwarciem takiej farmy. Już na trzy lata wcześniej kontrolowany jest skład gleby oraz skład deszczówki na obecność substancji, które mogłyby w jakikolwiek sposób zaburzyć skład roślin, które będą uprawiane w danym miejscu – mówi Anna Wśniewska.
Bardzo często na opakowaniach kosmetyków naturalnych pojawiają się gwiazdki. Oznacza to, że dany składnik pochodzi z certyfikowanej uprawy ekologicznej.
Czytaj także
- 2023-11-17: Rynek bakalii rośnie w dwucyfrowym tempie. Sprzyja mu trend zdrowego stylu życia
- 2023-11-07: Hejt w internecie mocno uderza w przedsiębiorców. To coraz częściej działanie wyspecjalizowanych podmiotów, które na tym zarabiają
- 2023-11-09: Coraz bardziej zaawansowane prace nad morskimi farmami wiatrowymi na Bałtyku. Inwestorzy przygotowują się też do aukcji w 2025 roku
- 2023-10-12: Popyt na surowce wtórne rośnie. Cennym źródłem mogą być zużyte instalacje OZE i uboczne produkty spalania węgla
- 2023-09-12: Jedna trzecia mórz i oceanów jest przełowiona. Agresywne połowy działają na szkodę środowiska, gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
- 2023-09-15: Latem spożycie owoców i warzyw wzrosło do poziomów niewidzianych od pandemii. Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty
- 2023-08-30: Odejście od węgla do 2030 roku i neutralność klimatyczna w 2040 roku. Energetyczna grupa przyspiesza transformację energetyczną
- 2023-10-16: Sztuczna inteligencja przyspiesza powstanie leków. Rozwiązanie polskiej firmy pomaga szybciej tworzyć nowe związki chemiczne
- 2023-07-27: Pożary i susze w Europie to wina zmian klimatu i zbyt wolnego przechodzenia na OZE. Każdy gigawat zielonej energii to oszczędność pieniędzy, emisji i wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Aneta Glam-Kurp: Na wielu osobach bardzo się zawiodłam i w tej chwili nie mam żadnych przyjaciół. Moim stylem życia przyciągałam tylko interesownych ludzi
Uczestniczka programu „Żony Miami” podkreśla, że kiedyś miała bardzo duże grono przyjaciółek i koleżanek, ale czas i różne życiowe sytuacje szybko zweryfikowały te znajomości. Okazało się bowiem, że te kobiety nie były jej przychylne, nie ceniły jej towarzystwa ani też nie imponowała im jej osobowość, tylko zasobność portfela. Były więc blisko, bo wiedziały, że dzięki niej mogą się pławić w luksusach. Aneta Glam-Kurp zakończyła więc wszystkie toksyczne znajomości i teraz jest już ostrożniejsza. Jak przekonuje, zamiast fałszywych przyjaciół woli nie mieć żadnych.
Prawo
Polacy nie mają w zwyczaju sporządzać testamentów. Co piąty uważa, że ma jeszcze czas na taką decyzję

Tylko 9 proc. Polaków w wieku powyżej 45 lat przygotowuje testament. Ponad 40 proc. przyznaje, że nigdy się nad tym nie zastanawiało, a prawie jedna czwarta uważa, że nie ma nic cennego, co mogłaby po sobie zostawić. Decyzję o sporządzeniu dokumentu przekładamy na później, tymczasem pozwala on zabezpieczyć interes spadkobierców i zapobiega konfliktom. – Warto się zastanowić i zabezpieczyć swoją rodzinę, żeby po śmierci majątek trafił w odpowiednie ręce – przekonuje dr Dawid Rejmer, radca prawny w Kancelarii Finansowej LEX.
Handel
Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen

W Polsce wciąż na śmietnik trafia niemal 5 mln t jedzenia rocznie. Ponad połowa Polaków źle gospodaruje produktami spożywczymi, ale wraz z dynamicznym wzrostem cen żywności rośnie też potrzeba ograniczenia tego zjawiska. Za tym idzie rosnąca popularność aplikacji, które z tym walczą. Jedną z nich jest Foodsi, która pozwala kupić po niższej cenie produkty spożywcze i gotowe dania, które niesprzedane w danym dniu trafiłyby na śmietnik. Twórcy tego rozwiązania rozszerzają funkcjonalność o dostawy do domu.