Mówi: | Jakub Gawroński |
Funkcja: | dyrektor marketingu |
Firma: | De'Longhi Polska |
Perfekcyjną kawę można przyrządzić samodzielnie. Nowoczesne ekspresy pozwalają zaprogramować napój wedle własnej receptury
Za naciśnięciem kilku przycisków w nowoczesnym ekspresie możliwe jest przygotowanie napoju wedle własnego gustu i upodobań smakowych. Wystarczy zadbać o dobry gatunek kawy, a pozostałe czynności wykona już samo urządzenie. Można zaprogramować objętość wybranego napoju, ulubione proporcje kawy i mleka, pożądaną temperaturę parzenia, a nawet podgrzać filiżanki.
Przy zakupie ekspresu trzeba wziąć pod uwagę, jaki rodzaj kawy najbardziej lubimy pić i jakie mamy oczekiwania wobec danego urządzenia. Najnowocześniejszy sprzęt umożliwia utworzenie nawet sześciu indywidualnych profili użytkownika, przez co każdy członek rodziny może zaprogramować napój według własnych preferencji.
– Dzięki nowoczesnym ekspresom ciśnieniowym możemy się cieszyć smakiem perfekcyjnej kawy także w domowym zaciszu, i to niezależnie od tego, czy preferujemy aromatyczne espresso, kremowe cappuccino czy delikatne caffe latte – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jakub Gawroński, dyrektor marketingu De'Longhi Polska.
Każdy wytrawny kawosz ma nie tylko swój ulubiony rodzaj kawy, lecz także sprawdzoną recepturę jej przyrządzenia. Żeby wydobyć z napoju pełny smak i aromat, trzeba się zastosować do kilku podstawowych zasad. Sekret tkwi między innymi w odpowiednim parzeniu.
– Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura parzenia. Powinna ona wynosić 88–96 stopni Celsjusza. Równie istotnym elementem jest stopień zmielenia ziaren. Ważne, aby młynek w ekspresie miał szeroki zakres regulacji. Przykładowo ekspresy automatyczne De'Longhi wyposażone są w stalowy młynek żarnowy z trzynastostopniową regulacją poziomu zmielenia ziaren – tłumaczy Jakub Gawroński.
Mocno palone ziarna trzeba zmielić trochę grubiej, z kolei te łagodnie palone, czyli bardzo jasne, można nieco drobniej. Bariści zachęcają, aby nie przywiązywać się do jednego smaku kawy, lecz wciąż eksperymentować i poszukiwać nowych gatunków.
– Wybór rodzaju kawy zależy od naszych upodobań smakowych. Bariści używają zazwyczaj mieszanek przygotowanych z 3 lub 4 odmian ziaren. Musimy pamiętać, że ziarna kawy są podatne na wietrzenie i przejmowanie zapachów z otoczenia. Powinny być więc przechowywane w suchym i zamkniętym opakowaniu – podkreśla Jakub Gawroński.
Nowoczesne ekspresy, spieniając mleko, wykorzystują tylko taką jego ilość, która jest potrzebna do przygotowania mlecznej pianki. Termiczna izolacja karafki i możliwość przechowywania w lodówce sprawi, że będzie ono zawsze świeże i odpowiednio schłodzone.
– W przypadku ekspresów wyposażonych w automatyczny system mleczny za cały proces odpowiada maszyna. To ona zapewnia nam idealną mleczną piankę. Nam pozostaje jedynie zadbać o mleko. Najlepiej spienia się mleko schłodzone tłuste lub półtłuste – dodaje Jakub Gawroński.
Nowoczesne ekspresy są także wyposażone w podgrzewacze filiżanek, by dłużej cieszyć się temperaturą ulubionego napoju.
Czytaj także
- 2025-02-19: Polskie mleczarstwo przygotowuje się do silniejszej konkurencji na zagranicznych rynkach. Potrzebuje wsparcia systemowego
- 2024-12-05: Walka z globalnym wylesianiem przesunięta o rok. Rozporządzenie UE prawdopodobnie zacznie obowiązywać dopiero w grudniu 2025 roku
- 2024-09-27: Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników
- 2024-10-04: Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
- 2024-10-01: Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji
- 2023-11-28: Pogorszenie koniunktury w mleczarstwie. W tych warunkach trudno planować inwestycje w cele środowiskowe
- 2023-11-14: Polskie mleczarstwo na zielonej ścieżce. Wdrożenie proekologicznych zmian przełoży się na wzrost cen nabiału
- 2023-11-08: Fusy z kawy zamiast piasku. Taki komponent może wzmocnić beton z korzyścią dla środowiska
- 2023-04-12: Rzetelność informacji podawanych przez producentów mleka modyfikowanego pod lupą badaczy. Wiele z nich nie ma naukowego poparcia
- 2023-03-21: U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Iga Baumgart-Witan: To jest ostatni rok mojej kariery. Na emeryturze chciałabym się zająć sportem niezawodowym, może zakocham się w telewizji
Ponad dwie dekady swojego życia biegaczka poświęciła sportowi. Nie ukrywa, że w niektórych momentach bardzo trudno było jej pogodzić sferę prywatną z intensywnymi treningami i wyjazdami na zawody, ale zawsze mogła liczyć na wsparcie i pomoc ze strony męża. Na bieżni spędzała dużo czasu i jak zauważyła, bardzo ucierpiały na tym jej relacje przyjacielskie i koleżeńskie. Wkrótce Iga Baumgart-Witan kończy karierę. Zamierza jednak nadal działać w sporcie, szkolić innych i współpracować z klubami. Kusi ją też telewizja.
Media
Problem patotreści w internecie narasta. Potrzebna edukacja dzieci, rodziców i nauczycieli

Co czwarty nastolatek (26 proc.) ogląda w sieci tzw. patostreamy, wulgarne, obsceniczne i nacechowane przemocą widowiska lub transmisje internetowe nadawane na żywo w serwisach streamingowych i mediach społecznościowych – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. To zjawisko mające na młodych ludzi negatywny wpływ wciąż zyskuje na znaczeniu w przestrzeni internetowej, a prawo nie nadąża za rozwojem technologii. Specjaliści zauważają, że nie jest to tylko chwilowa moda, ale poważny problem społeczny, który wymaga zintegrowanych działań edukacyjnych i informacyjnych.
Media
Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca

Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.