Newsy

Perfekcyjną kawę można przyrządzić samodzielnie. Nowoczesne ekspresy pozwalają zaprogramować napój wedle własnej receptury

2016-05-04  |  06:35
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Stream Type LIVE
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Playback Rate
1

    Za naciśnięciem kilku przycisków w nowoczesnym ekspresie możliwe jest przygotowanie napoju wedle własnego gustu i upodobań smakowych. Wystarczy zadbać o dobry gatunek kawy, a pozostałe czynności wykona już samo urządzenie. Można zaprogramować objętość wybranego napoju, ulubione proporcje kawy i mleka, pożądaną temperaturę parzenia, a nawet podgrzać filiżanki.

    Przy zakupie ekspresu trzeba wziąć pod uwagę, jaki rodzaj kawy najbardziej lubimy pić i jakie mamy oczekiwania wobec danego urządzenia. Najnowocześniejszy sprzęt umożliwia utworzenie nawet sześciu indywidualnych profili użytkownika, przez co każdy członek rodziny może zaprogramować napój według własnych preferencji.

    – Dzięki nowoczesnym ekspresom ciśnieniowym możemy się cieszyć smakiem perfekcyjnej kawy także w domowym zaciszu, i to niezależnie od tego, czy preferujemy aromatyczne espresso, kremowe cappuccino czy delikatne caffe latte – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jakub  Gawroński, dyrektor marketingu De'Longhi Polska.

    Każdy wytrawny kawosz ma nie tylko swój ulubiony rodzaj kawy, lecz także sprawdzoną recepturę jej przyrządzenia. Żeby wydobyć z napoju pełny smak i aromat, trzeba się zastosować do kilku podstawowych zasad. Sekret tkwi między innymi w odpowiednim parzeniu.

    – Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura parzenia. Powinna ona wynosić 88–96 stopni Celsjusza. Równie istotnym elementem jest stopień zmielenia ziaren. Ważne, aby młynek w ekspresie miał szeroki zakres regulacji. Przykładowo ekspresy automatyczne De'Longhi wyposażone są w stalowy młynek żarnowy z trzynastostopniową regulacją poziomu zmielenia ziaren – tłumaczy Jakub Gawroński.

    Mocno palone ziarna trzeba zmielić trochę grubiej, z kolei te łagodnie palone, czyli bardzo jasne, można nieco drobniej. Bariści zachęcają, aby nie przywiązywać się do jednego smaku kawy, lecz wciąż eksperymentować i poszukiwać nowych gatunków.

    – Wybór rodzaju kawy zależy od naszych upodobań smakowych. Bariści używają zazwyczaj mieszanek przygotowanych z 3 lub 4 odmian ziaren. Musimy pamiętać, że ziarna kawy są podatne na wietrzenie i przejmowanie zapachów z otoczenia. Powinny być więc przechowywane w suchym i zamkniętym opakowaniu – podkreśla Jakub Gawroński.

    Nowoczesne ekspresy, spieniając mleko, wykorzystują tylko taką jego ilość, która jest potrzebna do przygotowania mlecznej pianki. Termiczna izolacja karafki i możliwość przechowywania w lodówce sprawi, że będzie ono zawsze świeże i odpowiednio schłodzone.

    – W przypadku ekspresów wyposażonych w automatyczny system mleczny za cały proces odpowiada maszyna. To ona zapewnia nam idealną mleczną piankę. Nam pozostaje jedynie zadbać o mleko. Najlepiej spienia się mleko schłodzone tłuste lub półtłuste – dodaje Jakub Gawroński.

    Nowoczesne ekspresy są także wyposażone w podgrzewacze filiżanek, by dłużej cieszyć się temperaturą ulubionego napoju.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Konsument

    Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

    Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

    Edukacja

    Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

    Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.

    Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć