Newsy

Hanna Lis: Izrael to fantastyczne miejsce. Byłam pozytywnie zaskoczona

2017-03-21  |  06:50

Dziennikarka wyjechała w pierwszą od wielu miesięcy zagraniczną podróż. Spędziła kilka dni w Izraelu, którym jest zachwycona. Docenia zwłaszcza tamtejszą kuchnię, będącą mieszanką różnych tradycji kulinarnych. Gwiazda zamierza wrócić do Izraela już wkrótce wraz z ekipą programu „Bez planu”. 

Podróże to obok kulinariów i poznawania nowych ludzi jedna z największych życiowych pasji Hanny Lis. Od roku może ją realizować dzięki programowi „Bez planu”, którego jest gospodynią. Latem ubiegłego roku wraz z ekipą TVN Style zwiedziła w ten sposób m.in. grecką wyspę Mykonos, portugalskie Porto oraz włoską Apulię. Od zakończenia zdjęć nie miała jednak okazji, aby wybrać się w kolejną podróż

– Już trochę przebierałam nogami, żeby gdzieś się wybrać dalej niż za Warszawę – mówi Hanna Lis agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Dopiero w końcu lutego dziennikarka pozwoliła sobie na krótkie wakacje. Spędziła wówczas 5 dni w Izraelu wraz z przyjacielem Łukaszem Jemiołem. Zwiedziła Tel Awiw oraz Jerozolimę, gdzie wybrała się m.in. do Instytutu Pamięci Męczenników i Bohaterów Holocaustu Jad Waszem. Był to pierwszy pobyt gwiazdy TVN Style w Izraelu.

– Fantastyczne miejsce, byłam niesłychanie pozytywnie zaskoczona, zwłaszcza Tel Awiwem, który jest tak młodym, tak energetycznym miastem, naładowany taką fajną, pozytywną, dobrą energią – mówi Hanna Lis.

Dziennikarkę zachwyciła zwłaszcza izraelska kuchnia, która stanowi mieszankę tradycji kulinarnych z różnych stron świata. Gwiazda już planuje powrót do Izraela, tym razem jednak zawodowo. Odwiedzi ten kraj w ramach drugiego sezonu „Bez planu”. Jej zdaniem jest to idealne miejsce do pokazania w tym programie.

– Jest fantastyczne jedzenie, świetna kultura, bogata historia, gdzieś tam te związki z Polską wciąż są zauważalne, więc myślę, że będzie bardzo ciekawie – mówi Hanna Lis.

Zdjęcia do drugiego sezonu „Bez planu” mają się rozpocząć już wkrótce. Oprócz Izraela Hanna Lis i ekipa TVN Style odwiedzą także m.in. Portugalię i Maroko.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.