Newsy

Kuchnia Sardynii to kuchnia typowo pasterska. Królują w niej mięsa, aromatyczne sery i wędliny

2016-01-18  |  06:35

Sardyńska kuchnia jest bardzo prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna i aromatyczna. Dominują w niej pieczone mięsa, salami, a także sery z mleka koziego i owczego. W menu Sardyńczyków jest także dużo makaronu, przede wszystkim spaghetti i maccheroni. Ta słoneczna wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma idealne naturalne warunki do uprawy roślin – pomidorów, karczochów, bakłażanów i cukinii.

Kuchnia sardyńska jak najbardziej symbolizuje kuchnię włoską, jeżeli pod pojęciem kuchnia włoska rozumiemy prostota jakości, bo tam jeszcze jest odwaga, podać jak najmniej na talerzu. Jeśli produkty są dobre, to musimy je szanować, nie psując ich solą czy przyprawami. Dajemy mało sosu, bo makaron też ma swój smak i musimy mieć równowagę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marco Ghia, kucharz.

Za prawdziwą kuchnię sardyńską uznawana jest kuchnia wiejska, pochodząca z położonych w centralnej części wyspy wzgórz Barbagia. Dominują w niej pieczone mięsa, kiełbasy, salami, ser o charakterystycznie ostrym smaku oraz czerwone wina.

W całej Sardynii jest ok. 12 mln owiec. Dominuje więc kuchnia pasterska. To jest wyspa, gdzie raczej się je jagnięcinę niż jakiekolwiek inne mięso, wszędzie królują sery i oliwa. To wiąże się z tradycją pasterską, jak chłopcy wychodzili rano o piątej mieli przy sobie kawałek pecorino, chleb bardzo często namoczony w oliwie i zamykany w papierze i to był obiad na cały dzień, bo to jest tak kaloryczne, że po prostu wystarczy. Plus to, co się znajdzie w polu – mówi Marco Ghia.

Mimo że wyspa ze wszystkich stron otoczona jest turkusowym morzem, to najsłynniejszym i najbardziej tradycyjnym daniem regionu jest pieczone prosię, jagnię lub koźlę podawane w korkowych miseczkach z liśćmi mirtu i chlebem. Sardynia ma także niezwykle urodzajne pola uprawne.

Siłą Włoch jest jakość produktów, a na Sardynii są najlepszej jakości warzywa, sałata, karczochy, selery naciowe, bakłażany, pomidory. Wyjątkowy smak ma również fregola, która jest takim kuskusem sardyńskim, bo to jest mąka durum, mieszana razem z wodą w półmisku metalowym i prażona, żeby dodać jeszcze dodatkowego smaku – tłumaczy Marco Ghia.

Turyści uważają Sardynię za raj na ziemi, między innymi ze względu na owoce morza, które w letnie upalne dni doskonale smakują ze schłodzonym białym winem. Często spożywa się tam także pikantne zupy rybne – burridę i „cassòlę. W niektórych rejonach jest też zwyczaj suszenia ikry i formowania z niej bloków, które następnie są cienko krojone i serwowane w makaronach lub sałatkach.

Kuchnia włoska tak naprawdę jest fragmentacją. Jest dużo małych, bogatych rzeczywistości, które komponują się trochę z naszą kuchnią narodową, która jest robiona w małej tajemnicy regionalnej. Bardzo często w tym samym rejonie, np. Mediolan i Bergamo, 30 km odległości, każdy robi tę samą rzecz w inny sposób. W Sardynii jest to jeszcze bardziej odczuwalne – dodaje Marco Ghia.

Kuchnia sardyńska stosuje dużo aromatycznych ziół, między innymi koper, jałowiec i mirt, którymi przyprawia się zające, dziki oraz dzikie ptactwo.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.