Newsy

Polacy jesienią sięgają po diety cud, które mogą szkodzić

2013-10-15  |  07:00

Dietetycy ostrzegają przed dietami cud. Nie mają wątpliwości - bez aktywności fizycznej, o szczupłej sylwetce możemy tylko pomarzyć. Starając się zadbać o własne zdrowie i prawidłowy styl życia należy przede wszystkim więcej się ruszać i jeść mądrzej.

– Należy na przykład wybierać schody zamiast windy. Warto też włączyć aktywność fizyczną bardziej regularną, która wiąże się np. czy to z truchtem, marszem, bieganiem, ale wiem o tym, że nie wszyscy lubią tego typu ćwiczenia – powiedziała Katarzyny Okręglickiej, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Nowe badania dowodzą, że bardzo dobre efekty przynoszą ćwiczenia siłowe, z użyciem nawet niewielkich obciążeń. Dietetyczka doradza także jak odpowiednio zmodyfikować swoją dietę, tak by była dla nas optymalna i zdrowa.

 – Należy wybierać chude produkty mleczne, chude mięso, wprowadzić do swojej diety co najmniej dwie porcje ryb w ciągu tygodnia. Warto też starać się do sałatek i surówek dodawać zdrowych tłuszczy, najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy jako te najkorzystniejsze. Należy także zwiększyć porcje warzyw świeżych bądź przygotowanych al dente, jeśli chcemy je poddać obróbce technicznej – powiedziała dietetyk agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Okręglicka podkreśla, że powrót do zdrowego stylu życia nie powinien być drastyczny tylko systematyczny.

 – Na efekty trzeba trochę poczekać, bo jeżeli zrobimy niewielkie zmiany, to nie możemy oczekiwać jakichś spektakularnych wyników, ale też to będzie dla nas zdrowsze. Te spektakularne wyniki wcale naszemu organizmowi nie służą. Wręcz przeciwnie, jeżeli bardzo szybko zmniejszamy nasza masę ciała, to dla naszego organizmu jest to pewnego rodzaju szok. On przebudowuje cały swój metabolizm i w związku z tym później jest ten efekt jojo – zauważa dietetyczka

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Finanse

Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

Nowe technologie

Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.