Newsy

Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność

2020-04-10  |  06:27

Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany. Święta Wielkanocne to okres, w którym na stołach królują ciężkostrawne dania. Jeśli jednak dokonamy drobnych zmian w przepisach, możemy cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw bez wyrzutów sumienia.

– W tym roku niezwykle ważne jest, aby posiłki wielkanocne były nie tylko smaczne, lecz również wzmacniały odporność. Przygotowując potrawy, zwróćmy uwagę, aby nie obciążały żołądka, ponieważ to niekorzystnie wpływa na układ immunologiczny – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Natalia Chybzińska, dietetyczka i kierownik ds. żywienia w Kukuła Healthy Food.

Tradycyjne wielkanocne przysmaki często są kaloryczne. Królują wówczas wyroby mięsne i sałaty z dodatkiem majonezu. Ekspertka zwraca uwagę, że warto zredukować zawartość tłuszczu w tych posiłkach do niezbędnego minimum. To pomoże utrzymać zgrabną sylwetkę, a także korzystnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie.

– Dania wielkanocne mogą być nie tylko tradycyjne i smaczne, lecz także zdrowe. Musimy tylko odrobinę je zmodyfikować poprzez dodanie naturalnych produktów o właściwościach antybakteryjnych oraz przeciwzapalnych. W tym celu możemy użyć imbiru, kurkumy, jogurtu naturalnego, miodu czy kiszonek – tłumaczy.

Jeśli gotowanie nie sprawia nam przyjemności lub nie mamy czasu, aby przygotować potrawy dla całej rodziny, możemy zamówić je w firmach oferujących dietetyczny catering. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że na wielkanocnym stole pojawią się produkty dobrej jakości. Natalia Chybzińska tłumaczy, co można zrobić, żeby samemu przyrządzić lekkostrawne dania.

– Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez białego barszczu czy żurku, polecam przygotowanie ich na wywarze z dużej ilości warzyw, takich jak marchew, por, seler czy cebula. Pod koniec gotowania warto dorzucić dwa ząbki czosnku czy też łyżkę tartego chrzanu, które mają właściwości antybakteryjne. Zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego czy greckiego – zwraca uwagę.

Według ekspertki na świąteczny obiad idealnie sprawdzi się pieczony dorsz lub gotowany łosoś. Dobrą alternatywą dla ryb może być filet z piersi indyka lub udziec wołowy. Przyprawy takie jak kurkuma, imbir, szałwia oraz tymianek nie tylko wspomogą smak potraw, lecz również zadziałają antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie.

– Wypieki przygotowujmy tak, by miały niższą zawartość cukru oraz tłuszczu. Zamiast mąki pszennej dobrze jest użyć pełnoziarnistej, orkiszowej czy też gotowanej kaszy jaglanej. Z kolei masło można zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Zamiast cukru sprawdzi się ksylitol – zauważa dietetyczka.

Jaja z majonezem, sałatka warzywna oraz pasztet to dania, które podczas Świąt Wielkanocnych pojawiają się w większości domów w Polsce. Przyrządzone zgodnie z tradycyjną recepturą mogą powodować niestrawność. Dobrze jest zatem unowocześniać przepisy.

– Jaja można nafaszerować pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku lub suszonych pomidorów. Do sałatki warzywnej, oprócz tradycyjnych gotowanych warzyw, dobrze jest dołożyć cebulę, kiszone ogórki oraz jabłko. Majonez z łatwością zastąpimy jogurtem naturalnym z dodatkiem kurkumy. Pasztet polecam przygotować z nasion roślin strączkowych – tłumaczy Natalia Chybzińska.

Więcej na temat
Handel [DEPESZA] Połowa Polaków obetnie wydatki wielkanocne ze względu na pandemię. Tylko co trzecia osoba ich nie zmniejszy Wszystkie newsy
2020-04-10 | 06:27

[DEPESZA] Połowa Polaków obetnie wydatki wielkanocne ze względu na pandemię. Tylko co trzecia osoba ich nie zmniejszy

Zgodnie z badaniem Barometr Providenta przeprowadzonym w lutym na tegoroczne Święta Wielkanocne Polacy zamierzali wydać średnio 637 zł, czyli o 74 zł więcej niż przed
Problemy społeczne To będą pierwsze tak nietypowe święta. Msze i spotkania rodzinne głównie online
2020-04-10 | 06:25

To będą pierwsze tak nietypowe święta. Msze i spotkania rodzinne głównie online

Dla wielu Polaków Wielkanoc to przede wszystkim najważniejsze święto kościelne. Ponad połowa z nas bierze udział w Triduum Paschalnym, nieco mniej w niedzielnej
Żywienie Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy
2020-04-03 | 05:55

Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy

Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Złote Spinacze 2020 - zgłoszenie

Gwiazdy

Patrycja Strzałkowska: Najnowsza książka jest w dużym stopniu inspirowana tematem mojego ślubu. Z powodu pandemii musiałam go przełożyć

Autorka książki „Show mojego życia” tłumaczy, że do stworzenia historii zainspirowały ją trudności, jakich doświadczyła podczas organizacji własnego ślubu i wesela. Pandemia koronawirusa i związane z nią ograniczenia sanitarne znacznie pokrzyżowały jej plany i utrudniły zadanie. Patrycja Strzałkowska jest zmuszona już od kilku miesięcy przekładać uroczystość w nadziei, że zagrożenie ustanie. Przyznaje, że nie wie, kiedy w końcu będzie mogła powiedzieć sakramentalne „tak”. Życie w ciągłej niepewności bardzo ją stresuje

 
 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Seriale

Magdalena Popławska: Przyjaciele to rodzina współczesnych czasów. Często więcej mówimy im niż naszym najbliższym

Po wielu latach przerwy już niedługo na antenę TVN powraca serial „Usta usta”. Opowieść o grupie przyjaciół niegdyś cieszyła się ogromną popularnością. Losy bohaterów śledziły miliony widzów w całej Polsce. Magdalena Popławska, która wciela się w rolę serialowej Agnieszki, zaznacza, że bardzo cieszy się z powrotu na plan. Zdradza, że historie bohaterów cechuje uniwersalizm, dzięki czemu z łatwością będzie można się z nimi utożsamić. Podobnie jak przed dekadą w dialogach nie zabraknie humoru.

Gwiazdy

Olga Bończyk: Nigdy nie chodziłam na siłownię. Aż w końcu stuknęło mi 50 lat i pomyślałam sobie, że jak nie teraz, to potem nie będzie co zbierać

Aktorka niedawno zdecydowała się rozpocząć regularne treningi pod okiem trenera personalnego. Zaznacza, że jest to jej pierwsza tak poważna przygoda ze sportem. Dotychczas nie umiała zmusić się do systematycznych ćwiczeń, a wizyty na siłowni bardzo szybko ją nudziły. Profesjonalny instruktor sprawił, że Olgę Bończyk zaczęła cieszyć i fascynować aktywność fizyczna. Przyznaje, że zauważa już pierwsze efekty. Jej ciało pozytywnie się zmienia, a kondycja jest dużo lepsza.

Firma

Wiedza o budowie mózgu pomaga rekruterom przyciągnąć do firmy właściwych ludzi. Jest ważna także w dobieraniu pracowników do zespołów

W zależności od tego, która z trzech części mózgu pracuje u nas najmocniej, w pracy przyświecają nam inne cele i w inny sposób dążymy do ich osiągnięcia. To tzw. teoria trzech kolorów mózgu, która może okazać się przydatna w procesach rekrutacji. Wiedza na temat działania mózgu pomoże w taki sposób skonstruować ogłoszenie o pracę, że aplikować na nie będą tylko osoby o poszukiwanym przez firmę profilu osobowości. Pozwoli także lepiej zbudować zespoły projektowe i zarządzać ich pracami. – Aby zdobyć tę wiedzę, można przejść szkolenie, ale można także obserwować siebie i swoje zachowania – mówi Anna Urbańska, psycholog biznesu ze Structogram Polska.