Newsy

Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy

2020-04-03  |  05:55

Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że obecnie, gdy każde wyjście z domu niesie ze sobą ryzyko zarażenia, warto korzystać z możliwości zamawiania potraw i produktów spożywczych. Jej restauracja Słodki Słony przekształciła się obecnie w sklep, w którym można zamówić dania i wypieki wielkanocne.

– Święta w tym roku będą szczególne, pełne zadumy. Nie możemy opuszczać swoich dotychczasowych miejsc izolacji, musimy zostać w domu. Z rodziną i bliskimi powinniśmy być sercem i myślami. Obecny czas możemy jednak urozmaicić ekskluzywnymi wyrobami domowymi, takimi jak: świąteczna babka, sernik wiedeński lub krakowski czy ciasto drożdżowe – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Magda Gessler.

SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się na całym świecie w zastraszającym tempie. Zdaniem restauratorki ważne jest, żeby zastosować się do nakazu pozostania w miejscach zamieszkania oraz nie lekceważyć zagrożenia. Gessler dostosowała działalność swoich restauracji do obecnej sytuacji. Ma nadzieję, że zmiany, które wprowadziła, pozwolą klientom również w okresie świątecznym cieszyć się smakiem potraw przygotowywanych przez nią wraz z pracownikami.

– Restauracja Słodki Słony obecnie przekształciła się w sklep. Wszystkie produkty są wystawione w witrynie. Jest również lada, więc aby dokonać zakupu, nie trzeba wchodzić do środka. Personel nie ma bezpośredniego kontaktu z klientami. Odbieramy nasze zamówienia bezpieczniej niż w tradycyjnym sklepie, bo wszystkie produkty są zapakowane w szkło – tłumaczy.

Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze i pozytywnie wpływa na jego odporność. Oferta potraw, w które można zaopatrzyć się w restauracji Magdy Gessler, jest bardzo szeroka. Nie brakuje w niej również tradycyjnych świątecznych przysmaków. Wszystkie dania przyrządzone są ze świeżych składników najwyższej jakości – jest to bowiem gwarancja dobrego smaku.

– Na stronie restauracji znajduje się lista potraw, które można zamówić na święta. Oprócz ciast w ofercie znajdują się także żurek czy rosół. Mamy gulasz węgierski, bigos myśliwski, sznycle czy pierogi. Kolejka przed wejściem jest nieduża. W konsekwencji można podjechać samochodem i zapakować zakupy bezpośrednio do niego. Sprzedawczynie są ubrane w stroje ochronne, a płatność odbywa się bezgotówkowo – informuje restauratorka.

Zdaniem Magdy Gessler Polacy są tradycjonalistami – święta kojarzą się im przede wszystkim z rodzinnym ciepłem i wzajemną bliskością. Tłumaczy jednak, że w tym roku powinniśmy powstrzymać się od jakichkolwiek spotkań. Zaniechanie kontaktów spowoduje, że pożegnamy pandemię koronawirusa możliwie jak najszybciej i już wkrótce będziemy mogli wspólnie cieszyć się normalnością.

Zamawianie pożywienia to obecnie dobre rozwiązanie. W tym trudnym czasie powinniśmy pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Święta to idealny moment, żeby sprawić sobie przyjemność. Zamówmy potrawy, które kochamy najbardziej i które podstawą Świąt Wielkanocnych – dodaje.

Więcej na temat
Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje Wszystkie newsy
2020-03-31 | 05:55

Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje

Syn Magdy Gessler tłumaczy, że prywatnie jest ona bardzo ciepłą, czułą i opiekuńczą osobą. Ponadto posiada wiedzę na temat dawnych przepisów leczniczych, które
Żywienie Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa
2020-03-23 | 05:57

Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa

Restauratorka otworzyła sklep internetowy Schronisko Smaków Magdy Gessler. Dostępne są w nim między innymi przetwory, naturalnie wędzone mięsa, miody czy świeże pieczywo.
Żywienie Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona
2020-02-11 | 06:19

Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona

Restauracja U Fukiera, której współwłaścicielką jest Magda Gessler, niedługo będzie obchodzić 30. urodziny. Miejsce znane jest z pełnych smaku i aromatu dań kuchni

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Psychologia

Ewa Szabatin: Pandemia spowodowała, że nerwica, którą stwierdzono u mnie lata temu, zaczęła wracać. Natłok informacji mnie stresował

Tancerka chce wykorzystać przerwę od regularnej pracy produktywnie. Zależy jej głównie na rozwoju osobistym, dlatego medytuje, czyta książki i uczy się języków. Ma nadzieję, że dzięki praktykowaniu tych aktywności, gdy sytuacja na świecie się unormuje, powróci do pracy z nową energią. Ewa Szabatin przyznaje, że początek izolacji nie był dla niej łatwy – fobie i lęki z przeszłości powróciły do niej i nie dawały jej spokoju. Zdołała jednak zapanować nad negatywnymi emocjami, skupiając się na pozytywnych aspektach życia.

 
 

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Edukacja

Koronawirus może na stałe uelastycznić podejście do nauki. Ułatwi też dostęp do kursów i szkoleń

Bardziej elastyczne podejście do nauki i łatwiejszy dostęp do szkoleń i kursów – to dwie zmiany, które doświadczenia z czasu pandemii i nauczania zdalnego wniosą na stałe do systemu edukacji. Systemu, który siłą rzeczy, w ciągu kilku tygodni, musiał stać się bardziej zdigitalizowany, na co nie były gotowe zarówno szkoły i nauczyciele, jak i uczniowie i studenci. – To jednak pokazuje, jak dużo musimy jeszcze inwestować w edtech, czyli połączenie technologii i edukacji – podkreśla Joanna Koper, koordynatorka konferencji Perspektywy Women in Tech Summit.

 

Zdrowie

Niepewność i izolacja odbijają się na zdrowiu psychicznym społeczeństwa. U 40 proc. Polaków pojawiają się objawy stresu pourazowego [DEPESZA]

Lęk o zdrowie swoje i bliskich, niepewna sytuacja finansowa, obawa o pracę i niemożność planowania przyszłości – negatywne emocje towarzyszące Polakom w czasie pandemii mogą powodować traumę. Do tego dochodzi przymusowa izolacja, również obciążająca dla psychiki. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego wskazuje, że u 75 proc. Polaków pandemia wywołuje stres. Ponad połowa wskazuje na załamanie funkcjonowania i wykonywania codziennych obowiązków, a niemal 40 proc. zgłasza nasilone objawy depresyjne. Podobny odsetek mówi o objawach zespołu stresu pourazowego.