Newsy

Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy

2020-04-03  |  05:55

Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że obecnie, gdy każde wyjście z domu niesie ze sobą ryzyko zarażenia, warto korzystać z możliwości zamawiania potraw i produktów spożywczych. Jej restauracja Słodki Słony przekształciła się obecnie w sklep, w którym można zamówić dania i wypieki wielkanocne.

– Święta w tym roku będą szczególne, pełne zadumy. Nie możemy opuszczać swoich dotychczasowych miejsc izolacji, musimy zostać w domu. Z rodziną i bliskimi powinniśmy być sercem i myślami. Obecny czas możemy jednak urozmaicić ekskluzywnymi wyrobami domowymi, takimi jak: świąteczna babka, sernik wiedeński lub krakowski czy ciasto drożdżowe – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Magda Gessler.

SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się na całym świecie w zastraszającym tempie. Zdaniem restauratorki ważne jest, żeby zastosować się do nakazu pozostania w miejscach zamieszkania oraz nie lekceważyć zagrożenia. Gessler dostosowała działalność swoich restauracji do obecnej sytuacji. Ma nadzieję, że zmiany, które wprowadziła, pozwolą klientom również w okresie świątecznym cieszyć się smakiem potraw przygotowywanych przez nią wraz z pracownikami.

– Restauracja Słodki Słony obecnie przekształciła się w sklep. Wszystkie produkty są wystawione w witrynie. Jest również lada, więc aby dokonać zakupu, nie trzeba wchodzić do środka. Personel nie ma bezpośredniego kontaktu z klientami. Odbieramy nasze zamówienia bezpieczniej niż w tradycyjnym sklepie, bo wszystkie produkty są zapakowane w szkło – tłumaczy.

Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze i pozytywnie wpływa na jego odporność. Oferta potraw, w które można zaopatrzyć się w restauracji Magdy Gessler, jest bardzo szeroka. Nie brakuje w niej również tradycyjnych świątecznych przysmaków. Wszystkie dania przyrządzone są ze świeżych składników najwyższej jakości – jest to bowiem gwarancja dobrego smaku.

– Na stronie restauracji znajduje się lista potraw, które można zamówić na święta. Oprócz ciast w ofercie znajdują się także żurek czy rosół. Mamy gulasz węgierski, bigos myśliwski, sznycle czy pierogi. Kolejka przed wejściem jest nieduża. W konsekwencji można podjechać samochodem i zapakować zakupy bezpośrednio do niego. Sprzedawczynie są ubrane w stroje ochronne, a płatność odbywa się bezgotówkowo – informuje restauratorka.

Zdaniem Magdy Gessler Polacy są tradycjonalistami – święta kojarzą się im przede wszystkim z rodzinnym ciepłem i wzajemną bliskością. Tłumaczy jednak, że w tym roku powinniśmy powstrzymać się od jakichkolwiek spotkań. Zaniechanie kontaktów spowoduje, że pożegnamy pandemię koronawirusa możliwie jak najszybciej i już wkrótce będziemy mogli wspólnie cieszyć się normalnością.

Zamawianie pożywienia to obecnie dobre rozwiązanie. W tym trudnym czasie powinniśmy pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Święta to idealny moment, żeby sprawić sobie przyjemność. Zamówmy potrawy, które kochamy najbardziej i które podstawą Świąt Wielkanocnych – dodaje.

Więcej na temat
Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje Wszystkie newsy
2020-03-31 | 05:55

Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje

Syn Magdy Gessler tłumaczy, że prywatnie jest ona bardzo ciepłą, czułą i opiekuńczą osobą. Ponadto posiada wiedzę na temat dawnych przepisów leczniczych, które
Żywienie Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa
2020-03-23 | 05:57

Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa

Restauratorka otworzyła sklep internetowy Schronisko Smaków Magdy Gessler. Dostępne są w nim między innymi przetwory, naturalnie wędzone mięsa, miody czy świeże pieczywo.
Żywienie Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona
2020-02-11 | 06:19

Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona

Restauracja U Fukiera, której współwłaścicielką jest Magda Gessler, niedługo będzie obchodzić 30. urodziny. Miejsce znane jest z pełnych smaku i aromatu dań kuchni

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Patronat Newserii

Biogen

Muzyka

Paweł Tur: Na zespół pracuje sztab ludzi. To do nich trafiłyby pieniądze z dofinansowania, nie do bogatych liderów zespołów

Gdy Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu opublikowało wyniki dofinansowania w ramach Funduszu Wsparcia Kultury, w mediach zawrzało. Duża część społeczeństwa krytykowała przyznanie pieniędzy jednoosobowym działalnościom gospodarczym prowadzonym przez wykonawców muzyki popularnej oraz disco polo. Wypłaty na razie wstrzymano. Paweł Tur zaznacza, że sam pomysł pomocy był słuszny, jednak działanie rządu okazało się zbyt pochopne. Brak wyraźnego planu zaowocował mnóstwem nieporozumień. Zdaniem artysty pieniądze miały trafić do ekipy muzycznej pracującej za kulisami przedsięwzięć artystycznych.

 
 
 

Problemy społeczne

Ryzyko pełnego lockdownu na razie słabnie. WHO w Polsce: Możliwe, że będzie konieczny na określonych obszarach

– COVID-19 ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na życie społeczne i gospodarkę. W poszukiwaniu strategii powinniśmy brać pod uwagę wszystkie te aspekty, ponieważ dobrostan społeczeństwa również jest bardzo istotny – mówi dr Paloma Cuchi, przedstawicielka WHO w Polsce. Jak podkreśla, pełny lockdown powinien być ostatecznością i jest to tylko jedno z wielu narzędzi w walce z koronawirusem. Sytuacja w tej chwili nie przypomina jednak wiosennej fali pandemii, a stan wiedzy na temat SARS-CoV-2 jest dużo lepszy, dzięki czemu nie ma potrzeby wprowadzania pełnego zamrożenia gospodarki i życia społecznego. Może jednak okazać się to konieczne na wybranych, lokalnych obszarach, żeby nie dopuścić do przeciążenia systemu ochrony zdrowia.

 

Technologie

Żywność przyszłości będzie produkowana ekologicznie, a przy tym bogata w składniki odżywcze. Przed wejściem na europejski rynek czeka ją długi proces certyfikacji

Innowacje i technologie wkraczają do świata żywności. Trwają prace nad stworzeniem pełnowartościowych posiłków w formie tabletek. Coraz więcej mówi się o drukowaniu żywności w 3D. Można też wyhodować mięso bogate w białko wyłącznie z komórek. Przyszłością jednak jest żywność wyprodukowana bez szkody dla środowiska naturalnego, ograniczenie zużycia wody i niemal całkowita rezygnacja z plastiku. Powstają więc opakowania, które można skonsumować. Coraz częściej na rynek trafiają też nowe produkty, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.